piatok 21. decembra 2018

Útek do virtuálnej reality | Warcross

Autor: Marie Lu
Názov: Warcross (angl. Warcross)
Séria: Warcross (angl. Warcross)
Diel: prvý
Špecifikácia: YA sci-fi šmrncnutá prvkami fantasy odohrávajúca sa vo virtuálnej realite
Slovenské alebo české vydanie: CooBoo, 2018 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.20

„Každé dveře mají klíč. Každý problém má řešení.“

Marie Lu je úspešnou autorkou kníh pre mládež. Nášmu publiku sa predstavila najskôr sériu Legenda, neskôr trilógiou Mladí vyvolení. Svojou trochou prispela aj do sérií DC Ikony, knihou o mladom Batmanovi, a Spirit Animals. Okrem písania sa venuje ja grafike. Svojimi prácami obohatila napríklad aj sériu Akta Illuminae. Geminu ako autorka kreslených častí citovaných z denníka a v Obsidiu, okrem iného, nakreslila komiks a aj fotografiu hlavných hrdinov. Séria Warcross patrí k jej najnovším dielam.
Veda a technika neustále napreduje a to sa odráža dokonca aj v literatúre. Jasné, sci-fi sa vždy pohrávalo s myšlienkou na to, čo by mohlo byť, avšak v poslednej dobe to vyzerá tak, že sú tieto námety čoraz populárnejšie. Séria Warcross dokonca pracuje s prepojením moderných technológií nielen na skutočný život, ale takisto spracováva všetky možné výhody aj nevýhody pre skutočný život. Avšak to je len začiatok toho, čomu všetkému sa kniha venuje.
Svet Warcrossu je vo svojej podstaste jednoduchý – nasadíte si špeciálne okuliare, ktoré vás prenesú do virtuálnej reality, kde môžete hrať jednoduchú hru, ktorou podstatou je ukradnutie drahokamu súperovi, čím si zvyšujete úroveň a zarábate virtuálne peniaze. Tie vám tí správni ľudia vedia vymeniť aj za skutočné peniaze.
Takto sa pôvodná hra slúžiaca na únik z reality a na zábavu premenila aj na zdroj príjmu, na vznik nových závislostí a na prekvitanie čierneho obchodu a zvyšovanie zločinnosti. Ale aj napriek tomu sa každoročne stretnú tí najlepší hráči, aby sa proti sebe postavili v týchto moderných virtuálnych „hrách bez hraníc“ len s tým rozdielom, že jednotlivé tímy nereprezentujú krajiny, ale len samých seba a rozprávkovo na tom zarábajú.
V tomto technologicky vyspelom svete žije aj Emika Chenová, vynikajúca hackerka, tak trochu génius a hlavne dievča, ktoré je večne bez peňazí a veľmi skoro sa musela naučiť o seba postarať. Keďže má záznam v trestnom registri, je pre ňu náročné nájsť si stálu prácu a takisto nemôže zarábať prostredníctvom Warcrossu, pretože jej minulosť ju obmedzuje dokonca aj vo virtuálnej realite.
Preto sa živí lovom ľudí – za istú odmenu nachádza pre políciu zločincov. Jej posledná zákazka však nevyšla tak, ako mala. Niekto jej vyfúkol odmenu na poslednú chvíľu spred nosa a ak Emika nechce skončiť na ulici, musí rýchlo nájsť niečo iné. Preto sa odhodlá na veľmi zúfalý krok – počas otvorenia medzinárodného šampionátu Warcrossu vyvedie niečo naozaj nečakané, vďaka čomu sa dostane pred reflektory a zrazu je z nej celebrita.
Takže je jasné, že zaujme aj samotného vynálezcu Warcrossu, milionára a takisto génia Hidea Tanaku. Druhá časť ústrednej dvojice je typickou záhadnou postavou s ťažkou minulosťou a kostlivcami v skrini, avšak je to tak trochu génius a peniazmi sa oháňa viac ako priemerná dáma vejárom. Skrátka taký typický takmer dokonalý chlap, ktorého si všetci idealizujú a len málokedy sa zamýšľajú nad dôvodmi jeho konania.
„Víte, někdy vás lidi ze školy o přestávce zmlátí jen pro to, že si myslí, že máte divně šikmé oči. Vrhnou se na vás, protože vidí zranitelnost. Nebo jinou barvu kůže. Nebo nezvyklé jméno. A myslí si, že jim to nevrátíte, že prostě sklopíte oči a schováte se. A někdy, abyste se ochránili, to taky skutečně uděláte. Jenže někdy zjistíte, že jste v perfektním postavení a máte v rukou přesně tu správnou zbraň k tomu, abyste jim to oplatili. A tak jsem udeřila.“
Postavy v tejto knihe sú veľmi dobre napísané a je jednoduché vžiť sa do ich kože. Dej, na druhej strane, je vlastne len miliónkrát zrecyklovaný námet o vyvolenej dievčine. Obyčajné dievča žije z jedného dňa na druhý, ledva prežíva, až si ju náhodou všimne ten najmocnejší zo všetkých a ukáže svetu, aká je vyvolená a aby toho nebolo málo, len ona môže zachrániť svet Warcrossu pred virtuálnou hrozbou nebezpečného hackera.
V čom je teda rozdiel oproti ostatným knihám s podobnou tematikou? V spracovaní. Výhodou je samotné prostredie virtuálnej reality. To ponúka veľa neprebádaných zákutí a veľa námetov, takisto vytvára naozaj zaujímavé prostredie plné moderných technológií. Prebiehajúci šampionát vo Warcrosse zase ponúka nielen napätie, ale aj akciu. Avšak nakoniec sú to práve postavy, ktoré tento asi najviac klišé motív v literatúre dokázali premeniť na neičo nevídané.
Emika aj Hideo sú veľmi sympatické postavy, ktoré nie sú dokonalé, no autorka sa uistila, že ich budem naozaj dôverne poznať. Predstavila mi ich chyby, ich poklesky, ale aj ich prednosti a nezabudla ešte na niečo oveľa dôležitejšie, na motiváciu. V celej knihe som tak sledovala ich motiváciu a dôvody, pre ktoré sa púšťajú do akcie. Až v závere knihy nakoniec vyjde najavo, čo presne to robia a toto odhalenie možno nie je úplne nečakané, avšak to nemení nič na fakte, že je epické a tvorí akúsi pomyselnú čerešničku na torte tejto výbornej knihy.
Warcross síce spracováva ohraný motív o vyvolených, avšak spracováva ho pomerne inovatívnym spôsobom. Najdôležitejšie je hlavne prostredie, v ktorom sa kniha odohráva. Virtuálna realita Warcrossu je fascinujúca a keďže mi ju autorka približovala postupne, nikdy som sa nestrácala a všetkému som dokázala porozumieť – a to som vo svojej podstate technický antitalent.
Opisy prostredia, pravidiel Warcorssu, ale aj celého sveta, ktorý radšej žije vo virtuálnej realite, než aby čelil skutočnému životu, sú fascinujúce a dodávajú knihe častokrát prekvapivú hĺbku. Ďalším dôležitým článkom sú aj samotné postavy, ktoré sú rôznorodé a tie hlavné sú opísané v celej svojej nedokonalej kráse. Emika aj Hideo majú svoje prednosti i nedostatky a čo je najdôležitejšie, autorka mi dopodrobna vysvetlila ich motiváciu. Presne som vedela čo robia a prečo, aj keď niektoré ich činy ostali tajomstvom až do samotného záveru.
To je vlastne ďalším plusom tejto knihy – budovanie napätia, či už pomocou dynamického deja, v ktorom sa striedajú opisné časti a samotný virtuálny boj, ale aj niekedy nečakaných zvratov a všetko nakoniec vyvrcholí v epickom závere. Kniha je napísaná jednoduchým štýlom a dobre sa číta. Je skvelým vyvážením akcie, opisov aj emócií. Navyše mi ponúkla rôzne zamyslenia nielen nad stavom súčasnej spoločnosti, ale napríklad aj o tom, čo je správne a čo nie. A že aj nesprávne činy urobené zo správnych dôvodov sú stále nesprávne.




Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem spoločnosti Albatros Media.
Knihu si môžete kúpiť TU.

oficiálna anotácia: 
Warcross není jen hra, je to způsob života!
Herní fenomén Warcross je pro některé únikem z reality, jiní si díky němu přijdou na slušné peníze. Hackerka Emika je na mizině. Aby si rychle přivydělala, zariskuje a nabourá se do zahajovacího zápasu mezinárodního turnaje ve Warcrossu.
Jenže omylem se ocitne ve středu dění a přes noc se stane celebritou a od tajemného tvůrce Warcrossu dostane nabídku, která se neodmítá. A tak Emika zamíří do Tokia, kde odhalí spiknutí, které by mohlo mít nedozírné následky pro celý svět Warcrossu...

6 komentárov:

  1. Já jsem z Warcrossu zas tak nadšená nebyla:( Možná jsem měla od knihy velká očekávání, protože byla blogery hodně vychvalovaná do nebes. Příběh byl super, ale tak nějak jsem se nedočkala žádného wow efektu. Možná je to i tím, že postupně přesedlávám spíše na detektivky a thillery než na young adult.
    Ale ani tak jsem nehodnotila knihu jako propadák, ale jako milé počtení a další pokračování si také ráda přečtu. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som od knihy nemala úplne žiadne očakávania a možno aj preto pre mňa tak dobre zafungovala. Jasné, nebola to úplne najlepšia kniha akú som kedy čítala a mnohé by sa na nej dalo vylepšiť, ale aj v takejto podobe sa mi páčila.
      Hoci je pravda, že tam chýbala o čosi rafinovanejšie zápletka. Snáď v pokračovaní. :)

      Odstrániť
    2. Jak říkáš, třeba se toho wow efektu dočkáme v pokračování, uvidíme:)

      Odstrániť
    3. Ja som hlavne zvedavá, ako to všetko autorka spracuje v pokračovaní - lebo už anotácia znie dosť dobre. :)

      Odstrániť
  2. Já si knihu zamilovala. Hrozně mě baví číst o virtuální realitě. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Musím povedať, že aj mňa táto virtuálna realita veľmi bavila - a to sa naozaj považujem za technickú katastrofu. :D

      Odstrániť