utorok 19. mája 2020

Práca aj po smrti | Odstíny života

Autor: Lusy Adams
Názov: Odstíny života
Séria: Odstíny života
Diel: prvý
Špecifikácia: prudko čitateľné dobrodružstvo v štýle čistokrvnej urban fantasy
Slovenské alebo české vydanie: E-knihy jedou, 2020 (ČR)
Hodnotenie na GR: 3.76


„Byla jsem mrtvá. Nic už nikdy nebude v pořádku.“


Pre väčšinu ľudí je smrť konečnou stanicou na železnici života. Nie však pre Alex. Tú tri roky po smrti prebudia, pretože na ňu čaká úloha. Po prvýkrát za celý svoj život tak vidí svet taký, aký naozaj je – so všetkými príšerami, ktoré sa ukrývajú medzi ľuďmi. Jej úlohou je tieto príšery loviť. Čo je misia, ktorá sa ukáže byť o niečo náročnejšia, než si pôvodne myslela. Pretože ani len netuší, čo presne by mala robiť. Našťastie je tam vonku dostatok lovcov príšer, ktorí by ju dokázali previezť cez zrýchlený tutoriál lovca. Lenže na svete sú aj iné nástrahy ako monštrá a niekedy sa skrátka nedokážete učiť dostatočne rýchlo...
Naháňanie monštier je v urban fantasy veľmi obľúbená téma – a hlavne je to téma, ktorá mňa osobne veľmi baví. O to viac, keď mi k nej autori dokážu ponúknuť aj zaujímavé spracovanie. Toho som sa dočkala aj pri čítaní knihy Odstíny života, pričom z veľkej časti bolo založené na svižnom tempe a takisto samotných postavách.

Hlavnou hrdinkou je Alex, ktorá mi rozprávala svoj príbeh po tom, ako zomrela. Pričom Alex je prototyp totálne nepraktickej hrdinky, ktorá je príliš naivná na to, aby dokázala dlhodobo prežiť. A presne z tohto dôvodu, že bola vo svojej podstate až otravne nevinná, zabezpečilo, že sa do tohto príbehu dokonale hodila. Vďaka tomu sa dostávala do veľmi zaujímavých situácií, ktoré boli v mnohých prípadoch až komické a ja som sa vďaka tomu výborne bavila.
Nehovoriac o tom, že Alex bola presne ten typ cynickej obludy, ktorá trúsila sarkastické poznámky na počkanie, takže dialógy s ostatnými postavami veľmi priaznivo pôsobili na môj čitateľský zážitok. Často som sa totiž pristihla, že sa nielen usmievam, ale vyložene nahlas pochechtávam a krútim pri tom hlavou – pretože som sa čudovala, ako niekto dokázal niečo také geniálne vôbec vypustiť z úst (respektíve to vôbec vymyslieť).
Obdobne svižne ako rozhovory však bol vystavaný aj dej. Postavy mierili z jednej katastrofy hneď do ďalšej, prakticky nemali čas na dlhšie si vydýchnuť, k čomu sa pridávali aj isté drámy v osobnom živote. Napriek tomu ale postavy vo všeobecnosti prezrádzali až príliš málo, takže som mohla len rýchlo pokračovať v čítaní a dúfať, že sa dozviem všetko, čo potrebujem. Nestalo sa tak, vďaka čomu sa ešte viac teším na pokračovanie, nakoľko kniha si až do svojho záveru udržala istú mieru tajomnosti.
Odstíny života je kniha, ktorá ponúka predovšetkým dobrodružstvo. Je to pomerne ucelený a nie prehnane zložitý príbeh, ktorý má veľmi svižné tempo a vystupujú v ňom ľahko obľúbiteľné postavy. Tie navyše majú výbornú chémiu a ich rozhovory sú jednoznačným zážitkom. Rovnako aj boje so všakovakými príšernosťami. Okrem toho je však príbeh aj trochu tajomný, nakoľko autorka si mnoho odpovedí, aspoň zatiaľ, necháva pre seba, vďaka čomu som nedokázala prestať čítať. Kniha má teda nielen nápad, ale aj emóciu, humorné momenty a dobré spracovanie, čo vo výsledku zabezpečuje, že čítanie je nielen rýchle, ale svojim spôsobom aj návykové.



oficiálna anotácia:
Pro většinu lidí je smrt konečnou stanicí, pro Alexandru Goodwynovou představuje jenom začátek cesty. Necelé tři roky poté, co byla zavražděna, se Alex znovu probouzí k životu a poprvé spatří svět v celé jeho temné kráse – plný magie a ďábelských stvoření, která by neměla existovat. Pokud chce přežít, musí zapomenout na vše, co znala, a rychle se v novém prostředí zorientovat. Kolem totiž zuří odvěká válka mezi Dobrem a Zlem a podle dávného proroctví má právě ona hrát klíčovou roli v rozhodující bitvě…

2 komentáre:

  1. Dneska js už druhá, u koho čtu recenzi na tuhle knihu. A moc děkuji za tip :) Vypadá velmi zajímavě :)

    Pěkná recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj to je veľmi zaujímavá kniha. :) Takže nie je za čo ďakovať. :)

      Odstrániť