pondelok 3. decembra 2018

Keď vládnu intrigy | Jeden temný trón

Autor: Kendare Blake
Názov: Jeden temný trón (angl. One Dark Throne)
Séria: Temné koruny (angl. Three Dark Crowns)
Diel: druhý
Slovenské alebo české vydanie: CooBoo, 2018 (SR)
Hodnotenie na GR: 4.13
Druhé pokračovanie úžasnej fantasy série z pera Kendare Blake. Tri temné koruny si získali srdcia čitateľov. Teraz nastal čas, aby sa tri sestry postavili do boja o temný trón. 
Po nezabudnuteľných udalostiach beltainských slávností a zahájení Nástupného roka je celý ostrov Fennbirn hore nohami. Budúcnosť ostrova je viac než nejasná.
Katharine, kedysi najslabšia a najkrehkejšia sestra, je silná ako nikdy predtým. Arsinoe odhalila pravdu o svojich schopnostiach a musí vymyslieť, ako zo svojho tajomstva vyťažiť maximum. Aspoň kým ju neodhalia. A Mirabella, ktorú všetci donedávna považovali za najmocnejšiu zo sestier a budúcu kráľovnú, čelí nekonečným útokom – útokom, ktorým nevie zabrániť a ktoré ohrozujú ľudí blízkych jej srdcu. Boj o korunu sa už začal, no ktorá z troch sestier zvíťazí?

„Kráľovná, ktorá si vybojuje korunu, je kráľovná, ktorej je súdené vládnuť.“

Kendare Blake je známa americká autorka, ktorá má na konte už niekoľko kníh. Bohužiaľ, prekladu sa dočkalo minimum z nich, avšak aj to stačilo, aby sa jej meno stalo známym. Jej zatiaľ najúspešnejšou sériou zatiaľ sa stala séria Temné koruny, ktorá pôvodne mala byť dilógiou, avšak vydavateľstvo sa neskôr rozhodlo zazmluvniť autorku na ďalšie dve knihy. Na základe tejto knihy nie je ťažké uhádnuť, prečo by niečo také robili.
Všetci to poznáme. Tie druhé pokračovania známych sérií. Niektoré sú výborné a kvalitou sa hravo vyrovnajú prvým dielom sérií. Potom prichádzajú tie ďalšie prípady, ktoré nás nútia pretáčať očami, pretože tieto pokračovania sú také slabé, že by sme ich najradšej preskočili a rovno sa pustili do tretieho dielu. No a potom sú tú tie veľmi vítané prípady, keď je dvojka lepšie ako jednotka.
Predchádzajúca kniha série skončila pomerne otvorene a prinútila ma okamžite túžiť po pokračovaní. Keď som sa nakoniec dočkala, nevedela som, čo presne mám od knihy očakávať. Prvý diel série bol zo začiatku poznačený pomalým rozjazdom, nakoľko sa autorka chcela ubezpečiť, že dokonale spoznám jej hlavné hrdinky. Avšak teraz už Mirabellu, Katharine a aj Arsinou veľmi dobre poznám, hoci je pravda, že všetky tri sa do veľkej miery zmenili.
Mirabella začína robiť ťažké rozhodnutia a uvedomuje si, že za ňu chrám nevybojuje všetky bitky – a čo je dôležitejšie, ak chce, aby jej slovo malo nejakú váhu, mala by začať konať. Arsinoe je stále rovnako divoká ako predtým a nerobí si ťažkú hlavu z toho, čo si o nej myslia ostatní. Hoci predtým bola presvedčená, že by mala zomrieť, teraz má mnoho dôvodov, aby ostala nažive. No a potom je tu Katharine. Mladá, sladučká Katharine, ktorú všetci podceňovali, no po udalostiach predchádzajúcej knihy sa z nej stala chladná a vypočítavá mrcha, pre ktorú si už nikto nemusí špiniť ruky. Pretože to veľmi dobre zvláda aj sama.
Avšak tento príbeh netvoria len mladé kráľovné, ale aj ľudia za ich chrbtami, ktorí ovládajú pomyslené šnúrky. Bábkari takí zruční, že dokážu vo svoj prospech zaraz obrátiť nielen verejnú mienku, ale jediným slovom znepriatelia aj kráľovné. V tejto knihe sa ukazuje pravá podstate tejto série – a tou sú intrigy. Machinácie také mocné, že sa podľa nich točí celý kolobeh v kráľovstve.
Mala som možnosť nazrieť za pomyslenú oponu a niekedy som až bola znechutená tým, čo som tam všetko našla. Za čo má autorka rozhodne body k dobru, pretože sa rozhodla nedávať si servítku pred ústa a ukazuje mi to najskazenejšie, čo mi môžu ukázať ľudia bažiaci po moci. Avšak jej svet, to je viac ako len intrigy, sú to aj boje o moc a temnota, ktorá sa vkráda do životov snáď všetkých postáv.
„Sme totiž bratranci, vieš?“ pokračuje Michael. „Chodíme do rovnakých škôl a trávime spolu letné prázdniny. Keď s niekým tráviš toľko času, ťažko odoláš chuti ustavične s ním súťažiť o to, kto je lepší.“
„Ty to máš určite rovnako s ostatnými kráľovnami,“ domnieva sa Tommy.
„Nie je to úplne to isté, keď musíme jedna druhú zabiť.“
Atmosféra knihy je rovnako temná a občas ponurá ako predtým, sem-tam presvetlená zábleskami vtipnejších dialógov. Len mám pocit, že postavy boli akési vážnejšie, čo malo silný dopad na atmosféru. Čo je však dôležitejšie – dynamika tejto knihy bola prvotriedna.
Keď postavy neplánovali niečiu smrť, bojovali o svoje životy, utekali, udržiavali si tajomstvá a čo-to aj odhalili. Prekvapivé odhalenia zaujímavým spôsobom obohatili celý príbeh a aj vďaka tomu vznikol konzistentný dej, ktorý ma nikdy neprestal baviť, ktorý ma nútil striedavo súcitiť s postavami a potom si želať ich smrť. Veľmi vydarené pokračovanie.
Jeden temný trón je pokračovaním, ktoré v mnohom prekonalo predchádzajúcu knihu Tri temné koruny. Postavy sa do značnej miery zmenili, Mirabella, Katharine aj Arsinoe vyrástli, hoci nie vždy ich „dospelosť“ priniesla pozitívnu zmenu. Avšak ich charaktery sa perfektne hodia do udalostí tejto knihy, nakoľko dej mi okrem neutíchajúceho boja o trón ponúka aj mocenské hry a intrigy ostatných hráčov. Tých ukrytých, ktorí poťahujú za nitky kráľovniných činov a v podstate nachyľujú misky váh moci len vo svoj prospech.
Čo je obľúbená témy a do značnej miery aj ohraná, avšak Kendare Blake ponúka opäť svoj pohľad a jej spracovanie dodáva knihe opäť ďalšiu dávku pochmúrnosti. Rovnako temne pôsobia aj ostatné udalosti, ktoré niekedy až berú dych svojou krutosťou alebo tým, aké sú nečakané. Oproti predchádzajúcej knihe takisto došlo k zlepšeniu celkovej dynamiky príbehu. Tam, kde bolo prvé pokračovanie miestami pomalšie a dej v ňom stagnoval, aby som mohla spoznať postavy, tam táto kniha neustále napredovala, z čoho som niekedy až strácala dych.
Tento svet je stále rovnako temný a nebezpečný, skrýva mnohé krvavé tajomstvá, čo zaručilo, že ma čítanie neskutočne bavilo. Avšak boli to práve rôzne intrigy, hry na mačku a myš, zvraty a v neposlednom rade aj emócie, ktoré ma prinútili túto knihu prežiť. Tá je dôkazom, že v nej na každej strane nemusí tiecť krv potokmi, aby bola dych berúca. Vynikajúce pokračovanie, ktoré uzatvorí mnohé predchádzajúce línie a otvorí nové, čo zaručí, že aj nasledujúce dve knihy budú mať čo ponúknuť.




Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem spoločnosti Albatros Media.
Knihu si môžete kúpiť TU.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára