sobota 23. septembra 2017

Top 10 #7: Obľúbené paranormálne romance



Opäť som sa pokúsila nahliadnuť medzi žánre, ktoré by som mohla v tejto rubrike spracovať. Až ma prekvapuje, že tento konkrétny žáner som doteraz obchádzala. Je totiž jeden z mojich najobľúbenejších. Mám preň istú slabosť, nakoľko mám rada fantasy a zároveň som beznádejná romantička. Paranormálne romance sú pre mňa teda perfektnou symbiózou oboch...


Paranormálna romanca
Paranormálna romanca je subžánrom romancí, alebo vo všeobecnosti romantickej literatúry. Kvôli istým fantastickým prvkom býva často označovaná aj za subžáner fantastickej literatúry.
Knihy spadajúce do tohto žánru sa zameriavajú predovšetkým na romantickú líniu príbehu, no obsahujú tiež rôzne prvky prekračujúce hranicu chápania alebo vedeckého vysvetlenia. Niektoré diela na poli tohto žánru v sebe spájajú prvky hneď niekoľkých žánrov, medzi nimi napr. urban fantasy, epická fantasy, sci-fi alebo dokonca horor. Spravidla príbehy obsahujú nielen veľa romantiky, ale hlavná línia príbehu sa spája s istými paranormálnymi prvkami, takisto sú však postavené na akcii a napätí.
Charakteristickým znakom tohto žánru sú hlavne romantické vzťahy medzi ľuďmi, upírmi, vlkolakmi, meničmi, vílami, démonmi, čarodejnicami, čarodejníkmi, duchmi a inými nadprirodzenými bytosťami. Okrem toho sa jednotlivé žánrové knihy môžu venovať aj témam ako je cestovanie v čase, takisto v príbehoch môžu vystupovať obyčajní ľudia s nadprirodzenými schopnosťami, ako je telekinéza alebo telepatia.
Tento žáner má veľa spoločného so žánrom urban fantasy. Pravdou je, že mnoho čitateľov si tieto dva žánre zamieňa. Hlavný rozdiel tkvie hlavne v tej romantickej línii - zatiaľ čo v paranormálnej romanci predstavuje hlavnú líniu, v urban fantasy ide o líniu vedľajšiu.
Medzi najznámejšie autorky tvoriace v tomto žánri patrí Nalini Singh, Jessica Bird (J. R. Ward), Kresley Cole, Christine Feehan alebo Kelley Armstrong.




Kresley Cole – Hlad jako žádný jiný (V říši Lorů #1)
Knihy z tejto série začalo vydávať vydavateľstvo Baronet. V preklade vyšlo prvých päť kníh, avšak vydavateľstvo kvôli nízkym predajom v prekladoch nepokračovalo. V angličtine nedávno vyšlo osemnáste pokračovanie.
V svete, ktorý autorka stvorila, žije veľa všakovakých stvorení. Najvýraznejšie z nich sú valkýry a lykajovia. Jednotlivé zápletky možno nie sú práve originálne, ale autorka zvolila veľmi zaujímavý spôsobom rozprávania. Okrem romantiky do svojich kníh vkladá aj obrovskú dávku humoru, ktorým oplývajú predovšetkým valkýry. V knihách vznikajú vďaka tomu rôzne vtipné situácie a to aj vďaka tomu, že nesmrteľné bytosti niekedy nevedia úplne zapadnúť do sveta ľudí. Inšpiráciu nečerpá len z jednej mytológie, ale spája prvky z viacerých. Vďaka tomu sa jej podarilo stvoriť zaujímavé stvorenia.

Laurell K. Hamilton – Polibek stínů (Merry Gentry #1)
V preklade knihy z tejto série vydáva vydavateľstvo Epocha. Čoskoro vyjde siedme pokračovanie s názvom Doušek temnoty. Okrem tejto série od autorky v preklade vychádza aj série Anita Blake, ktorá je oveľa známejšia.
Autorka sa nechala inšpirovať predovšetkým keltskou mytológiu. Vytvorila svet, v ktorom žijú magické bytosti známe ako fae. V tomto svete žije aj princezná kráľovského rodu, ktorá žije v azyle v ľudskom svete a pracuje ako súkromný detektív. Vo svojej praxi sa stretáva s mnohými zaujímavými prípadmi. Avšak táto séria sa snáď ešte viac ako priemerné paranormálne romance venuje len romantickej línii. Knihy sú preto skôr oddychovejšie a sústreďujú sa na milostné eskapády hlavnej hrdinky, ktorá sa snaží otehotnieť a mať dieťa skôr, ako sa to podarí jej rivalovi. Kto totiž získa prvenstvo v závode o to čo najrýchlejšie sa stať rodičom, ten usadne na trón.

J. R. Ward – Milenec z temnot (Bratrstvo černé dýky #1)
Sériu vydáva vydavateľstvo Baronet. Tento rok vyjde pätnáste pokračovanie s názvom Vyvolená. Z toho istého sveta autorka píše aj spin-off sériu s názvom Odkaz černé dýky.
Hlavnými postavami v tejto sérii sú upíri, ktorí žijú v utajení v jednom americkom meste. Autorka si skutočne dala pri vytváraní svojich príšeriek záležať, pretože sa jej podarilo vytvoriť vlastný národ so zákonmi, náboženstvom a históriou. Hlavnnou zápletkou je boj upírov s mocnou Vyhladzovacou spoločnosťou, ktorá ohrozuje aj bezpečnosť ľudí. Avšak boj je takmer nekonečný a nezdá sa, že by sa chýlil ku konci. Tento boj však predstavuje len pozadie romantických zápletiek jednotlivých kníh. Každá kniha má iný ústredný pár, avšak autorka je legendárna v tom, že sa ku svojim dvojiciam neustále vracia a dokazuje, že žiadny šťastný koniec nie je dostatočne šťastný na to, aby sa nedal pokaziť.

Jeaniene Frost – Na půl cesty do hrobu (Noční lovci #1)
Celú sedemdielnu sériu vydalo v preklade vydavateľstvo FANTOM Print.
Autorka zvolila taktiež upírov. Hlavná hrdinka Cat je však len polovičný upír a celý svoj život zasvätila zabíjaniu upírov, pretože dúfa, že jedného dňa nájde a zabije svojho otca. Do cesty sa jej pripletie upír Bones, ktorý jej navrhne pomoc, začne ju trénovať a romantika rozhodne nebude dlho čakať na to, aby sa ukázala na scéne. Ja osobne som sériu vzdala po druhej knihe, pretože ma nezaujala. Napriek mojim výhradám je však táto séria veľmi obľúbená medzi čitateľmi a za roky svojej existencie si získala tisícky fanúšikov.

Karen Marie Moning – Temná horečka (Horečka #1)
Prvé tri knihy tejto série vydalo v preklade vydavateľstvo Jota. Kvôli nízkej predajnosti a rozsiahlosti série však vydavateľstvo v prekladmi nepokračovalo.
Hlavná hrdinka MacKayla bola obyčajnou ufňukanou do ružovej odetou naivkou, až kým jej v Dubline nezabili sestru. Po tom sa jej svet obrátil hore nohami. Zistila, že má zvláštne schopnosti a svet je plný príšer, pred ktorými sa musí chrániť. Autorka zvolila zaujímavý spôsob rozprávania. Rozprávačkou je totiž staršia verzia hlavnej hrdinky, ktorá popisuje svoje radosti i starosti. Zaujímavosťou je, že v knihe sa nachádza naozaj veľmi málo priamej reči, no napriek tomu kniha po dynamickej stránke funguje skutočne dobre. Hoci v knihe nie je prehnane romantiky, ako to môže byť pri iných knihách tohto žánru, stále sa v nej nachádza veľa „zmyslových vnemov“, ktoré sú ladené skôr erotickejšie.

Nalini Singh – Otrokyně citu (Psyové / Měňavci #1)
Vydavateľstvo FANTOM Print zatiaľ v preklade vydalo prvých päť kníh.
Takmer dystopický svet tejto série je naozaj fascinujúci a objavuje sa v ňom hneď niekoľko samostatných rás. Medzi nimi sú Měňavci, čo sú v podstate meniči, a Psyovia, čo sú pôvodne ľudia s psychickými nadaniami, ktorí vďaka určitej procedúre stratili schopnosť čokoľvek cítiť. Emócie považujú za ten najväčší hriech, ktorého sa niekto z ich rodu môže dopustiť. Ako ich náprotivok sú meniči, ktorí všetko naplno prežívajú a sú veľmi senzuálne založení. Meňavci a Psyovia medzi sebou na istej úrovni zápasia a bojujú o moc, no vždy sa nájde čas a priestor aj na milostné trampoty. Oproti iným sériám tohto žánru je však romantika zatláčaná do úzadia viac, aby dostali hlavné zápletky väčší priestor. Napriek tomu je romantická línia stále silná.

Lara Adrian – Polibek půlnoci (Půlnoční rasa #1)
Vydavateľstvo Brána vydalo v preklade prvých šesť kníh. Tento rok v angličtine vyšlo už pätnáste pokračovanie.
Možno to nikoho veľmi neprekvapí, ale aj táto série sa sústreďuje na komunitu upírov. Títo majú dokonca mimozemský pôvod. Okrem klišé romantiky v knihách sú aj akčné zápletky plné bojov a zrady. Táto séria však trpí až prílišnou podobnosťou s mnohými inými paranormálnymi sériami, najzjavnejšia je podobnosť so sériou Bratrstvo černé dýky. Dokonca sa v knihách vyskytujú aj podobné zápletky. Napriek tomu je séria vo všeobecnosti hodnotená pomerne dobre a za uplynulé roky si získala veľa fanúšikov.

Keri Arthur – Volání úplňku (Strážkyně Riley Jenson #1)
Túto deväťdielnu sériu v preklade vydáva vydavateľstvo FANTOM Print. Tento rok by malo vyjsť šieste pokračovanie.
Hlavnou hrdinkou je Riley, ktorá je spolovice upírom a z tej druhej vlkolakom. Dej sa primárne odohráva v Austrálii, vďaka čomu do deja preniká istá exotickosť a hlavne neopozerané prostredie. Zápletka je pomerne zaujímavá, v deji sa objavujú netradičné bytosti a je tam dostatok akcie. Problém je, že primárna zápletka celej série bola čiastočne ukončená už v štvrtej knihe, čo v piatom pokračovaní vytvorilo nemilý efekt – v deji vznikli obrovské diery. Zaplátať ich ďalšími romantickými líniami nie je práve najšťastnejšie riešenie, ale možno autorke krivdím a v záverečných troch knihách odhalí prekvapivé sprisahanie, ktoré ma dokonale posadí na zadok. Nebolo by to prvý raz, čo by sa jej niečo také podarilo.

Gena Showalter – The Darkest Night (Lords of the Underworld #1)
Táto séria nebola preložená.
Podobne ako aj iné série, aj táto sa sústreďuje na skupinu niekoľkých bojovníkov. K tým sa viaže aj mýt o Pandorinej skrinke, nakoľko každý z nich za trest musí žiť v jednom tele s jedným z démonov, ktorí sa v skrinke nachádzali a ich pričinením sa dostali na slobodu. Autorka dokáže vytvárať zaujímavé svety takmer na počkanie, jej postavy sú zaujímavé a bytosti neopozerané. Každá kniha je venovaná inému páru, avšak ústredná zápletka ostáva rovnaká. Ako inšpirácia pre túto sériu autorke poslúžila prevažne grécka mytológia. V sérii je aj silná istá dobrodružná línia, nakoľko postavy hľadajú miesto, kde by mala byť uložená bájna skrinka, ktorá by ich zbavila nežiaducich démonov. Niektoré knihy preto pripomínajú paranormálnu honbu sa pokladom.

Jennifer L. Armentrout – Tajemné touhy (A Wicked Saga #1)
Prvý diel tejto série vyšiel v preklade vo vydavateľstve Baronet. V angličtine tento rok vyjde tretie pokračovanie.
Kniha sa sústreďuje na príbeh študentky Ivy, ktorá žije v New Orleans. Toto mesto je obľúbenou kulisou niekoľkých autorov, ktorí tu s láskou zasadzujú svoje fantasy príbehy nakoľko New Orleans je mesto s istou magickou tradíciou. Preto nikoho nemôže prekvapiť, že práve v tomto meste by mali žiť príšery, ktoré plánujú ovládnuť svet. No objavuje sa nejaká organizácia, ktorá im v tom plánuje zabrániť. Jednoducho povedané, v tejto sérii ide o klasickú zápletku, ktorá nikoho veľmi neprekvapuje. Napriek tomu však má táto séria veľmi dobré hodnotenia, čo naznačuje, že to s ňou nebude až také márne. Najskôr ju ale musím prečítať, aby som vám povedala, či je to pravda.


Máte v tomto žánri nejaké obľúbené knihy/série?


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára