streda 6. septembra 2017

Top 10 #6: Cestovanie v čase


Žánrov je niekoľko desiatok, ale postupom času vyčerpávam žánre, ktoré mám ja osobne rada a presúvam sa k niektorým, ktoré nemám až tak dobre preskúmané. Náhodu som narazila na tento žáner a zistila som, že to vlastne je žáner. Pre mňa dosť veľký objav. A potom som si uvedomila, ako veľa kníh s touto tematikou som prečítala – a o koľkých ďalších som počula...


Cestovanie v čase
Tento žáner je zaraďovaný do systému ostatných žánrov dvojako – ako podžáner sci-fi alebo ako podžáner romancí. V oboch prípadoch však má trošku iné charakteristiky.
Cestovanie v čase ako podžáner sci-fi predstavuje skôr tematiku než skutočný názov žánru. Hlavným zámerom autora je využitie cestovania v čase na vytvorenie časovej línie, ktorá môže byť nemenná, premenlivá alebo sa môže zmeniť až na líniu paralelnej histórie. Na vytvorenie týchto časových línií sa používa cestovanie medzi odlišnými bodmi v čase. Takže ide o cestovanie buď v čase dozadu, alebo v čase dopredu do budúcnosti. Pričom prežitie časového rozdielu medzi jednotlivými „obdobiami“ nie je nutnosťou. V praxi to znamená, že osoba sa presúva z jedného momentu do druhého v priebehu niekoľkých sekúnd alebo minút. Pri téme cestovania v čase autor môže ignorovať možné efekty cestovania v čase a dopad na spoločnosť a svet, alebo môže tieto dopady viac preskúmať, napr. v existencii rôznych paradoxov. Častým námetom týchto kníh je cestovateľ v čase, ktorý sa vydal do minulosti alebo budúcnosti, kde niečo zmenil a tým vytvoril novú časovú líniu.
Cestovanie v čase ako súčasť romancí sa sústreďuje na príbehy o postavách, ktoré sú „mimo svoj čas“. Vo väčšine z nich je hlavná hrdinka zo súčasnosti a cestuje späť v čase, aby strela hlavného hrdinu. Už menej je časté, keď hrdina cestuje z minulosti do budúcnosti, aby tu stretol hrdinku. Hlavným atribútom takýchto kníh sú postavy, ktoré sa správajú logicky a primerane k dobe, z ktorej pochádzajú. Súčasťou takéhoto správania je často aj porovnávanie odlišností jednotlivých svetov, ale aj ľudí, ktorí pochádzajú z odlišných časových období. Niektorí spisovatelia radi svoje postavy uväznia v rôznych časových úsekoch, aby tak nemohli byť spolu. Čím veľmi nepotešia čitateľov svojich kníh. Hoci takýto typ kníh spadá pod žáner romancí, takisto by sa dali čiastočne zaradiť aj pod žáner fantasy a sci-fi, nakoľko takéto cestovanie v čase je spôsobené buď nejakou mágiou, alebo modernou technológiou. (Mágia vo väčšine prípadov vyhráva, pretože je jednoduchšie vysvetliť ju.)
Jedným z priekupníkov tohto žánru sa stal H. G. Wells, avšak s rannými prácami v tomto žánri sa skloňujú aj mená ako Mark Twain, Charles Dickens alebo Lewis Carroll. Zo súčasných spisovateľov sú to napríklad Diana Gabaldon, Karen Marie Moning alebo J. K. Rowling.
Cestovanie v čase je populárnym motívom aj v kinematografii.

Témy viažuce sa k tomuto žánru:
  • Zmena minulosti – cestovanie do minulosti za účelom zmeniť ju môže vyústiť do vzniku „paradoxu starého otca“, čo v praxi znamená, že niekto sa vyberie do minulosti, aby tam zabil niečieho starého otca (po prípade otca), aby tak zabránil narodeniu určitej osoby.
  • Alternatívna budúcnosť, minulosť, časové línie a dimenzie – vzniká, keď niekto cestuje do minulosti, aby ju zmenil, čím vznikne odlišná budúcnosť, alebo tzv. alternatívna budúcnosť. Takisto môže takáto budúcnosť zmiznúť na popud niekoho, kto cestuje z tejto budúcnosti do minulosti, aby ju mohol zmeniť do jej originálnej podoby.
  • Motýlí efekt – založené na teórii, že veľmi malá udalosť môže spôsobiť nedozerné dôsledky. Podobne je to aj v minulosti, kde niekto mohol zmeniť čosi na prvý pohľad bezvýznamné, čo nakoniec spôsobilo katastrofu nedozerných rozmerov.
  • Správa z budúcnosti – hlavným dôvodom cestovania v čase je správa z budúcnosti, vďaka ktorej sa hrdinovia dozvedia, že musia niečo zmeniť, aby sa táto „správa“ nevyplnila (akoby ste už dnes dostlali zajtrajšie noviny a mali ste tak príležitosť zmeniť danú udalosť).
  • Predvídanie, jasnozrivosť („precognition“) – tento jav nastáva, napríklad, vtedy, ak postava cestuje do budúcnosti prostredníctvom snov a spomienky na túto skúsenosť v ňom ostanú a spôsobujú tzv. déjà vu momenty. Takisto sa pri tejto téme objavujú postavy, ktoré cestujú do minulosti a vysvetľujú, prečo minulosť nemôžu zmeniť. (Pretože vedia, čo by to spôsobilo v budúcnosti, čo vyvoláva ilúziu, že daná postava vie predvídať budúcnosť.)
  • Časová slučka – v podstate ide o opakovanie určitého časového úseku tak, že ho postavy opakovane prežívajú. Vždy existuje nejaký spôsob, ako sa z tejto slučky dostať. Silnou súčasťou tejto tému sú aj morálne posolstvá.
  • Časový paradox (dočasný paradox) – témou je, čo by sa stalo, ak by niekto cestoval do minulosti a niečo by zmenil. Častou súčasťou témy je aj „paradox starého otca“, ktorý je spomenutý vyššie.
  • Časové „pošmyknutie“ – v tomto prípade postava alebo postavy cestujú v čase za záhadných okolností a zdá sa, že nemajú žiadnu vládu nad tým, kam idú a kde nakoniec skončia.
  • Časové vojny – v podstate dve strany toho istého konfliktu používajú cestovanie v čase, aby proti sebe bojovali.



Marianne Curley – Vyvolený (Strážci času #1)
Trilógia bola preložená do češtiny a vyšla pod názvami Vyvolený, TemnotaKlíč.
Túto sériu som sem nezaradila kvôli jej nedoceniteľným kvalitám. Myslím, že s odstupom času by som trilógiu hodnotila o niečo horšie ako kedysi pred rokmi. Zaradila som ju sem preto, lebo to bola moja prvá skúsenosť s cestovaním v čase v knihách. V trilógii vystupujú dve organizácie a to Strážci času a Řád chaosu a títo medzi sebou bojujú, ako ste si už asi domysleli, naprieč časom. Strážci času cestujú časom späť, aby zabránili Řádu chaosu uvrhnúť svet do večnej temnoty a chaosu. Uvedomujem si, že mnohé zápletky boli trošku čierno-biele, ale napriek tomu je táto séria veľmi dobrodružná a skvele sa hodí ako oddychové čítanie. Zaujímavosťou série je to, že sa zaoberá morálnym rozmerom moci – hlavne tomu, či by niekto mal z meniť minulosť a riskovať budúcnosť len kvôli tomu, že na to prosto má príležitosť.

Diana Gabaldon – Cizinka (Cizinka #1)
Svetoznáma séria, podľa ktorej sa v súčasnosti natáča aj seriál. V češtine séria vychádza v druhom vydaní vo vydavateľstve Omega, v slovenčine knihy vydáva vydavateľstvo Zelený kocúr. V angličtine vyšlo zatiaľ osem kníh (a nejaké novely), pričom autorka už nejaký čas pracuje na deviatej knihe. K tejto sérii existuje aj spin-off séria s názvom Lord John Grey a jej preklad v češtine chystá takisto Omega.
Miernym odporom k tejto sérii som sa nikdy netajila, ale teraz musia ísť moje súkromné výhrady bokom. Autorka vystavala sériu na tom, že hlavná hrdinka vďaka magickej anomálii cestuje späť v čase o dvesto rokov. Aspoň tak tomu je v prvej knihe. Ocitá sa v srdci revolúcie (snáď vojny?) a jediné, čo chce, je dostať sa domov. Autorka série nie je historička, ale je nutné povedať, že výskum si robí poctivo. Avšak už potom zabudne, že nie je nutné každú informáciu zákonite do knihy aj zakomponovať. Odhliadnuc od toho je táto séria predovšetkým historickou romancou, takže viac ako osud ľudstva ostáva hlavnou zápletkou minimálne prvej knihy romantické zapletenie sa s niekým s minulosti a rozpor, či by mala vo vzťahu zotrvať, alebo by mala naďalej hľadať spôsoby, ako sa dostať späť domov. Pri rozsiahlosti série (zbytočnej rozsiahlosti) asi nebude ťažké nájsť odpoveď na túto otázku.

Ransom Riggs – Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children (Miss Peregrine’s Peculiar Children #1)
Trilógia tohto autora vyšla aj v slovenčine aj v češtine. V češtine vo vydavateľstve Jota. V slovenčine vyšli knihy vo vydavateľstve Kalligram (prvá kniha) a vo vydavateľstve Plus (druhá a tretia knihy).
Inšpiráciou pre túto sériu boli staré fotky, ktoré autor zbiera na rôznych výpredajoch. Cestovanie v čase sa v tejto sérii prejavuje trochu iným spôsobom. Je to jediná séria, aspoň pokiaľ siahajú moje informácie, v ktorej sa vyskytuje téma časových slučiek. Deti v tejto knihe totiž ovládajú naozaj podivné schopnosti a aby sa ochránili, žijú v časových slučkách, kde naveky prežívajú jeden, zväčša dokonalý, deň stále dookola, čo spôsobuje, že nestarnú a sú relatívne v bezpečí. Aj vďaka tomu sa v tejto sérii stretneme s ľuďmi z rôznych časových období, ktorí majú iné názory, výchovu a spôsoby života, čo mnohokrát spôsobuje zaujímavé konflikty nielen medzi postavami. Táto trilógia síce nie je strašidelná, pri prižmúrení oboch očí skôr bizarná, no napriek tomu je zaujímavá a napísaná s veľkou dávkou fantázie. Aj keď trvá trošku dlhšie, než sa dej skutočne rozbehne.

Kerstin Gier – Rudá jako rubín (Drahokamy #1)
Trilógia vyšla v českom preklade vo vydavateľstve CooBoo pod názvami Rudá jako rubín, Modrá jako safírZelená jako smaragd. Podľa tejto trilógie boli natočené aj tri rovnomenné filmy, avšak rozchádzajú sa v konci – knihy dopadli inak, než naznačujú filmy.
Trilógia je určená skôr pre mladších čitateľov, avšak má čo ponúknuť aj tým starším. Dej sa odohráva v Londýne a hlavnou hrdinkou je len šestnásťročná Gwen, ktorá je súčasťou zvláštnej rodiny. V nej najstarší potomok tej-ktorej generácie vždy zdedí gén, ktorý tejto osobe dovoľuje cestovať v čase. Kvôli tomu táto osoba trávi väčšinu života študovaním minulosti. Nebola by to séria pre mladých, keby touto vyvolenou nebola Gwen, hoci ju na to nikdy nepripravovali. Táto séria sa vo veľkej časti zameriava na trampoty s láskou, avšak druhým „ťahačom“ trilógie je aj záhadný osud cestovateľov v čase a dôvod, pre ktorý vlastne v čase cestujú. Oni totiž nikoho nezachraňujú a vlastne ani nevedia ľubovoľne ovládať, kam sa presunú alebo ako často. Bližšie o tom si budete musieť prečítať v sérii, ktorá okrem zaujímavej témy cestovania v čase ponúka aj mnohé dobrodružstvá a zaujímavá historické postavy.

Deborah Harkness – Stín noci (Čas čarodějnic #2)
Celá trilógia vyšla v slovenskom aj českom jazyku. V slovenčine vo vydavateľstve Ikar a v češtine vo vydavateľstve Knižní klub. V súčasnosti sa na motívy série natáča seriál.
Dôvod, pre ktorý spomínam druhý diel série a nie prvý je prozaický – téma cestovania v čase je naplno rozvinutá až v druhej knihe, keďže hlavní hrdinovia cestujú späť v čase, aby sa tam ukryli. Navyše necestujú v čase preto, aby niečo zmenili, ale aby sa niečo naučili. Celková atmosféra je vykreslená veľmi dobre a je zjavný rozpor medzi príbehovou súčasnosťou a minulosťou. Na rozdiel od, napríklad, Diany Gabaldon je Deborah Harkness vyštudovaná historička a tým pádom pristupuje k historickým poznatkom o niečo pragmatickejšie a vie ich podsunúť čitateľovi v ten správny moment. Okrem toho má hlavná hrdinka Sarah to isté povolanie ako autorka trilógie, čím sa do série dostáva istá dávka reálnosti. Jediným zjavným nedostatkom je trochu menej výrazná emocionálna rovina rozprávania.

H. G. Wells – The Time Machine
Táto kniha nie je preložená.
Vďaka tejto knihe publikovanej v roku 1895 sa autor stal jedným z „otcov sci-fi“. Takisto sa vďaka nemu začala popularizovať tematika cestovania v čase. Príbeh tejto útlej knižočky môžete poznať ako tú knihu, ktorá inšpirovala vznik rovnomenného filmu s Guyom Pearceom v hlavnej úlohe. Avšak v tomto originálnom príbehu by ste len ťažko hľadali romantický námet o zronenom zaľúbencovi, ktorí sa snaží nájsť spôsob, ako zachrániť svoju lásku pred smrťou. V tejto knihe by ste našli len príbeh odohrávajúci sa v ďalekej budúcnosti, kde Cestovateľ objaví malé skupinky ľudí, ktoré žijú takmer ako domorodci. Tu aj narazí na záhadné spoločenstvo, ktoré pripomína desivé opice. V tomto určite spoznávate aj scény z filmu. Skutočným zámerom knihy je teda ukážka ľudského charakteru, ktorý sa nezmenil ani pôsobením času. Ako kniha skončí si musíte prečítať sami. Jej prínos je však obrovský a je považovaná za jednu z anglických klasík.

Eoin Colfer – Nesmelý zabijak (P.A.S.C.A. #1)
Prvé dva diely tejto trilógie vyšli v slovenskom preklade vo vydavateľstve Slovart pod názvami Nesmelý zabijakKatova revolúcia.
Autor je skúsený a zabehnutý v písaní kníh pre mladších čitateľov. V tejto knihe sa hneď niekoľko postáv ocitne mimo svoj čas. Z viktoriánskeho Anglicka sa do súčasnosti dostane jeden mladý chalan a toho nasleduje ultimátny zloduch, ktorý chce pomocou stroja času ovládnuť svet. Súčasťou sú aj tajné vládne organizácie, sprisahania a bojové stratégie. To, ako autor tému spracoval, však neviem veľmi posúdiť, nakoľko som trilógiu nikdy nečítala. Podľa obsahu jednotlivých dielov však usudzujem, že okrem poriadnej dávky fantázie autor zapracoval do deja aj rôzne paradoxy, čiže následky toho, keď niekto zmení minulosť.

Alex Scarrow – Prvá misia (Jazdci časom #1)
Táto séria má dokopy deväť pokračovaní. V slovenskom preklade vyšli vo vydavateľstve Slovart prvé štyri knihy. V češtine vyšli vo vydavateľstve BB/art len prvé dve.
Hlavnými hrdinami série sú postavy, ktoré pochádzajú z rôznych časových období a spoločné majú len to, že dostali novú príležitosť na život a to vďaka organizácii, ktorá má na starosti napravovanie „pokazenej minulosti“. Séria je určená pre mladších čitateľov a jej hlavným zámerom je záchrana sveta, takže na čitateľa čakajú mnohé dobrodružstvá. Autorovi sa nedá uprieť fantázia s akou uchopil celý motív a jeho postavy neustále cestujú do minulosti i do budúcnosti, kde sa predostiera jeden katastrofický scenár za druhým. Túto sériu som nečítala, ale podľa názoru verejnosti je táto séria omnoho lepšie ako predošlá trilógia.

Alexandra Bracken – Cestovateľ (Passenger #1)
Táto dilógia je preložená v slovenčine aj v češtine. Druhé pokračovanie vyjde v slovenčine zhruba o mesiac vo vydavateľstve Motýľ. V češtine už vyšli oba diely série, vydalo ich vydavateľstvo CooBoo.
Príbeh sa sústreďuje na dievča z 21. storočia, ktoré sa náhodou ocitne v minulosti. Vďaka tomu vzniká v príbehu kolízia starého a nového a hoci hlavná hrdinka vie čo-to o minulosti, aj tak má problém správať sa podľa vtedajších konvencií. Okrem toho sa v deji objavuje niekoľko časových línií, alebo sa o nich aspoň hovorí, čo sériu odlišuje od zvyšku kníh zameraných na cestovanie v čase. Kvôli tomu môže byť kniha náročnejšia na pochopenie. Táto kniha je však zaradená aj do žánru romancí, takže v knihe je pomerne silná romantická línia. Aká silná je, to už neviem posúdiť, nakoľko ani k tejto knihe som sa ešte nedostala.

Charles Dickens – A Christmas Carol
Táto kniha vyšla v niekoľkých vydaniach v slovenčine aj v češtine.
Napriek názoru možno niektorých z vás, táto kniha je aj o cestovaní v čase. Avšak nejde o zmenu minulosti alebo navštívenie budúcnosti. Námetom tejto knihy je niečo celkom iné a som si istá, že sa to mení v závislosti od toho, kto knihu práve číta. Cestovanie v čase sa predstaví v celej svojej kráse – ocitneme sa v minulosti aj v budúcnosti. Hlavný hrdina sa má poučiť z toho, aký život viedol a vedie, aby sa mohol zmeniť, kým je ešte čas. Jedným zo zámerov je aj ukážka toho, čo je skutočne dôležité, takisto dôjde aj na morálne zobrazenie vtedajšej spoločnosti. Príbeh je o to reálnejší a niekedy aj horkejší, pretože sa odohráva v čase Vianoc. Vďaka tomu sa z neho stala vianočná klasika, ktorú milujú milióny čitateľov snáď po celom svete.


Máte nejaké obľúbené knihy, ktorých hlavnou témou je cestovanie v čase?


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára