piatok 1. júna 2018

Ľudia a ich výnimočné schopnosti | Renegáti

Autor: Marissa Meyer
Názov: Renegáti (angl. Renegades)
Séria: Renegáti (angl. Renedages)
Diel: prvý
Slovenské alebo české vydanie: CooBoo, 2018 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.12
Renegáti jsou syndikát lidí s neobyčejnými schopnostmi. Vynořili se z trosek zničené společnosti a zavedli znovu řád tam, kde dosud vládl chaos. Jako obhájci práva a spravedlnosti jsou pro všechny symbolem odvahy a naděje. Výjimkou jsou zločinci, které kdysi svrhli.
Nova má důvod Renegáty nenávidět a touží po pomstě. Jenže na cestě za svým cílem potká Adriana, který je Renegát. Dosáhne Nova nakonec své pomsty?

„Kdo se ničeho nebojí, nemůže být statečný.“

Marissa Meyer nie je autorka, ktorú by som musela špeciálne predstavovať. Táto americká spisovateľka má na konte hneď niekoľko kníh, k tým najúspešnejším patria jednotlivé pokračovania série Mesačné kroniky, v ktorých sa Marissa Meyer rozhodla venovať nový šat starým známym rozprávkam. Podobne sa neskôr snažila ozvláštniť aj príbeh kráľovnej z Krajiny zázrakov so záľubou v stínaní hláv. Tentoraz sa rozhodla pre superhrdinov a jej fanúšikovia nemohli byť ani nadšenejší.
Kto by nemiloval superhrdinov. Všetci tí schopnosťami obdarovaní nadľudia, ktorí majú v popise práce hlavne pomáhať, chrániť a zachraňovať, no v neposlednom rade vždy bojujú proti ultimátnemu zlosynovi. Z tieňa prísne tajnej geekovskej komunity ich v posledných rokoch vyťahujú najmä filmové štúdiá, ktoré sa predbiehajú v tom, kto prinesie ďalšie doposiaľ nevidené schopnosti a neopozerané zápletky.
Vďaka tomu sa k láske k superhrdinom hlásajú aj omnoho starší jedinci ako malé deti s plachtou uviazanou okolo krku predstierajúce, že zachraňujú svet. Preto sa nečudujme, že si Renegáti získali veľa pozornosti dávno predtým, než oficiálne vyšli v knižnej podobe. Takisto tomu pomáha aj fakt, že túto sériu stvorila jedna z najobľúbenejších autoriek literatúry pre tínedžerov.
Marissa Meyer mi už neraz dokázala, že sa vie hrať so slovami a takisto mi ukázala, že nejestvujú žiadne hranice, ktoré by nedokázala prekročiť. Preto som vedela, že kniha, ktorá sa mi dostane do rúk bude absolútne unikátna a odlišná od toho, čo som sa naučila milovať v Mesačných kronikách. A nemýlila som sa.
Ľudia nadaní výnimočnými schopnosťami boli vždy obávaní. Obyčajní príslušníci más sa ich báli, vyčleňovali ich z kolektívov, ukazovali si na nich prstami a čo bolo najhoršie, nebáli sa ich dokonca zabíjať. Takáto hrozná, no o to realistickejšia, minulosť čakala na hrdinov v tejto sérii. A práve toto je ten kľúčový fakt, ktorý svojim spôsobom ovplyvňuje celkovú atmosféru knihy. Pretože ak vás niekto utláča, nakoniec niekto povstane a povie si, že už stačilo.
Tak začal vo svete vek Anarchie, kde Výnimoční zvrhli vládu, ktorá ich utláča a povedali si, že si budú vládnuť sami. Lenže bohužiaľ to vypálilo zle, pretože začal kvitnúť zločin a život sa zmenil na nočnú moru. Takže sa začali objavovať hrdinovia. Vek Anarchie skončil, nastal čas Renegátov. Takto by sa veľmi stručne dal popísať asi trojstranový úvod tejto knihy.
„Na celém světě neexistuje civilizované místo, kde by mě nebo nás ostatní nepoznali. Naše pověst nás bude předcházet, až už se vydáme kamkoliv. Dokud bude anarchie synonymem pro chaos a zoufalství, Anarchista bude jen jiným výrazem pro zločince. U tebe to ale neplatí, Nightmare. Nikdo neví, kdo jsi. Mohla bys od nás odejít. Mohla bys jít, kam jen budeš chtít.“
Odfrkla si. „A kam bych asi tak šla?“
„Kamkoli by se ti zachtělo. V tom je krása svobody.“
Superhrdinovia sa vďaka tomu stali hrdinovia, no vznikli aj zlosynovia, s ktorými musia bojovať. V tomto svete žije aj hlavná hrdinka Nova, ktorá pádom Anarchie prišla o všetko, čo jej bolo drahé – o zvyšok svojej rodiny. Ako postava ma nesmierne bavila, nakoľko sa Marissa rozhodla neopisovať mi ju prostredníctvom opisov, ale na základe jej činov. Vďaka tomu som ju mohla spoznať v rôznych situáciách. Podobne to bolo aj pri ostatných postavách.
Najviac ma však zaujalo, aké rôzne spôsoby vzťahu k moci boli v tejto knihe prezentované. Hlad po moci, boj o nadvládu, zaslepenosť mocou – to všetko a mnoho iného som mala možnosť skúmať na jednotlivých stránkach. Vďaka tomu som sa mnohokrát zamýšľala. Podobný pocit vo mne v poslednom čase vyvolávali len filmy o X-mennoch. Nespomínam ich však náhodou. Hoci panuje názor, že Renegáti sú originálnym príbehom, ja som ochotná hádať sa, že aj v tomto prípade ide o retelling.
Na stránkach knihy sa totiž preháňali upravené verzie (niekedy s iným pohlavím) postáv ako Magneto, Angel, Storm, Colossus, dokonca aj istá verzia Rogue. Ich schopnosti boli veľmi podobné a navyše sa s ich postavami spájali aj podobné námety, ich vystupovanie tiež bolo dosť podobné. Niektorí by povedali, že je to spôsobené tým, že Marissa v spojitosti so superhrdinami vytiahla všetky možné aj nemožné klišé.
To je pravda. Pretože v skutočnosti je podstatou tejto knihy hlavne otázka, k čomu všetkému nás predurčujú vlastné schopnosti. Či je niekto zlý kvôli tomu, že má schopnosti, alebo sú schopnosti dotyčného len akýmsi katalyzátorom, vďaka ktorému môže do sveta vypúšťať svoju hrôzu. A som si istá, že to je motív, ktorý sme všetci videli v nejednom X-menovskom filme.
Renegáti neprinášajú úplne originálny námet, ale to nič nemení na fakte, že ide o veľmi dobre napísanú knihu, ktorá ponúka rôzne zamyslenia. Dej nie je najakčnejší, napriek tomu sa v ňom striedajú pomalšie pasáže zamerané na opisovanie a prežívanie postáv s tými dynamickejšími, v ktorých ide často o život. Čítanie spríjemňujú aj jednotlivé postavy, ktoré sa prezentujú hlavne na základe svojho konania. Nova ako hlavná hrdinka dostáva najväčší priestor a keďže ide skôr o sarkastickú a drzú antihrdinku, je jasné, že o zábavu nie je núdza.
Napriek tomu však trvá o niečo dlhšie, kým sa dej rozvinie, avšak keďže má kniha päťsto strán, dá sa to prepáčiť. V knihe sa okrem toho nachádza aj neuveriteľne veľa hrdinských klišé. Nielen, čo sa týka schopností a nadaní, ktoré som mala možnosť vidieť miliónkrát predtým v rôznych filmoch alebo komiksoch, ale aj vo sfére správania jednotlivých postáv. Takže tu máme obetavých superhrdinov, nafúkaných somárov so sklonom zneužívať svoje schopnosti, dychtivých bláznov s ambíciou uspieť, no a stereotypy sa nevyhýbajú ani zlosynom, ktorí sú väčšinou opití mocou, šialení alebo len výstrední.
Vďaka tejto naozaj rôznorodej zmesi je možné hlbšie preniknúť do zámeru knihy – pretože sa ukazuje, že išlo predovšetkým o zobrazenie moci a jej dopadu na rôzne skupiny ľudí. Niektorí sú mocou opití, iní po nej dychtia a niektorí ju považujú za nevyhnutnú na dosiahnutie svojich cieľov. Avšak napriek tomu to nie sú výnimočné schopnosti, ktoré z ľudí robia zlosynov. To je posolstvo, ktoré som si z knihy nakoniec odniesla, hoci bolo ukryté naozaj hlboko a rozvilo sa až v závere – ktorý mal čitateľov nalákať na ďalšie pokračovania.




Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem spoločnosti Albatros Media.
Knihu si môžete kúpiť TU.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára