sobota 23. júna 2018

Top 10 #18: Keď sa sci-fi spojí s fantasy



Naozaj veľmi dlho mi trvalo, kým som sa konečne prinútila napísať tento článok. Pritom materiál na jeho napísanie som mala pripravený už minimálne dva posledné týždne. Takže sa opäť prejavuje moja lenivosť. Dúfam ale, že napriek všetkému si tento článok radi prečítate...



Science fantasy
Predstavuje žáner špekulatívnej fikcie, v ktorom sa miešajú prvky sci-fi a fantasy. Rozdiel medzi sci-fi a science fantasy je jednoduchý – zatiaľ čo v sci-fi musí byť existencia sveta, v ktorom sa odohráva príbeh, vedecky možná, v prípade science fantasy už niečo podobné neplatí. Pretože svet, v ktorom sa to všetko odohráva, je poznamenaný rôznymi fantastickými prvkami, ktoré narúšajú chod inak úplne normálneho sveta.
Inými slovami, aby mohol daný svet existovať a aby sa isté udalosti mohli udiať, je na to potrebná istá forma mágie alebo niečoho podobného, čo je možné normálne nájsť v stránkach kníh fantastických žánrov. Napriek tomu však v žánri science fanstasy vždy existuje nejaké logické vysvetlenie toho, čo sa tam deje a v knihe je vždy všetko vysvetlené.
Zatiaľ čo sci-fi robí „ nepravdepodobné možným“, science fantasy zase robí „nemožné pravdepodobným“. V praxi to teda znamená toľko, že science fantasy dodáva vedecký nádych udalostiam a úkazom, ktoré by sa v normálnom svete nemohli za žiadnych okolností udiať.
Ku klasickým dielam tohto žánru patrí napríklad knihy autorov akými sú Jack Vance, Edgar Rice Burroughs alebo Gene Roddenberry.



Philip K. Dick – Sní androidi o elektrických ovečkách? (Blade Runner #1)

Vydalo vydavateľstvo Argo.
Táto séria sa stala svojim spôsobom legendárnou, takže ak ste ju nečítali, aspoň ste už o nej počuli. Aj keby to bolo zásluhou filmových spracovaní. Jedným z hlavných hrdinov je policajný agent poverený likvidáciou ľudských replikantov, alebo tiež dokonalých reprodukcií človeka. Po ďalšej vojne vymreli celé druhy zo zvieracej ríše a ľudia sa uchýlili k životu na iných planétach. Veda postúpila tak ďaleko, že ľudia dokážu vyrobiť verné napodobeniny nielen zvierat, ale aj samotných ľudí. Títo androidi sú však na nerozoznanie od ľudí, a preto sa ich ľudia boja. Kvôli nim sa títo androidi uchýlia do tieňov a radšej sa skrývajú. Rick Deckard má preto veľmi ťažkú úlohu – nájsť androidov, ktorí vyzerajú ako ľudia, ale nie sú nimi.

H. G. Wells – Válka světů
Vydalo vydavateľstvo TritonSpolok slovenských spisovateľov.
Takisto jedno z klasických diel, ktoré sa tiež dočkalo filmovej verzie. Zemeguľa je preľudnená a ľudia preto hľadajú nové planéty, ktoré by mohli osídliť. No namiesto toho sa vesmír príde pozrieť na Zem a zrazu musia pozemšťania čeliť útoku nemilosrdných Marťanov, proti ktorým nič nezmôžu ani ich zbrane, ani armáda. Kniha je písaná denníkovou formou. Hlavný hrdina v nej dokumentuje udalosti odohrávajúce sa blízko Londýna. Možno si poviete, že kníh o mimozemskej invázii máme až dosť. Táto je však niečím iná. Odohráva sa totiž koncom 19. storočia – v tom istom čase, v ktorom žil aj jej autor.

Kurt Vonnegut – Galapágy
Vydalo vydavateľstvo SlovartAlpress.
Rozprávač tejto knihy je tak trochu netradičný, je ním totiž duch jedného Američana, ktorý milión rokov sledoval osudy ľudského pokolenia. V tejto konkrétnej knihe však spomína na dávne udalosti roku 1986. Vďaka jeho nevšednému pohľadu môžeme sledovať osud ľudstva, ktoré takmer vyhynulo. Až na malú skupinku, ktorá sa zachránila a momentálne obýva oblasť na súostroví Galapágy. Pôvodným zámerom bolo, aby táto malá skupinka „obsahovala“ to najlepšie, čo ľudstvu ostalo. Avšak zloženie skupiny je prekvapivé a rôznorodé, čo autorovi umožnilo ešte umocniť čierny humor prerastajúci až do cynizmu.

Neil Gaiman – Nikdykde (The World of Neverwhere #1)
Vydalo vydavateľstvo Polaris.
Ukrytý pod ulicami Londýna sa nachádza miesto, o ktorom ľudia ani len nesnívajú. V tomto meste žijú monštrá a svätci, vrahovia a anjeli, rytieri v lesklom brnení a bledé devy v čiernom saténe. Je to miesto obývané ľuďmi, ktorí prepadli cez trhlinu. Do tohto sveta sa náhodou dostane aj Richard Mayhew. No nakoniec sa ukazuje, že by ho v tomto tajomnom mieste mohol čakať nevšedný osud.

Roger Zelazny – Devět princů Amberu (Tajemný Amber #1)
Vydalo vydavateľstvo Straky na vrbě.
Amber je rozsiahly svet, v ktorom sú ostatné svety, vrátane našej Zeme, len tieňmi. Hrdinom tejto knihy je Corwin, ktorý sa práve prebudil na nemocničnom lôžku so stratou pamäte. Nepamätá si nič o príbuzných, ktorí tak veľmi túžia po tróne v nejakej vzdialenej krajine. Napriek veľkej rodine však stále ostáva sám a neuvedomuje si, čo všetko sa v ňom skrýva. V knihe okrem toho môžeme sledovať aj zložité vzťahy rozvetvenej kráľovskej rodiny, ktorej každý člen túži po čo najväčšej moci.

Eoin Colfer – Artemis Fowl (Artemis Fowl #1)
Vydalo vydavateľstvo IkarAlbatros.
Hrdinom tejto série je dvanásťročný Artemis Fowl, milionár, génius a okrem toho aj kriminálny živel, ktorý okrem toho, že kradne tajomstvá, raz ukradne aj vílu (v preklade ako škriatok, naozaj netuším prečo), z ktorej sa nakoniec vykľuje kapitánka z tajnej jednotky, ktorá svojimi praktikami pripomína Jamesa Bonda. Podľa všetkého je táto séria plná nielen dobrodružstva a rôznych výčinov, ale aj neočakávanej mágie.

Michael Crichton – Jurský park (Jurský park #1)
Vydalo vydavateľstvo Baronet a neskôr Leda.
O tejto knihe ste už tiež určite počuli. Teda, určite ste počuli už o jej filmových spracovaniach a možno ste ani len netušili, že v skutočnosti nejde o výtvor hollywoodskych scenáristov, ale o dielo jedného nadaného spisovateľa. Príbeh je vyrozprávaný prostredníctvom hneď niekoľkých postáv. Tie predstavujú svet, v ktorom ľudstvo dosiahlo asi vrchol svojej pýchy – podarilo sa im odštartovať projekt, ktorý dokáže zreprodukovať dinosauriu DNA a vďaka tomu priviesť späť k životu najväčších jašterov, ktorí kedy obývali našu Zem. Ako to však ale býva, niektoré projekty sú odsúdené na záhubu, aj keď zo začiatku vyzerajú byť úspešné.

Madeleine L’Engle – Struny času (Struny času #1)
Vydalo vydavateľstvo Slovart.
Klasické dielo literatúry pre deti a mládež sa tohto roku konečne dočkalo nového prekladu i novej tváre. Čiastočne za to zodpovedá aj filmová verzia, ktorá sa dostala tento rok do kín. Hoci sa tento film kvalitami knihe nikdy nevyrovná a v skutočnosti sa stal skôr prepadákom, než úspechom, kniha nestratila nič zo svojho čara. Zobrazuje osudy rodiny, ktorej sa stratil otec. Hlavná hrdinka Meg sa nevzdáva nádeje, že sa jedného dňa vrátiť. Raz ju však prídu navštíviť naozaj podivné osoby a spolu s nimi a v sprievode mladšieho brata a jedného spolužiaka sa vydáva na náročnú cestu cez rôzne podivné svety, aby mohla svojho otca zachrániť.

Justin Cronin – Priechod (Priechod #1)
Vydalo vydavateľstvo IkarKnižní klub.
Dej tejto niekedy až mrazivej knihy sa sústreďuje na akýsi Projekt Noe – ktorý mal pomôcť premeniť ľudské telo na smrtiacu zbraň. Ale ako to už pri podobných experimentoch býva, všetko sa pokazí v momente, keď testovacie subjekty ujdú a začnú medzi ľuďmi šíriť nebezpečný vírus meniaci ľudí na nenásytné a prakticky nezničiteľné bytosti. Tí pozornejší si určite domyslia, že ak nejde o upírov, tak asi hovoríme o zombíkoch. Možno o kombinácii oboch. Prečo je potom kniha taká úspešná? Vraj má takmer až hororoidný nádych. Či je to pravda, to už nechám na vás.

Douglas Adams – Stopárov sprievodca galaxiou (Stopárov sprievodca galaxiou #1)
Vydalo vydavateľstvo SlovartArgo.
Čo by som vám o tejto knihe mohla napísať? Nuž, na jej námet bol natočený film s Martinom Freemanom v hlavnej úlohe. Okrem toho je táto kniha zaraďovaná medzi najvtipnejšie fantasy knihy. Ak by ste však veľmi chceli vedieť, o čom to je, tak je to vlastne o chlapíkovi, ktorý ako jediný prežije zničenie Zeme, ktorá musela „uhnúť“ medzigalaktickej diaľnici. Hlavný hrdina sa odtiaľ dostane len vďaka svojmu priateľovi, o ktorom sa neskôr dozvie, že vlastne ani nie je pozemšťan. Ako to bolo ďalej si už musíte prečítať sami v tejto viac ako len trošku trhlej knihe.

Máte v tomto žánri nejaké obľúbené knihy/série?



2 komentáre:

  1. Vtipné na subžánroch fantasy je práve to, že veľa kníh sa nedá zaradiť výhradne do jednej kategórie :D Z tvojho zoznamu som čítala tri knihy a aspoň dve z nich by som zaradila skôr inam. Nikdykde má prvky mestskej fantasy a Kroniky Amberu by som zas radila skôr do high fantasy. Artemisa Fowla si až tak dobre nepamätám, aby som to vedela rozanalyzovať :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej, to je vždy zábavné na fantasy a sci-fi - takmer všetky knihy sa dajú zároveň zaradiť do dvoch alebo troch rôznych žánrov. :D

      Odstrániť