pondelok 1. apríla 2019

Hrdina, zlosyn a tvaromeniačka | Nimona

Autor: Noelle Stevenson
Názov: Nimona (angl. Nimona)
Špecifikácia: komiks hrdinoch, zloduch a o tom, že nie vždy je všetko také, ako by malo
Slovenské alebo české vydanie: CooBoo, 2019 (SR)
Hodnotenie na GR: 4.18


„Som žralok!“


Noelle Stevenson je americká autorka komiksov a tiež ilustrátorka na voľnej nohe. Jej debutová grafická novela Nimona, ktorá bola najskôr publikovaná online, jej získala nielen lásku fanúšikov, ale aj nomináciu na niekoľko prestížnych ocenení a takisto jej otvoril dvere do popredných komiksových vydavateľstiev. V súčasnosti spolupracuje napríklad aj na komiksoch LumberjanesRunaways.
Komiksy sú veľmi špecifickým druhom literatúry, nakoľko niekedy oveľa dôležitejšie ako samotný príbeh je štýl ilustrácie. Preto býva zvykom, že príbeh napíše niekto iní a na ilustráciách sa potom podieľa celý tým grafikov. Čo však nie je prípadom Nimony, ktorú autorka nielen nakreslila, ale aj rozpovedala jej príbeh.
Nimona je typ hrdinky, ktorá svojou bezprostrednosťou, uštipačnými poznámkami a istou nadnesenosťou zakrýva vlastné tajomstvá. Okrem toho je tiež tak trošku výstredná tvaromeniačka a vďaka prchkosti sa neraz dostane do problémov, no na druhej strane je aj nesmierne lojálna a má výborný zmysel pre situačný humor.
Vedľajšími postavami sú niekdajší priatelia, ktorí sa po štúdiu nerozišli práve v najlepšom a každý z nich sa pridal na inú stranu – z Goldenliona sa stal hrdina a z Blackhearta zloduch, pričom ani jeden z nich nie je práve ukážkovým exemplárom toho, ako by sa mal hrdina alebo zlosyn správať. A tým sa vlastne dostávam k tomu, o čom tento komiks vlastne je.
Autorka v ňom veľmi dobre pracuje so situačným humorom a hoci ja osobne som sa od smiechu neváľala po zemi, rozhodne som sa usmievala, až ma z toho občas boleli líca. Mňa osobne asi najviac rozosmievali tie výborné citoslovcia. Tie boli niekedy na nezaplatenie. Okrem toto ma tiež bavil ten svet. Toto pseudo stredoveké prostredie, v ktorom mali vedecké výstavy, televízory, chladničky a telefóny, ma vskutku zaujalo.
„Nemôžeme len tak ísť a vraždiť ľudí. Mám isté PRAVIDLÁ, Nimona.“
„Aké pravidlá? Prečo ideš podľa nejakých pravidiel? Nie je záporáctvo náhodou presne o tom? Že nejdeš podľa pravidiel?“
Napriek všetkému sa však nedá povedať, že by bol komiks komédiou. Pretože v skutočnosti sa venuje niektorým naozaj zaujímavým témam a inokedy dokonca búra zaužívané predstavy. Osobne ma najviac asi bavil ten kontrast zásadového zloducha, ktorému nebol cudzí koncept cti a nevyžíval sa v zbytočnom ubližovaní a oproti nemu sa postavila vychvaľovaná hrdinská organizácia, ktorá pozerala len na vlastný prospech.
Takže áno, tento komiks možno na prvý pohľad vyzerá ako zábavná rozprávočka určená len na spríjemnenie voľného večera. Lenže potom som sa začítala a zistila som, že je tam nejakým spôsobom stvárnených toľko morálnych aj sociálnych tém, že som ich niekedy ani nestíhala sledovať. Takže už rozumiem, prečo sú všetci čitatelia tohto príbehu takí nadšení.
Nimona sa na prvý pohľad tvári ako komediálny príbeh o tvaromeniačke s podrezaným jazykom a navyše s jednoduchou kresbou. A hoci je pravda, že dejová línia je vo svojej podstate jednoduchá, neznemená to, že by tento komiks nemal čo ponúknuť. Opak je totiž pravdou. Nimona je úžasná hrdinka a vedľajšie postavy hrdinu i zloducha ju výborne dopĺňajú. Aj tým, že sa vôbec nesprávajú tak, ako by niekto očakával od zlého šialenca a cnostného dobráka.
Okrem toho však autorka búra aj iné zaužívané predstavy a nevyhýba sa ani silne morálnym a sociálnym témam. Tento príbeh je teda zaujímavý aj hlboký, núti k zamysleniu a hojne sa v ňom používajú kontrasty. Navyše sa ukrýva v kompaktnom balení plnom jednoduchých kresieb, v ktorom pobavia občasné vtipné situácie. (Aj keď trvám na tom, že najvtipnejšie sú tie geniálne citoslovcia.)




Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem spoločnosti Albatros Media.
Knihu si môžete kúpiť TU.


oficiálna anotácia:
Komiksový román, ktorý spôsobil záchvaty smiechu a plaču miliónom čitateľom po celom svete. Nimonu si proste musíte prečítať, či už holdujete tínedžerskym knihám, alebo fantasy, alebo komiksom, alebo všetkému dokopy!
Nimona má poriadne podrezaný jazyk, dvakrát reže a ani raz nemeria a ešte je aj tvaromenička. Jednoducho chodiaca katastrofa. Jedného krásneho dňa sa rozhodne, že najväčší zloduch v kráľovstve lord Ballister Blackheart potrebuje jej pomoc. A pohroma epických rozmerov je na svete. Ide jej totiž o život, lebo tvaromeniči sú extra vzácni a „tí dobrí“ hrdinovia by ju najradšej celú rozpitvali a zneužili na vlastné ciele. Nimona by im na oplátku najradšej rozmrdala ksichty na kašu. Teda až keď si nájde chvíľku voľna medzi pozeraním hororov, vykrádaním bánk, spriadaní epických fičúrskych plánov a Ballisterovým neustálym napomínaním, aby sa správala slušne. V tomto zabudnutom kráľovstve však zloduchovia vôbec nemusia byť zákerní a hrdinovia odvážni.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára