pondelok 25. júna 2018

S korunou a bez meča | Quests for Glory

Autor: Soman Chainani
Názov: Quests for Glory (čes. Vzhůru za slávou)
Séria: The School for Good and Evil: The Camelot Years (čes./slov. Škola dobra a zla)
Diel: prvý/štvrtý
Slovenské alebo české vydanie: pripravuje CooBoo (SR aj ČR)
Hodnotenie na GR: 4.28
The students at the School for Good and Evil thought they had found their final Ever After when they vanquished the malevolent School Master. Now, on their required fourth-year quests, the students face obstacles both dangerous and unpredictable, and the stakes are high: success brings eternal adoration, and failure means obscurity forever.
For their quests, Agatha and Tedros are trying to return Camelot to its former splendor as queen and king. For her quest, Dean Sophie seeks to mold Evil in her own image. But soon they all feel themselves growing more isolated and alone.
When their classmates’ quests plunge into chaos, however, someone must lead the charge to save them...

“Is it really a Lie if someone is unwilling to see the Truth?” 

Soman Chainani je americký autor indického pôvodu, ktorý má na konte celosvetovo úspešnú trilógiu Škola dobra a zla. Hoci si čitatelia mysleli, že treťou knihou táto séria končí, autor ich vyviedol z omylu, keď prehlásil, že od začiatku plánoval trilógie tri. Okrem písania pokračovania sa momentálne venuje aj príprave filmu natáčaného na motívy prvej knihy pôvodnej trilógie.
Hrdinovia predchádzajúcich kníh sa opäť vrátili na výslnie a rozhodli sa mi rozpovedať, čo sa stalo po tom, ako opustili steny svojej milovanej školy. Osobne som sa na to veľmi tešila, nakoľko postavy sú opäť o niečo staršie a tým pádom ich trápia iné problémy ako rebríčky popularity v škole. Z Agathy sa čoskoro stane kráľovná, no a Sophie sa stala dekankou Zla a je ešte šialenejšia ako obyčajne. Napriek tomu, že nikdy nie je jasné, čo presne urobí, niečím som si stále istá – že keď má Agatha problém, Sophie sa pridá, aby jej pomohla.
Priateľstvo týchto dvoch dievčat je stále rovnako neočakávané ako v predchádzajúcich knihách, ale je jedným z najkrajších prvkov celej série. Preto mám rada knihy určené mladším čitateľom. Pretože sa mnoho autorov rozhodlo, že priateľstvo je rovnako dôležité ako láska, možno v niektorých prípadoch aj dôležitejšie. V prípade Agathy a Sophie je ešte o čosi silnejšie, nakoľko sú obe tak veľmi odlišné a prešli naozaj dlhú cestu, aby sa dostali tam, kde som ich videla v tejto štvrtej knihe.
Ale okrem týchto dvoch sa opäť vrátili aj ostatné postavy, v prvom rade Tedros, budúci kráľ Camelotu, ktorý má tak trochu problémy. Avšak ako sa neskôr ukazuje, nie je sám, nakoľko misie ostatných štvrtákov sú sabotované a čarovným lesom zmietajú krvavé útoky na Dobro rovnako ako na Zlo. Napriek tomu, že námetov má táto kniha naozaj veľa, boli v nej miesta, keď dej plynul až príliš pomaly.
Čiastočne sú za to zodpovedné samotné uhly pohľadov, z ktorých sa Soman rozhodol ďalší príbeh vypovedať. Okrem Agathy a Sophie sú rozprávačmi aj Tedros, Hort, sabat troch nie až takých desivých čarodejníc a dokonca aj prváčka Nicola. Všetky tieto postavy mi mali čo povedať, ale miesto skutočného deja mi väčšinou poskytovali skôr pohľady do svojich hláv, čo je síce silné po emocionálne stránke, ale v strede knihy to spôsobilo stagnáciu a následný rozbeh bol opäť pomalý.
Hoci spracovanie mohlo byť o niečo lepšie, nemôžem povedať, že by sa mi obohatenie uhlov pohľadov zdalo ako krok vedľa. Práve naopak. Vďaka tomu sa do deja dostávali ďalšie námety. Ale vždy je všetko o spracovaní a občas som mala pocit, že Soman si odhryzol o čosi väčší kus čarovného jablka, než bol schopný v daný moment stráviť.
“This is no longer a tale about whether you will find fame or fortune or your perfect little happy ending. This is a tale about whether you are capable of growing from the snake of your own story into the hero of someone else's.” 
Avšak čo sa týka hlavne druhej polovice knihy, opäť mi pripomenula, prečo mám túto sériu tak veľmi rada, hoci by som na ňu mala byť teoreticky už pristará. Samotné budovanie napätia bolo pomalé a nevtieravé, avšak postupom strán sa len zvyšovalo. Dej a jeho zápletky boli zvláštnym spôsobom poprepletané a bolo pomerne náročné určiť, akým smerom sa to všetko uberá.
Hoci ide stále o sériu určenú predovšetkým mladším čitateľom, v samotnom deji je dostatok rafinovanosti a tajností na to, aby si ju užili aj starší a náročnejší čitatelia. Postavy čelia naozaj ťažkým skúškam, dostávajú sa z jedného nebezpečenstva do druhého. Ich emócie sú ako divoké príšery, ich problémy ešte väčšie. V knihe som videla, akú dlhú cestu už prešli, a čo všetko na nich ešte čaká.
Samotné zápletky boli naozaj veľké a ukázali mi, že Soman Chainani sa rozhodne neplánuje držať späť. Ak niečo, v jednotlivých kapitolách mi skôr ukazuje, ako veľmi svoje postavy neznáša, keď ich tak veľmi trápi. Posledné kapitoly som čítala v úplnom vytržení, zvedavá, ako to všetko dopadne. Hoci som mala podozrenie, čo sa nakoniec stane, svojim spôsobom ma to prekvapilo. A aj napriek o niečo pomalšej ústrednej časti knihy musím povedať jedno – Soman Chainani sa opäť prekonal.
Quests for Glory je úvodnou knihou novej trilógie zo sveta Školy dobra a zla. Stretla som sa so známymi a obľúbenými postavami akými sú Sophie, Agatha a Tedros. Tí ma veľmi často púšťali do svojich hláv, takže som dokonale spoznala ich emócie, obavy, ale aj radosti. Okrem nich sa však základňa rozprávačov rozšírila o ďalšie postavy, ktoré doteraz stáli skôr na periférii a viac-menej boli vnímané „do počtu“. Hoci na jednej strane sa tak do deja dostalo trochu „novej krvi“, na tej druhej neustále zmeny pohľadov a dlhé opisy emócií jednotlivých postáv spôsobili, že dej začal stagnovať práve v časti, keď už mal byť naplno rozbehnutý.
Napokon sa však dej rozbehol. Jednotlivé udalosti sa na seba nabaľovali, ďalšie a ďalšie námety sa pridávali a vďaka tomu sa stupňovalo aj napätie. Spolu so všetkými emóciami a pochybnosťami hlavných postáv sa nakoniec kniha vrátila k veľkoleposti, ktorú som obdivovala v prvej trilógii. Niektoré zápletky bolo jednoduchšie predvídať, iné boli prekvapením. Vďaka tomu si čítanie knihy užije naozaj široká škála čitateľov.
Najlepšou časťou knihy však ostáva jej záver. Soman Chainani bravúrne využil napätie, ktoré stupňoval počas celej knihy. Keď mi napokon predstavil vyvrcholenie celého deja, dychtivo som hltala každé slovo. Táto kniha bola napriek niektorým nedostatkom rovnako epická ako tri predchádzajúce a navyše mi dokázala, že môže byť aj lepšia. Nakoľko sa autorovi nakoniec podarilo ukázať mi, že ešte stále dokáže sám seba prekonať.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára