nedeľa 26. júla 2020

Keď je osud predurčený | Běsi z temného hvozdu

Autor: Petr Jaroněk
Názov: Běsi z temného hvozdu
Špecifikácia: príbeh o predurčenom osude, odvahe a plánoch starých bohov
Slovenské alebo české vydanie: Argo, 2020 (ČR)
Hodnotenie na GR: 3.00


Les, v ktorom kedysi v pokoji prebývali ľudia, sa pomaly mení na temné a nebezpečné miesto. Pod korunami stromov sa prechádzajú divokí démoni a požierajú všetko a všetkých, ktorí sa im pripletú do cesty. Existuje len málo relatívne bezpečných útočísk. Jedno z nich obýva Mladen a na inom konci lesa zase v inom žije Dobrava. Ich osudy sa však majú čoskoro pretnúť, v čom sa ukrýva nádej pre ľudstvo. Lenže čas čoskoro vyprší...
Dej tohto príbehu sa odohráva o desiatky rokov pred udalosťami z knihy Ospalá slovanská díra. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že tieto príbehy majú len málo spoločné, ale skutočne na seba veľmi tesne nadväzujú. Na stránkach tejto knihy sa vlastne vysvetľuje, čo všetko sa stalo predtým, než som sa prvýkrát stretla so starým rytierom Henslinom. V oboch prípadoch však ide o samostatné príbehy, ktoré je možné čítať osobitne.
V tomto prípade je dej rozdelený do niekoľkých častí vďaka postavám. Sledovala som ucelený dej, avšak pritom som sledovala osud inej postavy. Najskôr to boli Mladen a Dobrava, ktorých osudy sa tak trochu striedali. Obaja prišli o svoje rodiny, avšak mali šťastie, že narazili na ľudí, ktorí sa o nich postarali.
„Takže nebyl poražen? Myslela jsem, že když ses vrátil, bude vše dobré.“
„Byl zahnán, nikoli poražen.“
„Říkal jsi, že když se s Mladenem spojíme, dokážeme zvítězit.“
„Řekl jsem, že vaše spojení může změnit běh věcí.“
Vychovali ich a naučili ich všetkému, čo vedia – z Mladena sa tak lovec a z Dobravy niekto, kto pozná rôzne rituály a zariekavania. Hoci zo začiatku žili oddelene, neskôr sa ich životy preťali a opäť rozdelili, pretože obaja mali vopred určený osud. Ich príbeh nakoniec doplnilo ešte rozprávanie o pánovi Rodovi, jednom z bohov, ktorý sa vybral hľadať liek na upadajúcu slávu bohov a miesto toho sa sta zajatcom vo vzdialenej krajine.
Napriek tomu, že to tak nevyzerá, táto kniha má v skutočnosti veľmi jednoduchú dejovú líniu. Osudy všetkých postáv sú predurčené, čo vyústi do dobrodružnej a nebezpečnej výpravy. Autorov štýl opäť zafungoval ako čosi magické, čo z knihy vytvorilo príbeh podobný starým bájam a povestiam. Taký ten veľkolepý štýl fantastických ság o bojovaní s netvormi, o odvahe a sebaobetovaní.
V istých momentoch kniha pôsobila rozprávkovo, v iných bola napínavá a inokedy dokonca aj krvavá, avšak jej čítanie som si užívala. Kniha Ospalá slovanská díra sa mi síce páčila o trošku viac, ale aj s touto som bola nadmieru spokojná. Pretože mi pripomenula slávu starých príbehov z mytológie, o bohoch a ich mocenských hrách, v ktorých sú smrteľníci len obyčajnými bábkami.
Běsi z temného hvozdu je kniha, ktorá prináša úplne klasický fantasy príbeh o predurčenom osude, veľkolepej výprave a odvahe. Veľké slovo v živote hrdinov majú predovšetkým bohovia a ich vôľa. Pravdou teda je, že kniha neprináša nič nové. Ale na druhej strane je napísaná krásnym štýlom pripomínajúci staré povesti, čiže sa do tohto typu príbehu jednoznačne hodí. Vo výsledku je to teda veľmi príjemné čítanie, ktorým ma autor opäť presvedčil, že má čitateľovi čo ponúknuť.


oficiálna anotácia:
Slunečního světla ubývá. Bohové opustili zemi a ztemnělou krajinou se plíží běsové. Vprostřed hvozdů se v osamocených chýších a osadách skrývají poslední lidé. Před spáry démonů je chrání chatrné hradby nebo bariéry z kouzel.
Kruté časy zde přečkává i lovec Mladen a dívka Dobrava, kterou vychoval starý čaroděj. Oba mladí lidé ještě netuší, že je jim předurčeno se setkat. V zemi, kde je člověk ohroženým druhem, budou muset přežít – a vydobýt si místo na světě nejen pro sebe. Dočkají se pomoci, nebo zůstanou ve své válce osamoceni?
Příběh Běsi z temného hvozdu se vrací desítky let před události v Ospalé slovanské díře. Kruh se uzavírá.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára