nedeľa 3. septembra 2017

Proti všetkým | Crooked Kingdom



Autor: Leigh Bardugo 
Názov: Crooked Kingdom (slov. Kráľovstvo podvodníkov) 
Séria: Six of Crows (slov. Vrania šestka) 
Diel: druhý 
Slovenské alebo české vydanie: Slovart, 2018 (SR; 30. 3. 2018) 
Hodnotenie na GR: 4.62
Kaz Brekker and his crew have just pulled off a heist so daring even they didn’t think they’d survive. But instead of divvying up a fat reward, they’re right back to fighting for their lives. Double-crossed and left crippled by the kidnapping of a valuable team member, the crew is low on resources, allies, and hope.
As powerful forces from around the world descend on Ketterdam to root out the secrets of the dangerous drug known as jurda parem, old rivals and new enemies emerge to challenge Kaz’s cunning and test the team’s fragile loyalties. A war will be waged on the city’s dark and twisting streets―a battle for revenge and redemption that will decide the fate of the Grisha world.

“Fear is a phoenix. You can watch it burn a thousand times and still it will return.”

Leigh Bardugo je autorka, ktorej meno začína byť známe aj v našich končinách. Len tento rok vyšli v českom preklade dve jej knihy, takisto sa dočkáme slovenského vydania prvého dielu tejto dilógie a som si istá, že to nie je koniec vydávania kníh tejto autorky. Táto pôvodom izraelská spisovateľka má očividne čo ponúknuť širokej mase čitateľov. Možno aj vďaka tomu sú jej knihy také populárne.
Štýl tejto autorky nie je z tých jednoduchších a väčšina čitateľov trvá minimálne niekoľko kapitol, kým sa dokážu poriadne začítať. Ja som si prešla podobnou skúsenosťou s knihou Six of Crows, takže som sa pri tejto veľmi neponáhľala. Našťastie sa ukázalo, že táto kniha má oveľa rýchlejší rozbeh.
Už od prvej strany sa niečo deje a keďže už ako-tak poznám svet, v ktorom sa to všetko odohráva, nebola som pri čítaní taká zmätená. Všetky postavy predchádzajúcej knihy sa opäť objavili aj v tejto. Autorka dokázala stvoriť nedokonalé realistické postavy, ktoré je veľmi jednoduché si obľúbiť. Hoci stále trvám na tom, že autorka z nich úplne zbytočne urobila puberťákov.
Byť geniálnym zločincom je jedna vec, ale vybudovať si rešpekt je niečo úplne iné. Ako prehlásila aj jedna z postáv priamo v knihe, vybudovať si rešpekt, to chce čas. Ten si musíte zaslúžiť. A väčšinou na to potrebujete trochu dlhší čas ako len pár krátkych rokov. Odhliadnuc od toho sú postavy v tejto sérii vynikajúco vykreslené a ich vzájomné interakcie priniesli nejednu humornú situáciu. Okrem vtipných hlášok však nezabúdajú ani na prejavy emócií a akčné scény.
Dynamika deja bola miestami narušovaná len výletmi do minulosti postáv. Tieto časti autorka využila rovnako ako v prvej knihe – aby zakryla fakt, že sa v danej kapitole naozaj nič nedeje. Netvrdím, že spoznať minulosť jednotlivých postáv nie je dôležité. Opak je pravdou. Hlavne preto, lebo táto minulosť ovplyvňuje to, kým sú teraz a ako sa správajú. No aj tieto historické výletíky je možné do deja zakomponovať o niečo rafinovanejším spôsobom a bez toho, aby narušovali plynutie. V podobe, v akej mi ich servírovala autorka, predstavovali zakopnutia v inak lineárnom plynutí času.
“Where do think the money went?” he repeated.
“Guns?” asked Jesper.
“Ships?” queried Inej.
“Bombs?” suggested Wylan.
“Political bribes?” offered Nina. They all looked at Matthias. “This is where you tell us how awful we are,” she whispered.
He shrugged. “They all seem like practical choices.”
Takže oproti prvému dielu nedošlo k úplnému zlepšeniu a začínam sa zmierovať s tým, že je to prosto spôsob, akým autorka píše. Niečo, čo neodmysliteľne patrí k jej štýlu. Rovnako ako pomerne dobre vymyslené jednotlivé zápletky. Na zadnej strane anglického vydania tejto knihy je úryvok z recenzie, ktorá tvrdí, že táto kniha je verziou Danyho parťákov odohrávajúca sa vo svete Hier o tróny.
Po dočítaní nemôžem inak než súhlasiť. Autorke sa podarilo predostrieť plány, v ktorých využila všetky prednosti i slabiny jednotlivých postáv. Všetky detaily zapadli na svoje miesto a vďaka tomu sa v súvislosti s hlavným dianím knihy nebojím skloňovať slová ako geniálne, majstrovské alebo prešibané.
Pretože také v skutočnosti bolo počínanie malej skupiny elitných zločincov. Dej mal v tejto časti spád, dýchal akciou a napätím a nechýbali ani emócie, ktoré ma nakoniec prinútili vyroniť slzu či dve. Jediné, čo tak tejto knihe chýba, je šikovný beta-reader, ktorý by prinútil autorku poprehadzovať poradie niektorých scén, aby nespomaľovali dej.
Crooked Kingdom je akciou nabitým pokračovaním veľmi dobre rozbehnutej dilógie Six of Crows. Autorke sa podarilo vyhnúť sa príliš natiahnutému začiatku a sústreďuje sa na akciu. Jednotlivé plány a „hry“ boli domyslené do posledných detailov a dostatočne jasné na to, aby im každý porozumel. Dokonca sa jej podarilo zatajiť práve dostatok maličkostí na to, aby ma niekoľkokrát prekvapila.
Postavy vystupujúce v sérii sú veľmi dobre vytvorené a vďaka svojím nedokonalostiam sú miestami až príliš reálne. Vďaka nim získava celý dej jednak na reálnosti, ale aj na humornosti, nakoľko ich vzájomné interakcie sú miestami skutočne zábavné. Jediným nedostatkom knihy ostávajú tie isté záležitosti, ktoré sa autorke oproti prvej knihe nepodarilo zlepšiť. Zle zakomponovaná minulosť postáv a potom je to vek postáv. Ten vďaka nemôže zmeniť, nakoľko dej Crooked Kingdom pokračuje tam, kde Six of Crows skončil.
Odhliadnuc od toho je táto dilógia fascinujúca a veľmi dobre vymyslená. Jednotlivé „hry“ sú veľmi dobre premyslené a pôsobia až geniálne, postavy je takmer nemožné si neobľúbiť a keď skutočne začne záverečná akcia, tempo je až neúprosné. Pôvodne som chcela knihe vyčítať príliš otvorený koniec a veľa línií, ktoré neboli uzatvorené, ale niekde som sa dočítala, že toto nie je posledná séria z tohto sveta. Autorka údajne pripravuje ďalšiu, kde by sa mali objaviť hlavné postavy aj z tejto série. Len čas ukáže, či je to pravda, alebo len zbožné želanie slintajúcich fanúšikov.

2 komentáre:

  1. Moc pěkná recenze :) Šest vran je tak vychvalovaná kniha, že ji prostě a jednoduše musím mít :)

    OdpovedaťOdstrániť