nedeľa 5. júla 2020

Aj žiaľ je potrebný | Pre Emily

Autor: Katherine Slee
Názov: Pre Emily (angl. For Emily)
Špecifikácia: príbeh o bolesti a o tom, že zabudnúť nie je vždy to najlepšie riešenie
Slovenské alebo české vydanie: Lindeni, 2020 (SR)
Hodnotenie na GR: 4.03


„Pred minulosťou sa nedá ujsť. Duchovia človeku nikdy nedajú pokoj.“


Emily v živote zažila veľa tragédií a prišla prakticky o všetkých, ktorých milovala – ostala jej len stará mama, s ktorou spoločne dlhé roky pracovali na sérii detských kníh. Emily tak bola spokojná, avšak úplne uzatvorená pred svetom, uzatvorená vo svojej bolesti a komunikovať s ostatnými prakticky nedokázala. A vlastne ani nemusela. Lenže jej stará mama zomrela a pretože vedela, že jej vnučka na všetko ostane sama, rozhodla sa Emily venovať posledný dar – vyslala ju na cestu naprieč Európou.
Žiaľ je náročná emócia a skôr či neskôr zasiahne do života každého z nás. Pričom každý človek sa s ním vyrovnáva po svojom, no na druhej strane táto emócia nikdy úplne nezmizne. Hlavne ak je spojená so stratou blízkeho. Podobnú stratu prežila aj Emily – pri autonehode prišla o oboch rodičov a sama bola ťažko zranená, kvôli čomu sa aj po rokoch cíti izolovaná od ostatných ľudí. Prakticky žije v strachu, že ju ostatní neustále hodnotia mierou toho, čo všetko prežila a už ju nevnímajú ako ľudskú bytosť.
Aj vďaka tomuto strachu sa z nej stal prakticky asociál neschopný nadviazať normálny vzťah s nikým. A tak jej to vlastne aj vyhovuje, keď nemusí s nikým hovoriť a môže sa sústrediť na svoju prácu a pozorovanie vtákov, ktoré ju dokážu upokojiť. No a potom sa jej život opäť premení na nočnú moru, keď príde aj o starú mamu.
Tým pádom je jasné, že táto kniha je klasickým príkladom príbehu o vyrovnávaní sa so stratou, avšak bolo by chybou túto knihu odpísať len kvôli tomu. Pretože má v sebe prvky, ktoré ju ozvláštňujú. Prvou z nich je napríklad aj symbolika vtákov, keďže každá kapitola bola „venovaná“ inému operencovi a ich význam autorka osvetľuje aj v závere knihy.
„Smrť človeka núti uvedomiť si, aký je život v skutočnosti prchavý a vzácny. Len čo trochu ustúpi prvá bolesť a hrôza, pochopíme, akí sme krehkí. Ako ľahko sa môže toto všetko – tento život – skončiť.“
Potom je tu fakt, že kniha sa venuje hlavne životu autorov a osobne si myslím, že väčšina ľudí sa pri tom bude podvedome usmievať – pretože je tu zobrazený práve ten neviazaný život, ktorí si väčšina z nás nejako podvedome spája s akýmkoľvek umelcom, nielen so spisovateľmi.
No a v neposlednom rade sú to emócie, ktoré sú v podobnom druhu príbehov stavebným kameňom. Pretože nejde o to, aby bol dej dynamický, aby tam boli akčné scény, napätie či zvraty. Ide len o emócie a o to, aby som ich ako čitateľ dokázala prežiť. A ja som ich prežila. Každý jeden. Ako keď som bola nahnevaná na Emilinu starú mamu, že Emily nútila prežiť všetku tú bolesť znovu. Alebo keď sa mi tisli slzy do očí kvôli všetkému, čím si Emily musela prejsť a stále prechádzala.
To všetko tejto knihe dalo nesmiernu silu a hlboko na mňa zapôsobila. Za čo sú čiastočne zodpovedné aj posolstvá ukryté medzi riadkami, z nich jedno silnejšie ako ostatné. Autorka prostredníctvom postáv ukazuje, že smútok, strata a bolesť sú súčasťou života a my by sme sa s nimi mali naučiť žiť. Pretože zatvárať pred nimi oči je možno ľahšie, ale kvôli strachu z vlastnej bolesti tak prídeme aj o mnoho pekných spomienok či pocitov. A myslím si, že to už je myšlienka, ktorú sa v tejto knihe rozhodne oplatí nájsť.
Pre Emily na prvý pohľad pôsobí ako tuctová kniha o tom, ako sa mladá žena vyrovnáva s bolestnou stratou. No bola by chyba myslieť si, že príbeh nemá čo ponúknuť. Autorka sa snažila svoju knihu ozvláštniť hneď niekoľkými prvkami, napríklad symbolikou vtákov alebo opisom neviazaného života umelcov. Avšak sú to práve emócie, ktoré na mňa najviac zapôsobili. Pretože som celé putovanie prežila s Emily, a tak som sa spolu s ňou hnevala na jej starú mamu, plakala som a trápila sa, ale takisto našla nádej. Lebo aj o tom je táto kniha – pripomína, že bolesť a zlé spomienky sú súčasťou života každého z nás, ale je nutné sa s nimi vyrovnať, pretože ak pred nimi budeme zatvárať oči, nikdy viac už nebudeme môcť slobodne lietať.

Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem spoločnosti Albatros Media.
Knihu si môžete kúpiť TU.


oficiálna anotácia:
Malé venovanie môže znamenať veľa...
Preto obľúbená autorka detských kníh Catriona Robinsonová vždy venovala svoje diela ľuďom, ktorí najväčšmi poznačili jej život – vrátane samotárskej vnučky Emily.
Emily sa nad venovaniami nikdy nezamýšľala. No keď Catriona nečakane zomrie, každé z nich sa stane omrvinkou na ceste, ktorá údajne vedie k stratenému, dosiaľ nepublikovanému rukopisu.
Je to záhada a vyriešiť ju môže iba Emily. Ibaže to znamená, že musí kráčať v šľapajach starej mamy do veľkého sveta, pred ktorým sa skoro celý život skrývala...

2 komentáre:

  1. Och, tak túto knihu musím mať! To je niečo pre mňa, pretože sa dotýka témy, ktorú by som prežívala rovnako s hrdinkou - strata, strach, žiaľ...Najviac sa mi páči, ako si napísala, že kvôli strachu z bolesti prichádzame o mnoho krásnych chvíľ, obrovská pravda! Absolútne nádherná a precítená recenzia, TOP recenzia♥♥♥
    Maj sa krásne a ďakujem za nalákanie na tento výnimočný titul ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Osobne si myslím, že to je to, čím je táto kniha taká príťažlivá a zaujímavá - že je realistická a je jednoduché sa vžiť do kože hlavnej hrdinky. Takže dúfam, že sa ti kniha bude páčiť, hoci predpokladám, že si pri nej miestami poplačeš.
      Ďakujem za krásne slová (z toľkých komplimentov sa budem červenať) a som rada, že sa mi podarilo aspoň niekoho nalákať na čítanie. :)

      Odstrániť