streda 20. septembra 2017

Akrobatka, vynálezca a zlodej | The Hummingbird Heart



Autor: A. G. Howard 
Názov: The Hummingbird Heart 
Séria: Haunted Hearts Legacy 
Diel: druhý 
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je 
Hodnotenie na GR: 4.46
Shortly after escaping a circus tragedy, young Italian orphan, Willow Antoniette, seeks refuge at The Manor of Diversions—a holiday resort in England born of a ghost story. Now that Willow is of marriable age, she's determined to escape finishing school along with everyone's efforts to make her a proper lady. The only man she wants to spend her life with is Julian, after all. Yet how can she tell him, when he thinks of her as nothing but a friend?
As a machinist and engineer, Julian Thornton prefers a governable life. He can't allow his ever-deepening attraction for Willow to distract from his amusement park plans to lure a younger, wealthier clientele to their family's resort. In hopes to escape Willow and find investors, Julian sets off on a transatlantic ocean liner headed for the St. Louis World’s Fair, unaware Willow has secretly stowed away on the same ship.
A tiny, mute orphan named Newton and a pair of haunted Italian shoes bring Willow and Julian face to face on deck. However, time to admit their true feelings is running out, for the ghost and her murderer have enlisted them as unsuspecting pawns in a karmic game of cat-and-mouse that could cost all of them their lives.

“A man should have the backbone to speak his heart regardless of the outcome.”

A. G. Howard ukázala už v predchádzajúcej knihe tejto série, že vie písať pre rôzne vekové skupiny. Dokáže zaujať mladších čitateľov, ale aj tých starších, ktorých lákajú rafinovanejšie príbehy plné tajomna, no takisto aj romantiky. No hoci sa snaží písať čo najoriginálnejšie, je očividné, že rada tvorí podľa akejsi vopred nakreslenej šablóny.
Podobne ako prvá kniha série, aj táto sa odohráva zhruba v tom istom období. Móde aj konvenciám vládne viktoriánska nálada. Avšak okrem toho sa zmenilo v štýle rozprávania hneď niekoľko zásadných aspektov. Rozprávačom prvej knihy bola hlavná hrdinka Juliet, zatiaľ čo v tejto máme rozprávačov hneď dvoch a nimi sú Willow a Julian, ústredný pár celej knihy.
Autorke sa podarilo veľmi dobre tieto dve postavy rozlíšiť, tam, kde je Julian pokojný a vždy rozvážny muž opierajúci sa predovšetkým o silu logiky a intelektu, tam je Willow nesmierne výbušná a zvyknutá naplno prejavovať svoje emócie. V podstate by sa dalo povedať, že medzi nimi ide aj o rozdiel priamo národný, nakoľko Julian reprezentuje klasického anglického gentlemana dodržujúceho presný harmonogram a Willow je verná predstave temperamentnej talianskej divy.
Akokoľvek je táto dvojica zaujímavá a má úžasnú chémiu, problém nastáva so spôsobom rozprávania, ktorý autorka zvolila. Rozsiahle a časté výlety do podvedomia hlavných hrdinov je možno čiastočne dôležité a emocionálne nasýtené, no na druhej strane spôsobuje spomalenie dynamiky.
Fakticky vďaka tomu vznikla veľmi nepríjemná záležitosť – dej ako taký sa rozbehol až v druhej polovici. Je pravda, že historické romance by mali byť skôr o tej romantike a emóciách hlavných hrdinov, ale aj o tých môžete písať len určitý čas. A potom to niekoho predsa len prestane baviť, najskôr väčšinu čitateľov.
Čiastočnou záchranou celej knihy boli paranormálne prvky. Rovnako ako v prvej knihe série, aj v tejto sa objavuje záhadný duch, v tomto prípade je pripútaný k páru naozaj extravagantných topánok. Ako prívesok je k nim pripojený aj malý nemý chlapec, ktorý je záhadnejších ako samotný kus výstrednej obuvi. Najprepracovanejšia časť deja je práve tá, v ktorej sa odhaľujú tajomstvá a hlavne súvislosť medzi malým chlapcom, duchom mŕtvej ženy a Willow.
“Families belong together, Julian. My family will stay together. From this day forward... From this day forward, we will never be parted.”
V tomto bode začína byť jasné, kto túto knihu napísal a naplno sa prejavuje aj temnota, záhadnosť a celková pochmúrna lyrickosť. Sú tu emócie, napätie, dokonca aj náznak akcie. Avšak po tomto naozaj brilantne napísanom vyvrcholení deja prichádza jeho zakončenie. To je svojím spôsobom krásne romantické a ulepené, no na druhej strane je však aj pomerne urýchlené a pôsobí dojmom, že autorka to prosto len chcela rýchlo ukončiť.
Ak by mala kniha svižnejší úvod a prepracovanejší záver, mohla sa pretaviť na nezabudnuteľný zážitok. Takto je len pokračovaním knihy, oproti ktorej na viacerých miestach stráca dych a kvalitatívne sa jej nikdy nevyrovná.
The Hummingbird Heart je kniha, ktorá má čo ponúknuť – alebo tak to aspoň vyzerá po dočítaní anotácie. Príbeh od začiatku pôsobí zaujímavo, hlavní hrdinovia sú sympatickí a zaujímavé paranormálne prvky pomáhajú dotvoriť atmosféru tajomna a istej pochmúrnosti. Avšak, autorke sa tentoraz nepodarilo celkom využiť potenciál.
Čiastočne je to spôsobené zmenou rozprávača, resp. skutočnosťou, že namiesto jedného máme teraz v knihe dvoch. Kvôli tomu na viacerých miestach v deji vznikali hluché miesta. Tie sa autorka síce snažila zaplátať spomínanými paranormálnymi prvkami, avšak ani to nestačilo. Až príliš veľa priestoru venovala myšlienkovým pochodom hlavných hrdinov, čo naťahovalo úvod príbehu a odďaľovalo skutočný rozbeh deja.
Ústredná časť vynahrádza trpký pocit z uťahaného začiatku, avšak ani to nestačí. Po časti s úžasnou dynamikou, nezabudnuteľnými emóciami, napätím a akcii prichádza nemastný-neslaný záver ako vystrihnutý z príručky „Toto nikdy nerobte“. Tentokrát knihu nedokázala zachrániť ani romantika. Hoci priznávam, že ak by táto kniha nebola súčasťou série, možno by dokázala získať o niečo lepšie hodnotenie. Avšak kniha má tú smolu, že je druhým pokračovaním série, ktorej prvý diel bol kvalitatívne na úplne inej úrovni.

4 komentáre:

  1. Ups, tak trochu syndrom druhého dílu, co? :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vôbec nie, nakoľko toto je samostatný príbeh, ktorý môžeš čítať bez nutnej znalosti predchádzajúcej knihy.

      Odstrániť
    2. Já to myslela tak, že většinou se stává, že druhý díl série bývá slabší. =)

      Odstrániť
    3. Tak niekedy je to pravda, niekedy zase nie. Niekedy dokonca býva druhý diel lepší ako ten prvý. Ale myslím, že teraz som túto knihu hodnotila trošku ostrejšie aj preto, že som ju čítala bezprostredne za prvým dielom série, ktorý ma dokonale očaril.

      Odstrániť