piatok 28. decembra 2018

The Coffee Book Tag


Ako som uvádzala už v predchádzajúcom príspevku – vo vianočnom období som snáď ešte viac lenivá ako obyčajne, a preto sa mi nechce premýšľať o príliš zložitých veciach. Na tento tag som narazila pomerne dávno, no až teraz som sa dostala k tomu, že si ho vyplním – pretože by som chcela byť aktívna na blogu, ale nechce sa mi vymýšľať nič vlastné. Tento tag som našla na blogu Paper Fury.



Čierna káva
Séria, do ktorej sa ty nevieš začítať, no má silnú fanúšikovskú základňu
V tomto bode nemusím ani veľmi premýšľať a hneď hovorím Pieseň ľadu a ohňa, inak známa aj ako Hra o tróny. S touto sériou som to skúšala hneď dvakrát, keďže som prečítala prvé dve knihy. Boli náročné, zbytočne rozvláčne, zbytočne detailné a veľmi vyčerpávajúce. A v mnohých momentoch o ničom. Stále tvrdím, že ak by túto sériu dostal do rúk skúsený editor, boli by tie knihy minimálne o polovicu kratšie a oveľa ľahšie stráviteľné. Bohužiaľ pre mňa sú však v takom stave, v akom sú a aj napriek tomu sú z tejto série vyslovene nadšení toľkí ľudia. Čomu naozaj nerozumiem.

Mätové moccacino
Kniha, ktorá je populárna vo vianočnom období
Možno sa mýlim a možno je to len moja utkvelá predstava, no vždy som mala pocit, že Vianočná koleda od Charlesa Dickensa je čítaná oveľa častejšie hlavne v predvianočnom období. Je to takisto prvý vyslovene vianočný príbeh, na ktorý si momentálne dokážem spomenúť. Aj keď je pravda, že tento rok ľudia hojne čítali aj Nech sneží. Aspoň ľudia v mojom okolí. U mňa však stále vyhráva Vianočná koleda.

Horúca čokoláda
Obľúbená detská kniha
Zvláštne miesto v mojom srdci si už celé roky drží séria Jeho temné esencie od Phlipa Pullmana. Bola to prvá fantasy trilógia, ktorú som prečítala a ktorá mi ukázala, že práve fantasy je to, čo by som chcela čítať. Síce od čítania tejto série ubehlo viac rokov, než by som bola ochotná priznať, stále si aspoň matne spomínam, o čom ten príbeh bol. Posledné minimálne tri roky plánujem opätovné čítanie, ale zatiaľ som sa k tomu nedostala. Snáď sa mi to podarí budúci rok.

Dvojité espresso
Kniha, ktorá ťa držala v napätí od prvej strany po poslednú
To sa podarilo málo knihám a ja si na všetky aj tak nespomínam. Ale ako prvá mi napadla kniha Godsgrave od Jaya Kristoffa. Séria Nevernight Chronicles je úplne úžasne vymyslená aj napísaná, je poriadne temná a miestami sa mi až zastavovalo srdce zo všetkých tých stratégií. Nikdy som presne nevedela, čo sa stane, preto som stránky otáčala nedočkavo. Občas nechýbalo veľa, aby som si nezačala obhrýzať nechty. Teraz sa len musím dočkať pokračovania.

Starbucks
Kniha, ktorú vidíš všade
V poslednom čase na mňa odvšadiaľ vyskakuje kniha Queen of Air and Darkness. Dosť mi to lezie na nervy. Ten paškvil napísala Cassandra Clare. Tá by si mala nájsť iné hobby a začať písať o niečom inom. Napríklad o poníkoch.

Hipsterská kaviareň
Kniha od nezávislého autora (takého, ktorý si knihu vydal sám)
Veľa kníh, ktoré si autori pôvodne vydali na vlastné náklady, neskôr vyšli aj vo vydavateľstve, pretože boli veľmi populárne. Podobný osud mal aj Eragon, ak si spomínam dobre. Ale autor, ktorý by si stále vydával sám knihy? Vďaka krátkemu vyhľadávaniu na GR som si ihneď spomenula na Elise Kovu. Elisa Kova je autorka predovšetkým dosť známej série Air Awakenes, avšak okrem toho vydala ďalšie dve série. Keď napísala svoju prvú knihu, rozhodla sa založiť vlastné vydavateľstvo s názvom Silver Wing Press a v súčasnosti ponúka aj pomoc pri vydaní kníh iným autorom.

Hups, náhodou som si kúpila bezkofeínovú
Kniha, od ktorej si čakal viac
Tento rok tejto kategórii rozhodne kraľuje Shadow of the Fox od Julie Kagawy, hoci je pravda, že tento rok ma sklamalo viac kníh, ale táto nejako ešte viac vyniká. Prečo? Kedysi dávno som čítala knihy tejto autorky. V čase, keď boli dostupné jej prvotiny. Odvtedy však vydala veľa kníh a bola som si istá tým, že sa musela ešte zlepšiť. Preto som sa na jej knihu tešila. Ale bola som z nej veľmi sklamaná. Pôsobilo to na mňa ako prvotina úplne neskúseného autora, ako prvý fanfik hormonálnej puberťáčky, ktorá je posadnutá niektorou chlapčenskou kapelou. Podobne sklamaná som nebola už poriadne dlho.

Dokonale vyvážená kávová zmes
Kniha, ktorá bola dobrá i zlá zároveň, no stále bola vynikajúca
Myslím, že takouto horko-sladkou sériou sa pre mňa stal Trón zo skla. Milujem Saru a aj jej štýl písania, jej postavy ma dokážu chytiť za srdce a niektoré jej premyslené plány ma dokážu prekvapiť, nakoľko ich skladala postupne a niekedy aj v rámci niekoľkých kníh. Napriek tomu mám voči tejto sérii aj veľa výhrad, napríklad voči hlavnej hrdinke, tej prílišnej sladkosti v niektorých kapitolách a sem-tam som nútená preskočiť niečo naozaj zbytočné. Hoci však mám tieto výhrady, čítanie si vždy užívam takmer naplno a v konečnom dôsledku sa mi kniha nesmierne páči a ja sa nemôžem dočkať pokračovania. Práve som dočítala Empire of Storms a kto túto knihu už čítal, určite vie, o čom hovorím. ToG má svoje chyby. Netvrdím, že nie, ale vo svojej podstate je to stále pomerne dobrá séria, ktorá ma baví.

Zelený čaj
Kniha, ktorá je nenápadne nádherná
Pri pohľade na túto „kategóriu“ mi automaticky napadla jedna jediná kniha. The Astonishing Colour of After od Emily X. R. Pan. Knihu som čítala pomerne nedávno a nečakala som od nej veľa. Zasiahlo ma však, aká citlivá a nádherná bola vo svojej podstate. Lyrická a silne emotívna, avšak takisto plná smútku i radosti. Je to kniha, ktorá je veľmi špecifická a nebude sa páčiť každému, nakoľko sa v nej toho veľa nedeje a je naozaj hrubá. Ale je to ten typ nádhernej sladko-horkej knihy, o ktorej si po prečítaní poslednej stránky pomyslím, že jednoznačne stála za môj čas.

Chai Tea
Kniha, vďaka ktorej si sníval o ďalekých krajinách
Milujem knihy, ktoré sú niečím exotické. Hlavne také, ktoré sa odohrávajú nielen v nových svetoch, ale aj na opačných koncoch nášho skutočneého sveta. Z posledných kníh, ktoré som prečítala, ma o cestovaní prinútila premýšľať kniha Warcross, ktorej dej sa z veľkej časti odohráva v Tokiu. Ja viem, že je tam veľa virtuálnej reality a tak, ale Tokio ma vždy lákalo, nakoľko ma vždy lákalo Japonsko. Tá krajina ma fascinuje najmä svojou kultúrou a dúfam, že sa tam raz pozriem aj inak ako prostredníctvom kníh.

Earl Grey
Obľúbená klasika
Veľa klasík som zatiaľ neprečítala. Skôr ako tie klasické diela pre dospelých mi učarovali tie detské. Z nich je moja zatiaľ najobľúbenejšia Peter Pan. Bez zaváhania. Tá kniha je výnimočná. Skvele napísaná a s ohromnou dávkou fantázie. Viem, že ľudia si skôr spomenú na kreslený film od Disneyho, na tých rozkošných chlapcov a zvoniace víly, ale v skutočnosti je kniha oveľa viac temná a ponurá a aj krvilačnejšia, nakoľko tí chlapci si čas krátka zabíjaním pirátov. Ale aj napriek tomu je tá kniha úžasná a kvôli tomu zabíjaniu ešte viac fascinujúcejšia – nakoľko je dokázané, že deti skrátka smrť vnímajú inak ako dospelí.


Ak ste už tag vyplnili, budem rada, ak sa so mnou podelíte o svoje odpovede.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára