nedeľa 17. septembra 2017

Klobučníčka, duch a umelec | The Architect of Song



Autor: A. G. Howard 
Názov: The Architect of Song 
Séria: Haunted Hearts Legacy 
Diel: prvý 
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je 
Hodnotenie na GR: 4.06
For most of her life, Juliet Emerline has subsisted – isolated by deafness – making hats in the solitude of her home. Now, she’s at risk to lose her sanctuary to Lord Nicolas Thornton, a mysterious and eccentric architect with designs on her humble estate. When she secretly witnesses him raging beside a grave, Juliet investigates, finding the name “Hawk” on the headstone and an unusual flower at the base. The moment Juliet touches the petals, a young English nobleman appears in ghostly form, singing a song only her deaf ears can hear. The ghost remembers nothing of his identity or death, other than the one name that haunts his afterlife: Thornton.
To avenge her ghostly companion and save her estate, Juliet pushes aside her fear of society and travels to Lord Thornton’s secluded holiday resort, posing as a hat maker in one of his boutiques. There, she finds herself questioning who to trust: the architect of flesh and bones who can relate to her through romantic gestures, heartfelt notes, and sensual touches … or the specter who serenades her with beautiful songs and ardent words, touching her mind and soul like no other man ever can. As sinister truths behind Lord Thornton’s interest in her estate and his tie to Hawk come to light, Juliet is lured into a web of secrets. But it’s too late for escape, and the tragic love taking seed in her heart will alter her silent world forever.

“Love enters a man through his eyes, a woman through her ears.”

A. G. Howard je autorkou niekoľkých úspešných kníh. Veľkú časť jej tvorby tvoria knihy pre mladých, ktoré sú zväčša inšpirované už napísanými príbehmi, ako sú Alica v Krajine zázrakov alebo Fantóm opery. Jej knihy pre dospelých sú však iné. Odohrávajú sa v minulosti, majú paranormálne prvky a celé sú výplodom autorkinej fantázie. Inšpirácia je pri písaní dôležitá, ale niekedy stačí aj vlastná predstavivosť.
Historické romance majú niekoľko špecifík. Väčšina z nich sa odvíja od doby, v ktorej sa odohrávajú. Viktoriánske Anglicko prináša dostatok zaujímavostí. Doba je dostatočne pokročilá, aby sa objavovali niektoré revolučné myšlienky. No zároveň je spoločnosť stále skostnatená starými pravidlami a konvenciami, ktoré strpčovali život nielen mladým dámam.
Na začiatku čítania je potrebné si teda uvedomiť, že samotné prostredie udáva tón tomuto rozprávaniu. Očakávať priamo akciu alebo svižný začiatok možno nie je úplne na mieste, avšak kniha samotná má iné kvality, ktoré je nutné oceniť. Hlavná hrdinka Juliet je príslušníčkou strednej vrstvy. Nemá možno titul, ale jej rodina je dosť vážená na to, aby ju ostatní rešpektovali a vedeli o jej existencii.
S matkou sa živia vyrábaním klobúkov, avšak to nie je jediné, čím sa táto mladá dáma odlišuje od svojich vrstovníčok. Juliet je totiž hluchá. Chyba, ktorú spoločnosť neodpúšťa a konvencie ju predurčujú k tomu, že prežije smutný a osamelý život. Za predpokladu, že na to niekto príde. Pretože Juliet sa naučila predstierať. Využila zvyšné zmysly na to, aby zachovala ilúziu toho, že je taká istá, ako ostatní.
Avšak jej svet sa radikálne zmení, keď jej zomrie matka. Stráca pevnú pôdu pod nohami a ak nechce, aby sa stala obeťou doby, musí o svoje šťastie bojovať. Juliet je vďaka svojmu nešťastnému osudu veľmi silná hrdinka. Je tvrdohlavá, citlivá a nesmierne zaujímavá. Jej príbeh ma chytil za srdce, možno aj preto, že Juliet nebola prehnane naivná dáma, ktorá čakala len na to, kedy pricvála princ na bielom koni. Ak niečo, tak sa bála toho momentu, keď predsa len pricvála.
Ako som však spomenula už v úvode, autorka svoje knihy pre dospelých čitateľov ozvláštňuje aj paranormálnymi prvkami. V tejto knihe sa prejavia hneď niekoľkokrát, avšak najvýraznejšie v momente, keď sa objaví jedna z postáv – alebo skôr jej duch. Juliet totiž na cintoríne nájde zvláštny kvet, ktorého lupeňov keď sa dotkne, zjaví sa pred ňou duch mladého muža a navyše môže počuť jeho hlas. Po toľkých rokoch hluchoty.
“Love is inside each of us... a dormant seed. Once it has been planted, whether in the soils or the fallows, it will take root and either flourish to something beautiful and dramatic, or grow dormant, content in its stasis. But there’s no right or wrong season for it to bloom.”
Vzápätí sa otvára zaujímavé dobrodružstvo plné napätia a tajomstiev. Pretože jediné, na čo si duch spomína, je meno Thornton. A tento muž sa pomaly vtiera aj do života Juliet. Vďaka tejto zaujímavej zhode náhod sa do príbehu vkráda zaujímavá akcia spojená hlavne s odhaľovaním zabudnutej minulosti. Autorka však ani na chvíľu nezabúda, v akej dobe sa kniha odohráva a samotné plynutie deja tomuto faktu prispôsobuje.
Dianie samotné je možno vďaka tomu miestami pomalšie, avšak je o to zaujímavejšie. Postavy dostanú priestor predstaviť sa, hlavná hrdinka nad všetkým uvažuje a otvára tak dvere do emocionálneho údolia. Sú odhalené tajomstvá, objavuje sa nová temnota a ukazuje sa, že honba za mocou nikdy nedopadne dobre. Pre žiadnu zo zúčastnených strán.
The Architect of Song je veľmi citlivo a umne vyrozprávaný príbeh ako vystrihnutý z viktoriánskeho Anglicka. Autorke sa podarilo vystihnúť dobu, v ktorej jej postavy žijú. Nezabudla ani na spoločenské konvencie, ktoré dokonca aj na prelome devätnásteho a dvadsiateho storočia stále ovládali životy mnohých ľudí.
Juliet je sympatická hrdinka, ktorá je odvážna, citlivá a verná. Svoj hendikep nevníma ako prekážku a naučila sa spoliehať na svoje ostatné zmysly, aby zapadla do spoločnosti plnej predsudkov. Vďaka náhode sa stretne s duchom mladíka a spoločne odhaľujú zložitý osud, ktorý nejakým spôsobom spája Juliet, jej ducha i lorda Thorntota, ktorý prejavil záujem o Julietinu ruku.
Hoci dej možno nie je pretkaný vyslovene akciou, je hĺbavý a citlivo vystavaný. Autorka kladie veľký dôraz hlavne na emócie, pretože napriek všetkým paranormálnym prvkom je toto predovšetkým historická romanca. Tým pádom je v nej romantika dôležitá. Ale odhaľovanie záhady duchovej identity i jeho smrti je jednoznačne zápletkou, ktorá celú knihu okorenila a ozvláštnila. Vďaka nej sa do rozprávania predrali aj dobrodružstvo, tajomstvá a istá temnota. V kombinácii s typickými problémami doby a jej perfektným vykreslením sa táto kniha zmenila na jedinečný zážitok.
Osobne však cítim potrebu uviesť niečo na pravú mieru – na obálke je uvedené, že táto kniha patrí do žánru new adult. Nie je to korektná informácia. Jednou z podmienok žánru je totiž dej odohrávajúci sa v súčasnosti. A viktoriánske Anglicko súčasnosť naozaj nie je. Takže bez ohľadu na to, čo autorka o tejto knihe tvrdí, ide o klasickú historickú romancu s niekoľkými paranormálnymi prvkami.

2 komentáre:

  1. Zrovna jsem zabořená ve Splintered, ale tahle rozhodně taky nezní špatně. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to veľmi romantické, tak aby si sa potom neotrávila. :D

      Odstrániť