streda 29. júla 2020

Knižná mágia #12: Premieňanie

Aj tento mesiac sa mi podarilo dať dokopy článok o ďalšom druhu mágie, s ktorým som sa stretla v knihách. Osobne som si chcela vybrať niečo iné, ale nakoniec som zmenila názor, pretože sa mi nechcelo veľmi rozmýšľať. Je leto, slnko dosť výrazne obmedzuje moju schopnosť normálne uvažovať, takže som si vybrala niečo jednoduché a snáď aj zaujímavé...



Premieňanie, transformácia
Premieňanie, alebo inými slovami schopnosť premeniť seba alebo iných, patrí k asi najstarším prejavom mágie, o ktorom sa hovorí napríklad vy mytologických príbehoch alebo najstarších literárnych pamiatkami, akou je napríklad aj Epos o Gilgamešovi. Tento druh mágie je veľmi obľúbený a často prítomný aj v klasických rozprávkach, napríklad taký žabí princ alebo zhavranelí bratia sú asi najznámejšími.
Tento druh mágie je teda v literatúre naozaj odnepamäti a okrem toho sa akosi podvedome spája s čarodejníkmi. Hlavne v zmysle akejsi zažitej predstavy, že čarodejníci všetkých na počkanie premieňanie na niečo „neprirodzené“, ako to skonštatoval Sam, keď prosil Gandalfa, aby ho nepotrestal za to, že načúval pod oknom. Pretože tak sa spozná zlý a zákerný čarodejník – pretože svoje nič netušiace obete premieňa na obzvlášť škaredé ropuchy. Čo je možno zábavná predstava, ale to nič nemení na fakte, že ide o pomerne mocnú mágiu a nie každý niečo podobné dokáže.
Ako som už spomínala, čarodejník môže premieňať seba, ale aj ostatných. Pričom spôsob, akým to robí, je vždy iný. Preto nie je úplne jasné, do ktorej kategórie mágie premena patrí. Niekedy čarodejník využije rituál, krátke zaklínadlo, inokedy im napomáhajú familiári alebo zotročení démoni, niekedy ide o následok kliatby (ako napríklad v legendárnej rozprávke Kráska a Zviera, v ktorej bol princ premenený za trest), nehovoriac o prípadoch, keď ide o schopnosť vyvolanú magickým predmetom alebo dokonca vrodenú vlastnosť.
Spôsobov je teda veľa a myslím si, že do veľkej miery závisí aj od fantázie spisovateľa, s akým novým kúzlom alebo rituálom sa rozhodne prísť. Takisto sa táto fantázia vzťahuje aj na formu, do ktorej sa čarodejník dokáže premeniť. Veľmi obľúbené sú zvieratá, vo všeobecnosti sa najčastejšie stretávam s premenou na rôzne operence, nakoľko v tejto podobe je jednoduché cestovať a ešte jednoduchšie načúvať za dvermi – alebo tichučko zo vzduchu sledovať obete.
Rovnako častá, ak nie je aj častejšia, je premena na iných ľudí. V prípade premeny na „živé predmety“ (čiže na ľudí alebo zvieratá) je často podmienkou získať niečo, čo predstavuje tvar, do ktorého sa čarodejník chce premeniť. Napríklad pierko z vtáka alebo vlasy daného človeka. Premena na „neživé predmety“ je oveľa menej častá a viac ako o dobrovoľnej zmene podoby by sa dalo hovoriť o formách trestu – opäť ako príklad použijem rozprávky, v ktorých sú zlosynovia premenení na stromy alebo kamene, pretože sa nedokázali polepšiť.
S mágiou premeny sa však spájajú aj rôzne obmedzenia a nevýhody. Najskôr môže byť prekážkou samotné podmienky premeny. Napríklad získanie správnych prísad, správne vyslovené slová danej formulky, inokedy to môže byť nedostatok mágie. Tiež môže byť problematické udržanie samotnej premeny alebo premena naspäť do pôvodnej podoby. Nepriateľom premenených čarodejníkov je väčšinou spánok alebo bezvedomie, nakoľko v tomto stave väčšinou nedokážu udržiavať prijatú podobu.
Najčastejšie je možné stretnúť sa s mágiou premeny hlavne v urban fantasy, kde čarovnú komunitu z veľkej časti tvoria rôzne druhy meničov alebo –lakov. Čiže úplne najklasickejším príkladom bytosti schopnej premieňať sa je vlkolak alebo iné jemu podobné stvorenie. Opis premeny i ako k nej dochádza sa líši z knihy na knihu, ale podstata ostáva rovnaká – vždy je potrebný istý druh mágie alebo inej čarovnej moci, aby sa niekto dokázal premeniť do tela oveľa menšieho alebo väčšieho zvieraťa a potom naspäť do ľudskej podoby.
Mágia premeny je veľmi obľúbená či už hovoríme o románoch alebo komiksoch, ale aj vo filmoch alebo seriáloch, samozrejme nemôžeme zabúdať na počítačové hry. Je na pohľad efektívna a okrem toho ju nie je potrebné obsiahlo vysvetľovať, nakoľko je zakorenená už v rozprávkach. Nájdeme ju preto v takých klasikách, akými sú napríklad Warcraft. Nájdeme ju tiež v Marvel alebo DC univerzách, svoje stále miesto má aj v mangách a anime, ale objavuje sa aj vo filmoch alebo seriáloch akými sú napríklad Star Trek alebo Doctor Who.

Knihy s premieňaním v hlavných a vedľajších úlohách:



séria Harry Potter od J. K. Rowling
V začiatkoch tohto projektu o knižnej mágii som hovorila, že Harryho budem spomínať častejšie. Aj teraz prišla jeho chvíľa, nakoľko v tomto univerze sú rôzne druhy čarodejníkov, ktorí sa dokážu premieňať na zvieratá alebo inak meniť svoje podoby. (Dokonca je tomu venovaný predmet v škole.) Nehovoriac o tom, že aj istý svetlovlasý zlosyn skončil istý krátky čas v podobe fretky – ale v jeho prípade išlo o trest.

séria Letopisy Narnie od C. S. Lewisa
V prípade knihy Plavba Jitřního poutníka ide skôr o príklad premeny ako formy trestu. Jeden z hlavných hrdinov je premenený na draka, čo má byť ponaučenie. V tejto forme je navyše schopný pomôcť svojim priateľom, čiže to nie je čistokrvný trest.

séria Staré kráľovstvo od Gartha Nixa
Konkrétne v druhej knihe tejto série s názvom Lirael sa hlavná hrdinka vďaka prehľadávaniu knižnice dostane ku knihám s rôznymi druhmi mágie. Jedným z týchto druhov je aj schopnosť premeniť sa do zvieracej formy za pomoci série znakov. Ako Lirael zdôraznila, je to dlhý a vyčerpávajúci proces a po premene späť na človeka na istú dobu preberá charakteristiky zvieraťa, do ktorého sa premenila. (Napríklad má zlý zrak alebo chuť na ryby.)

séria Throne of Glass od Sarah J. Maas
O tejto autorke by sa dalo povedať, že je fanúšikom veľkolepej a na pohľad efektívnej mágie, čiže jej postavy dosť často ovládajú živly. Ďalšia skupina postáv sa dokáže premeniť na zvieratá alebo do ľubovoľnej podoby prakticky kohokoľvek, koho aspoň raz v živote videli. Áno, hovorím o Lyssandre a tá sa na scéne objaví v štvrtej knihe Queen of Shadows. Ale mágiu premeny je možné nájsť vo všetkých autorkiných knihách.


Takisto nemôžem opomenúť asi najvýraznejšie urban fantasy. Série Mercy ThompsonKate Daniels sú vlastne postavené na spoločnosti plnej meničov a tiež iných bytostí, ktoré dokážu za pomoci mágie meniť svoju podobu. Ale podobné typy kreatúr sú neodmysliteľnou súčasťou väčšiny kníh zo žánru urban fantasy, čiže zoznam by bol naozaj dlhý.




Poznáte iné knihy/série, v ktorých sa objavilo premieňanie?



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára