piatok 24. júla 2020

Plány v plánoch | Liščí gambit

Autor: Yoon Ha Lee
Názov: Liščí gambit (angl. Ninefox Gambit)
Séria: Mašinerie říše (angl. The Machineries of Empire)
Diel: prvý
Špecifikácia: veľkolepý opis vesmírnej bitky, kde nič nie je tak, ako sa zdá
Slovenské alebo české vydanie: Host, 2019 (ČR)
Hodnotenie na GR: 3.83


„Problém s autoritou je, že když ji necháš je tak se povalovat, jiní lidé ti ji seberou.“


Kapitánka Čeris sa po jednej z nekonečných vojen vracia späť na veliteľstvo, aby sa dozvedela, že na ňu čaká nová úloha – má sa podieľať na misii, ktorej cieľom je získať späť obsadenú základňu. Ako pomocníka jej pridelia jedného z najlepších generálov všetkých čias – nemŕtveho a šialeného Jedaa. Aby však mohla vybrať vojnu tam vonku, musí vyhrať aj vojnu o seba. A ako sa pomaly ukazuje, plány mocných sú iné, než čomu mala spočiatku veriť.
Autor vo svojej sérii stvoril ríšu, ktorá je tvorená rôznymi národmi a planétami, avšak funguje na báze kastovej spoločnosti. Čiže ľudia si môžu dobrovoľne vybrať, ku ktorej zo šiestich frakcií sa pridajú, pričom o ich osude často rozhodujú vlohy a danosti – ale aj napríklad to, ako sa správajú či aké majú vlastnosti.
To sa dá z tejto knihy vydedukovať aj napriek tomu, že autor je vo všeobecnosti veľmi skúpy v otázke opisov. Síce som si dokázala predstaviť, kto ako vyzerá, ale čo sa týka fungovania spoločnosti, vesmírne lode alebo iné veľkolepé koncepty, o ktorých autor písal, tak tam som väčšinou tápala. Čo pri čítaní sci-fi tak trochu očakávam, ale v prípade tejto knihy to bolo ešte o niečo náročnejšie.
Autor prakticky odmietal čokoľvek mi prezradiť. Mala som k dispozícii len neznáme slovné spojenia, pričom pri mnohých nebolo ani len naznačené, čo vlastne znamenajú. Takže zo začiatku som mala problém začítať sa. Nakoniec som sa rozhodla, že snažiť sa pochopiť, čo presne má autor na mysli, je úplne zbytočné a radšej som zvolila cestu približných predstáv.
„Nešlo o to, že by jejich ničivou sílu považoval za zábavnou, i když ho lidé obviňovali, že považuje ničení obecně za zábavné. Šlo o ryzost jejich funkce: smrt způsobující smrt způsobující smrt. Vesmír pohání smrt. Ani všechny mechanické divy na světě nedokážou zastavit entropii. Mohli jste se smrtí pracovat, nebo jste ji mohli nechat, aby se přihodila. Nic víc.“
Z čoho mi vyšlo, že šesť frakcií ríše svoj život podriadilo súboru pravidiel, predpisov, viery a úplne všetkého, čo ovplyvňuje ich život. Súčasťou ríše však bola kedysi aj siedma frakcia, ktorej sa tieto pravidlá nepáčili a rozhodli sa proti nim povstať, za čo dostali označenie kacíri a boli prakticky vyhubení, hoci teraz sa vracajú, aby opäť útočili, Keď som si koncept knihy takto zjednodušila, omnoho lepšie sa mi čítala.
Čo je výborné, pretože v otázke deja a jeho zamotania autor naozaj hniezdil. Od začiatku totiž bolo jasné, že každý má svoje tajomstvá a Čeris ich nehodlajú prezradiť a určite bolo podozrivé už len to, ako rýchlo boli všetci pripravení celý osud ríše vsadiť na jediného muža – navyše na hlavu muža, ktorého považujú za šialenca. Tým sa vlastne otvoril kolotoč šialených plánov, ambicióznych stratégií a hneď niekoľkých prekvapivých zrád.
Keď sa dej rozbehol, takmer som ani nestíhala dýchať a len som sa čudovala, čo všetko sa tam zrazu kazí. Bohužiaľ tie najkľúčovejšie odhalenia prišli až v závere, kedy mi bolo dovolané pochopiť, čo sa vlastne dialo a prečo. Ale aj vďaka tým odhaleniam som si uvedomila, že táto kniha je vystavaná skutočne dobre a má zaujímavý dej, len autor to trošku prehnal s tajomnosťou. (Alebo za to mohol fakt, že autor je predovšetkým matematik a zabudol, že nie všetci sú v matematike takí nadaní ako on.)
Liščí gambit je zaujímavým úvodom do série plnej vesmírnych sprisahaní. Za najväčšiu chybu krásy tejto knihy však považujem autorove prehnané tajnostkárstvo, nakoľko takmer úplne odmieta čitateľovi čokoľvek vysvetliť – a je nutné dodať, že niektoré jeho koncepty nie je možné pochopiť ani z kontextu. Našťastie čo sa týka deja, je už o niečo úspešnejší a dokonca sa prejavil ako schopný a dosť chladnokrvný stratég. Čiže ak by som túto knihu vnímala len ako veľkolepú vesmírnu vojnu, je to naozaj brilantné. Dúfam však, že autor bude v pokračovaniach o čosi otvorenejší.

Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem online kníhkupectvu KNIHCENTRUM.SK.
Knihu si môžete kúpiť TU.


oficiálna anotácia:
Kapitánka kel Čeris z hexarchátní pěchoty upadla v nemilost, protože v bitvě proti kacířům použila nekonvenční metody, které nejsou schválené doktrínou. Kelské velitelství jí poskytne příležitost se očistit — musí pro hexarchát získat zpět vesmírnou Pevnost rozsypaných jehel, uzlovou tvrz, které se nedávno zmocnili kacíři. V sázce však není pouze Čerisina kariéra — pokud neuspěje, mohl by vzápětí padnout celý hexarchát.
Její poslední nadějí je spojit se s nemrtvým stratégem šaos Jedaem. Dobrá zpráva je, že generál Jedao ještě nikdy žádnou bitvu neprohrál. Je možná jediný, kdo dokáže vymyslet způsob, jak pevnost úspěšně znovu dobýt, aniž ji úplně zničí, přestože ji chrání nepřemožitelné štíty z invariantního ledu.
Špatná zpráva je, že Jedao ve svém předchozím životě zešílel a zmasakroval dvě armády — jedna z nich přitom byla jeho vlastní. Během obléhání musí Čeris odhadnout, jak dalece může nemrtvému generálovi věřit — mohla by se totiž sama snadno stát jeho příští obětí.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára