utorok 18. decembra 2018

Vianočná koleda súčasnosti | Posmrtný život Holly Chaseové

Autor: Cynthia Hand
Názov: Posmrtný život Holly Chaseové (angl. The Afterlife of Holly Chase)
Špecifikácia: YA fantasy (a zároveň retelling Vianočnej koledy) odohrávajúca sa v súčasnej Amerike
Slovenské alebo české vydanie: CooBoo, 2018 (ČR)
Hodnotenie na GR: 3.99

„Příběhy nám umožňují vidět a cítit to, co prožívají jiní.“

Cynthia Hand je úspešná americká spisovateľka, ktorá sa už niekoľkokrát predstavila aj nášmu publiku. Najskôr so sériou Nadpozemská o anjeloch, neskôr s knihou Príď sa so mnou rozlúčiť a nakoniec ako spoluautorka knihy Má lady Jane. Vo svojej tvorbe sa venuje rôznej tematike, ale takmer výlučne píše pre mládež. Posmrtný život Holly Chaseové patrí k jej najnovším knihám.
Každý z nás má rád iný vianočný príbeh. Niektorí z nás radšej kreslené rozprávky, iní zase tie klasické z domácej tvorby. Čo sa týka literatúry, tam ten vianočný výber nie je možno až taký pestrý, ale o to krajšie sú príbehy odohrávajúce sa v zime. Jedným z najklasickejších je rozhodne Vianočná koleda, ktorá sa dočkala už niekoľkých filmových alebo divadelných spracovaní. Je to príbeh taký silný, že inšpiruje ľudí už viac ako stosedemdesiat rokov. Preto sa vlastne ani nemôžem čudovať, že sa Cynthia Hand rozhodla pre retelling práve tejto vianočnej klasiky.
Príbeh o lakomom starom obchodníkovi, ktorého na Vianoce navštívia traja duchovia, aby mu ukázali aký je zlý človek a pohrozili mu, ako dopadne, ak sa nezmení, pozná každý z nás. Minimálne o ňom počul. No a Holly Chaseová, hrdinka tejto knihy, ním vlastne aj žije. V jedny Vianoce, krátko pred sedemnástymi narodeninami, ju navštívi duch jej mŕtvej nevlastnej matky, aby ju pripravil na príchod vianočných duchov. Tí jej ukazujú, ako zle sa správa k svojej gazdinej, pripomenú jej, ako pre svoje materialistické správanie prišla o najlepšiu priateľku a takisto jej nezabudnú ukázať, aký je jej život prázdny a krutý a ako ona, už v takomto nízkom veku, má čoskoro zomrieť.
Avšak Holly nebola ako Ebenezer a nepoučila sa z toho, čo videla. Ak niečo, tak sa tomu vysmiala a považovala to za výmysel – až kým sa proroctvo nenaplnilo a ona krátko po Vianociach zomrela. Lenže to bolo pred viac ako piatimi rokmi. Teraz je z nej Duch minulých Vianoc a v kostýme každé Vianoce ukazuje ďalšiemu nepolepšiteľnému Scroogeovi, aký život viedli, aby ich tam prinútila zmeniť sa, kým je na to ešte čas. Pracuje totiž pre tak trochu tajnú organizáciu, ktorej úlohou je vyhľadávať zlých a skazených ľudí, v ktorých je však potenciál na zmenu.
Keď som knihu otvárala, rozhodne som neočakávala takéto inovatívne spracovanie tohto silného motívu Vianočnej koledy. Myšlienka veľkej firmy ma nadchla. Pracujú v nej nielen duchovia mŕtvych, ale aj žijúci ľudia a celý rok prehľadávajú život ďalšieho Scroogea, aby identifikovali postavy, ktoré ho najviac ovplyvňujú. Nachádzajú zosobnenie pôvodného vykorisťovaného podriadeného, takisto veselého synovca Freda alebo dávnu lásku, ktorá dotyčného opustila, pretože stále len myslel na peniaze. A takisto zisťujú, prečo daný človek nemá rád Vianoce – lebo aj to týchto ľudí spája. Ich odpor k Vianociam
„Potom jsem samu sebe přesvědčila, že Vánoce jsou jen další z řady dnů, výmluva, aby si lidé kupovali nesmyslné drahé dárky, z kterých ani nemají doopravdy radost, záminka chodit na směšné večírky, kde všichni nosí vánoční svetry, co je urážka dobrého vkusu, a pijí příliš mnoho vaječného koňaku, co je nejspíš to nejodpornější pití, které kdo kdy vymyslel. Potom když si lidé přáli ‚Šťastné a veselé Vánoce‘, jsem si v duchu říkala ‚No jistě‘. To je asi taková moje osobní verze na Pche, hlouposti.“
Vianočná koleda je vynikajúci príbeh so silným posolstvom, a preto som sa obávala, akým spôsobom môže pôsobiť práve v takomto modernom spracovaní. Obávala som sa však zbytočne. Cynthia Hand dopriala tejto milovanej klasike nový šat, preniesla ho do moderného sveta, úplne prekopala základnú líniu a to všetko bez toho, aby narušila silné posolstvo originálneho príbehu.
Dokonca sa jej do knihy podarilo vložiť aj niekoľko vlastných námetov a zaujímavých myšlienok. Napríklad mi ukázala silu lásky a aj to, že nie vždy je nutné zubami-nechtami sa držať svojich citov a niekedy je skrátka lepšie dať svojim milovaným voľnosť a nesnažiť sa ich za každú cenu udržať vo svojom živote. To všetko bolo zabalené v dobre napísanom príbehu, ktorý ma bavil, dojímal a dokonca aj prekvapil.
Posmrtný život Holly Chaseové nadväzuje na milovanú vianočnú klasiku o uhundranom starcovi posadnutom peniazmi, ktorý považuje Vianoce za hlúposť. Tento príbeh autorka prerozprávala a upravila do modernej verzie odohrávajúcej sa v súčasnom svete. Hlavnou hrdinkou je tentoraz takmer sedemnásťročná Holly, ktorá dostala svoju šancu na nápravu, avšak odmietla ju a čakal ju hrozný osud – zomrela. O päť rokov neskôr pracuje pre tú istú organizáciu, ktorá sa ju snažila napraviť. V kostýme Ducha minulých Vianoc sa snaží ďalším a ďalším skazeným ľuďom ukázať, aký bol ich život prázdny a ako zle sa správajú k ostatným.
Hlavná myšlienka pôvodnej Vianočnej koledy tak bola zachovaná aj v tomto modernom prerozprávaní. Jej sila bola umocnená práve existenciou organizácie, ktoré sa už celé generácie snaží usmerniť ľudí, ktorí zišli zo svojej cesty. Tento inovatívny šat ešte umocnil pôvodnú hlbokú filozofiu predlohy a keďže je kniha určená pre tínedžerov, takisto ju zatraktívnil aj pre súčasnú generáciu plnú mobilov a počítačov. Cynthia Hand navyše vyrozprávala svoj príbeh veľmi citlivo a vďaka jej svižnému štýlu sa čítal veľmi rýchlo a príjemne.
Napriek tomu, že bola kniha tínedžersky slangová, plná klišé a niekedy až príliš moderná a súčasná, ponúkala aj veľkú hĺbku. Tú si čiastočne požičala zo svojej predlohy, avšak autorke sa podarilo ponúknuť mi aj iné zamyslenia, napríklad o láske, ktorá nie vždy nájde svojej naplnenie. V konečnom dôsledku sa mi do rúk dostala kniha, ktorá bola vtipná, citlivá a hlboká, prinútila ma zamýšľať sa nad mnohým, tiež ma niekoľkokrát dojala a dokonca aj prekvapila svojim záverom. Toto prerozprávanie Vianočnej koledy sa mi snažilo ponúknuť ten istý príbeh o starcovi a duchoch, ktoré by fungovalo v modernom svete. A autorka tento zámer jednoznačne naplnila.




Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem spoločnosti Albatros Media.
Knihu si môžete kúpiť TU.


oficiálna anotácia: 
Před pěti lety na Štědrý večer navštívili Holly tři duchové, aby jí ukázali, jaká se z ní stala zkažená a sobecká dívka, a žádali ji, aby se změnila a vše napravila.
Ale Holly to odmítla.
A pak zemřela.
Nyní pracuje pro super tajnou společnost jako Duch minulých Vánoc a snaží se napravit další sobecké lidi, jako byla ona sama. Holly zůstává stále ve věku sedmnácti let, zatímco její rodina a přátele žijí bez ní. Ale letos se vše změní!

6 komentárov:

  1. Moc pěkná recenze :) Zrovna jsem si knížku přinesla z knihovny. Bude to ideální vánoční čtení :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to veľmi vhodná kniha na vianočné obdobie. Dúfam, že sa ti bude páčiť. ;)
      A ďakujem.

      Odstrániť
  2. Tahle knížečka mě poměrně láká - na příští rok. :-) Letos jsem konečně přečetla Vánoční koledu, takpříští rok bych mohla tenhle "retelling" :-)
    Moc hezká recenze a přeju ti krásné svátky!:-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dúfam, že keď sa ku knihe dostaneš, nesklame ťa a bude sa ti páčiť. ;)
      Veľmi pekne ďakujem a aj tebe príjemné sviatky. :)

      Odstrániť
  3. Zrovna knihu čtu a jsem z ní nadšená:) Neměla jsem od ní žádná očekávání a možná proto se mi tolik líbí:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak dúfam, že sa to nezmení a kniha sa ti bude páčiť. :)

      Odstrániť