piatok 8. júna 2018

Blíži sa záhuba Londýnov? | A Gathering of Shadows

Autor: V. E. Schwab
Názov: A Gathering of Shadows (čes. Setkání stínů)
Séria: Shades of Magic (čes. Tvář magie)
Diel: druhý
Slovenské alebo české vydanie: Argo, 2017 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.32
It has been four months since a mysterious obsidian stone fell into Kell's possession. Four months since his path crossed with Delilah Bard. Four months since Prince Rhy was wounded, and since the nefarious Dane twins of White London fell, and four months since the stone was cast with Holland's dying body through the rift--back into Black London.
Now, restless after having given up his smuggling habit, Kell is visited by dreams of ominous magical events, waking only to think of Lila, who disappeared from the docks as she always meant to do. As Red London finalizes preparations for the Element Games--an extravagant international competition of magic meant to entertain and keep healthy the ties between neighboring countries--a certain pirate ship draws closer, carrying old friends back into port.
And while Red London is caught up in the pageantry and thrills of the Games, another London is coming back to life. After all, a shadow that was gone in the night will reappear in the morning. But the balance of magic is ever perilous, and for one city to flourish, another London must fall.

“I know where you sleep, Bard."

She smirked. "Then you know I sleep with knives.”

V. E. Schwab je americká autorka, ktorá sa preslávila ako autorka kníh pre mládež predtým, než sa začala venovať aj tvorbe pre staršie publikum. Aby to pre jej fanúšikov bolo jednoduchšie, knihy vydané pod menom Victoria sú určené mládeži a tie pod pseudonymom V. E. pre dospelých. Zábavné však je, že niekedy samotné vydavateľstvá majú problém s určovaním, koho meno vlastne napísať na obálku a hoci jedno vydavateľstvo na obálku napíše V. E., druhé sa rozhodne pre Victoriu. Tak alebo onak, táto autorka dokazuje svoj talent, nech práve píše pre tínedžera alebo dospelého čitateľa.
Kniha Temnější tvář magie priniesla do literatúry svieži vietor čo sa týka pohľadu na mágiu. Doteraz bola v akejsi zaškatuľkovanej kategórii, ktorá ju označovala za prostriedok, dar alebo prekliatie. Málokedy sa však stane, aby spisovatelia povýšili mágiu na celkom novú úroveň a vytvorili by svet, v ktorom by mágia znamenala všetko, pričom čím ste silnejší, tým lepší osud na vás čaká.
V. E. Schwab však urobila omnoho viac ako len toto. Ona totiž stvorila štyri samostatné paralelné svety, teda vlastne Londýny, v ktorých platia iné pravidlá a navzájom o svojej existencii nevedia, pretože ľudia po väčšine nedokážu cestovať z jedného paralelného sveta do druhého. Teda, až na pár výnimiek a jednou z nich je aj Kell, jeden z hlavných hrdinov tejto série.
Kell je úžasne napísaná postava, ktorá je dostatočne záhadná a temná, no zároveň dobrosrdečná a čestná na to, aby si ho čitatelia veľmi ľahko obľúbili. Oproti prvej knihe sa však zmenil, nakoľko si priznal viaceré skutočnosti, vďaka čomu sú jeho dni temnejšie, hoci jeho adoptívny brat Rhy sa to snaží všemožne napraviť. Dokonca až tak, že ho bez jeho vedomia zapíše do turnaja najmocnejších čarodejníkov, aby tak anonymne mohol vypustiť paru.
Vďaka tomuto sa Kell môže opäť stretnúť s Lilou, hrdinkou, ktorá sa oproti predchádzajúcej knihe zmenila snáď ešte viac. Z nedôverčivej zlodejky sa premenila na ešte nedôverčivejšiu pirátku odhodlanú dobiť svet – ešte skôr, ako svet dobije ju. Nie je to však vývoj jednotlivých postáv, ktoré sú na tejto konkrétnej knihe najfascinujúcejšie. Hoci aj to by mohlo stačiť, aby to vytvorilo dosť veľké napätie, čo by zaručilo pozornosť čitateľov.
Samotný dej a jeho vystavenie je nemenej dôležité. Predchádzajúca kniha mala veľmi pomalý rozjazd, čo jej veľa čitateľov vyčítalo. V tomto prípade sa veľa nezmenilo. Úvod je opatrný a len nejasne mi predstavuje, čo ma čaká. Hoci je pravda, že prvé dve kapitoly sú až prekvapivo akčné. Na druhej strane si neviem predstaviť, že by táto kniha bola nabitá len reakciou a ničím iným.
“Everyone thinks I have a death wish, you know? But I don't want to die - dying is easy. No, I want to live, but getting close to death is the only way to feel alive. And once you do, it makes you realize that everything you were actually doing before wasn't actually living. It was just making do. Call me crazy, but I think we do the best living when the stakes are high.” 
Tento svet, rovnako ako postavy, musí dostať práve dostatočný priestoru, aby sa mohol rozvíjať. A ten mu V. E. Schwab veľkoryso poskytla. Takže som vďaka tomu mohla spoznať nielen obyvateľov Červeného Londýna, ale videla som aj znovu sa prebúdzajúci Biely Londýn a prekvapivo sa meniaci ten Sivý. Pochopila som, že v týchto svetoch je toho oveľa viac ako len Londýny, ale jestvujú tu aj celé samostatné krajiny a kráľovstvá, ktoré mi autorka veľmi svojráznym spôsobom predstavila. A to cez samotný turnaj, v ktorého srdci sa ocitli aj samotní hrdinovia.
Hoci rozjazd knihy bol pomalší, dej ako taký stále napredoval. Možno z každej kapitoly nestriekala krv a neozývali sa zhrozené bolestné výkriky, no v tomto prípade to ani nebolo nutné. Rovnako dôležité bolo rozvíjanie jednotlivých zákutí sveta, či už boli odhalené na mori, alebo na pevnine.
Všetky kúsky skladačky mali svoje miesto a nakoniec vytvorili dokonale vyváženú zmes opisov, dychberúcej akcie a predovšetkým mágie. Gradácia v deji bola enormná a keď nakoniec vyvrcholila, ostala som doslova bez dychu. Ale od tejto autorky som ani nič iné nečakala.
A Gathering of Shadows (alebo Setkání stínů) je adekvátne dobrým pokračovaním naozaj vynikajúco napísanej knihy. V tomto prípade je však pokračovanie povýšené na úplne inú úroveň, nakoľko samotná kniha má úplne iný charakter. V tejto knihe dostanú viac priestoru všetky postavy a dokonca sa predstavia aj nové.
Postavy ako Kell, Rhy alebo Lila, ktoré sa mi už predstavili, v tejto knihe ukázali, ako veľmi sa zmenili a čo všetko dokázali. Sledovala som ich obavy, tvrdohlavosť ísť si z svojim, ale aj ich ľútosť, bolesť a obavy. Vďaka tomu sa premenili na veľmi sympatické osoby, o ktorých osudoch ma naozaj bavilo čítať. Nové postavy zase prinášali nové zápletky i napätie.
Samotný dej bol vyvážaný a aj keď nebol vždy prepchatý akciou, nikdy som sa nenudila. Nakoľko som dostala príležitosť naplno preskúmať nové zákutia tohto magického sveta i mágie samotnej. Jednotlivé zápletky sa prelietali, nadväzovali na seba a gradovali dej naozaj delikátnym spôsobom. Nie vždy totiž vyzerala práve tá-ktorá udalosť ktovieako dôležito a v závere sa ukázalo, ako veľmi som sa mýlila. Táto kniha teda bola dôkazom, že V. E. Schwab má nielen obrovskú fantáziu, ale so svojimi príbehmi vie naozaj umne narábať. Navyše dokáže nechať dej nádherne gradovať a keď nakoniec príde vyvrcholenie, zanechá ma bez dychu a dychtiacu po pokračovaní. Rovnako ako to bolo v prípade tejto knihy.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára