štvrtok 5. októbra 2017

Nárok na druhú šancu | Pyro

Autor: Brandon Sanderson 
Názov: Pyro (angl. Firefight) 
Séria: Pomstitelia (angl. Reckoners) 
Diel: druhý 
Slovenské alebo české vydanie: Slovart, 2017 (SR); Talpress, 2015 (ČR) 
Hodnotenie na GR: 4.29
Dlhoočakávané pokračovanie postapokalyptického sci-fi Metalurg zo série Pomstitelia, v ktorom sa k moci dostali tí zlí superhrdinovia!
Davidovi všetci vraveli, že je to nemožné. Že Epikov nemožno zabiť. No i tak je všemocný, nesmrteľný, neporaziteľný Metalurg mŕtvy. A zabil ho David. Po smrti Metalurga mal byť život jednoduchší, ľahší... taký ako za starých čias. No opak je pravdou a David má hlavu plnú otázok, na ktoré mu nedokáže odpovedať nikto v Newcagu.
Odpovede možno nájde na bývalom Manhattane, no vydať sa do iného mesta, v ktorom vládne rovnako krutý Epik, ako bol Metalurg, je viac než nebezpečné. Davida opäť poháňa nenávisť. Pyro totiž musí pykať za svoje činy.

„Človek sa nemôže do niečoho ponoriť a nezískať voči tomu rešpekt.“

Brandon Sanderson je autor, ktorého nie je nutné predstavovať. Veľa o ňom vypovedajú hlavne knihy, ktoré napísal. A napísal ich naozaj veľa, drvivá väčšina z nich rozsiahle cykly epickej fantasy. No rovnako sa venuje aj tvorbe pre mladších čitateľov. Každá má svoje špecifiká a v každej ponúka niečo iné. V tejto sérii to bude najskôr akcia.
Rovnako ako to bolo pri Metalurgovi, aj Pyro má takmer až neuveriteľne svižné tempo. Neprejde kapitola, v ktorej by sa čosi zásadné neudialo a akcia odkvapkáva doslova z každého slova. Nedá sa však tvrdiť, že by táto akcia bola prvoplánová a svojou plochosťou by zakrývala fakt, že dej ako taký sa nevyvíja.
Autor nič nerobí náhodne a každá akcia má svoje opodstatnenie. Posúva dej vpred a stavia postavy do mnohokrát naozaj zložitých a naoko neriešiteľných situácií. David je stále rovnako výstredný ako predtým. Je to postava, ktorú si je trošku ťažšie obľúbiť, nakoľko má tendencie správať sa detinsky a jeho vášeň pre nepodarené metafory je rozhodne legendárna.
Avšak nejako sa stalo, že práve takýto druh postavy sa skvele hodí do role rozprávača. A postupom času sa ukazovalo, že aj David je iný, než na akého sa javí na prvých stranách. Rovnako je to aj pri ostatných postavách, všetci majú svoje skryté stránky a ich postupné odhaľovanie prináša do príbehu zaujímavé záblesky. Megan, Profesor, Tia – tí všetci majú dostatok tajomstiev, ktoré dokážu zaujať.
Nehovoriac o tom, že aj v tejto knihe sa objavili nové a zaujímavé postavy. Nedokonalí ľudkovia, ktorí sú fascinujúci i na nervy lezúci. Ako v bežnom živote. Táto časť knihe dodáva na reálnosti, akú častokrát nevidieť ani v knihách zo skutočného života. Je až fascinujúce, ako mnohovrstvová je vlastne táto kniha.
Na prvý pohľad môže pôsobiť ako akčný trhák. Ako klasické americké filmy, kde guľky lietajú zo všetkých strán a hrdina hrdinsky vyviazne len so škrabancami, zatiaľ čo všetci ostatní sú v nemom úžase z jeho úžasnosti. Lenže pri bližšom skúmaní je jasné, že to tvorí len torzo celého deja. Postavy síce veľa bojujú a zvyšok času venujú skôr vojenským stratégiám než čomukoľvek inému, ale napriek tomu sa do knihy dostala aj silná filozofická línia.
„Dobre viem, že ty to celé berieš ako osobnú vec, ako pomstu. Je to silná motivácia a som rád, že si našiel spôsob, ako ju využiť. Ale ja ich nezabíjam z pomsty. Už dávno nie. To, čo robíme, beriem ako nevyhnutnosť. Ako keď zabiješ besného psa. Je to skutok milosrdenstva.“
David je hrdinka, ktorého v mnohom poháňala pomsta. Vďaka nej sa pridal k Pomstiteľom a vďaka nej pomstil smrť svojho otca. V tejto knihe zisťuje, že pomsta niekedy nestačí. Zlí hrdinovia sú síce nepriatelia, ale možno by nemuseli. Stačilo by, len aby sa na nich niekto pozeral z druhej stránky. Ako na človeka, ktorý zrazu dostal schopnosti, o ktorých dovtedy nič nevedel a tie ho nútia robiť veci, aké by normálne neurobil.
Pre mňa vďaka tomu príbeh získal neuveriteľnú hĺbku a čítanie sa pre mňa zmenilo na nezabudnuteľný zážitok. Iste, aj akcia je dôležitá, ale je potrebné ju niečím vyvážiť. V prípade Pyra sú to filozofické pasáže, niekedy až morálne ladené otázky i drsné emócie. To všetko zabalené v obale akcie, vojenskej stratégie a asi tony vypálených guliek.
Pyro je akciou nabitá kniha. Jedna nebezpečná situácia strieda druhú, vďaka čomu v deji vzniká zaujímavé napätie. Tempo celého rozprávania je naozaj svižné a samotná dynamika zaručuje, že sa pri čítaní nikto nedokáže nudiť. Ak by sa však niekto rozhodol tvrdiť, že takáto akčná kniha je aj plochá, mýlil by sa.
Akčných scén je v knihe naozaj nepočítane. No na druhej strane stále pôsobia ako také pozadie a ukazujú, čo všetko postavy v deji musia riešiť. Aké otázky si pokladajú a ako ťažko na ne hľadajú odpovede. Filozofická stránka deja je takisto dôležitá a je obohatená aj zaujímavými morálnymi otázkami a pomerne výraznými emóciami. To všetko dotvára pozadie postapokalyptického sveta plného nástrah obývaného rôznorodými ľuďmi, ktorí so sebou nesú svoje vlastné príbehy.
A hoci to tak na prvý pohľad nepôsobí, v skutočnosti je táto kniha zameraná ešte na niečo iné – na ľudské slabosti a prednosti v ich najsurovejšej podobe. Pretože práve na nich je vystavaná väčšina deja. Na tom, čo robí človeka človekom. Je teda viac ľudský ten, kto si dokáže priznať svoje zlyhania alebo ten, kto sa pri boji s domnelým zlom nezastaví pred ničím? Naozaj sa teším, ako mi autor odpovie v poslednej knihe trilógie.



Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart.
Knihu si môžete kúpiť TU.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára