nedeľa 28. mája 2017

Pravda a prežitie | Illuminae



Autor: Amie Kaufman & Jay Kristoff 
Názov: Illuminae 
Séria: The Illuminae Files 
Diel: prvý 
České alebo slovenské vydanie: CooBoo, 2016 (ČR) 
Hodnotenie na GR: 4.32
The year is 2575, and two rival megacorporations are at war over a planet that’s little more than an ice-covered speck at the edge of the universe.
Too bad nobody thought to warn the people living on it. With enemy fire raining down on them, Kady and Ezra—who are barely even talking to each other—are forced to fight their way onto an evacuating fleet, with an enemy warship in hot pursuit.
But their problems are just getting started. A deadly plague has broken out and is mutating, with terrifying results; the fleet's AI, which should be protecting them, may actually be their enemy; and nobody in charge will say what’s really going on. As Kady hacks into a tangled web of data to find the truth, it's clear only one person can help her bring it all to light: the ex-boyfriend she swore she'd never speak to again.

“Perhaps bravery is simply the face humanity wraps around its collective madness.”

Amie Kaufman si drží celkom slušný zoznam sci-fi kníh, ktoré napísala. Jay Kristoff do vesmírneho dobrodružstva celkom nezapadá, nakoľko jeho domovským pódiom je skôr fantasy. Prekvapivo im to dokopy funguje oveľa lepšie, než by ktokoľvek mohol predpokladať. A po dočítaní je jasné, ktoré prvky do príbehu priniesol každý z nich. Takisto je jasné, prečo je Amie na knihe uvedená ako „prvá“.
Na začiatok je nutné povedať, že na trhu je možné nájsť desiatky, možno aj stovky, titulov, ktoré sa odohrávajú v budúcnosti. To je vlastne podstata žánru sci-fi. Ďalším takmer povinným atribútom tejto literatúry sú umelá inteligencia, roboti a cestovanie vesmírom. Nové galaxie sú len čerešničkou na torte. Hoci tieto príbehy majú neuveriteľne veľký potenciál, v istom zmysle v sebe nesú stereotypnosť.
Nejaký morálne veľmi závažný problém, ktorý hlavní hrdinovia potrebujú vyriešiť. Netvrdím, že to nie je aj prípad tejto knihy. Lenže všetko záleží na spracovaní. Táto kniha však ponúka niečo vskutku nevídané a nečakané. Po otvorení knihy totiž prišlo zistenie, že toto nie je klasický príbeh. Žiadne opisy striedajúce rozhovory, žiadne emocionálne výlevy a vnútorné monológy.
Nájdete teda niečo, čo by sa dalo opísať ako veľmi hrubá zložka obsahujúca vyšetrovanie nejakého prípadu. Útržky e-mailov, správy posielané cez rôzne fóra, správy, nákresy, zápisy myšlienok počítača a dokonca aj kópie tajných rozkazov. To je to, čo tvorí jadro tohto príbehu. Autori sa rozhodli, že keď už nemôžu priniesť niečo skutočne originálne, treba to okoreniť aspoň po grafickej stránke.
Tá je fascinujúca, doslova pohlcujúca a prepracovaná na úrovni, o ktorej sa niektorým knihám s odfláknutými obálkami nikdy nebude ani len snívať. Avšak na čo mať po ruke niečo dokonale lahodiace oku, keď to nemôže ponúknuť čosi zaujímavé a dychberúce? V tomto prípade však kniha skrýva mnohé prekvapenia.
Napriek spôsobu vyrozprávania toho, čo sa stalo na planéte Kerenza, príbeh nestráca na komplexnosti. Práve naopak. Každá strana je chronologická, udalosti na seba hladko nadväzujú a v rozprávaní prakticky neexistuje žiadne hluché miesto.
“Part of being alive is having life change us. The people around us, the events we live through, all of them shape us. And that's what I think you're afraid of. Maybe not of dying. But of this you, the you you've become, ceasing to exist.”
Postavy sú viac ako len živé, oni sú vykreslené skutočne do každého malého detailu. Kady a Ezra sú v mnohom protiklady, ale dokážu si čitateľa získať takmer až príliš jednoducho. Tam, kde je Ezra vtipný a pohotový, tam je Kady tajnostkárska a brilantná.
Tieto útržky rôznych druhov komunikácie sú jedinečné ešte v niečom inom okrem svojej podoby. Vďaka nim autori dokázali urobiť to, čo sa, v mojom prípade, nepodarilo ani filmom ako Titanic alebo Púštny kvet – dokonale ma pohltili a vyžmýkali zo mňa emócie. Prežívala som všetko, čo sa dialo vo vesmíre.
Cítila som každú stratu, obhrýzala si nechty pri krízach a nadávala som, keď sa postavám prestávalo dariť. Dúfala som v ten najlepší koniec. Všetko som naplno prežívala. Ako na hojdačke som sa raz smiala, inokedy som od nervov nedokázala obsedieť na jedno mieste.
Ani na jediný okamih som nestratila kontakt s dejom a hoci by malo ísť teoreticky o strohý materiál poskytujúci len informácie, mňa prinútil zamyslieť sa nad rôznymi témami. Rozpor medzi neomylnosťou a presnosťou počítačov a ľudskými emóciami nikdy neprestane byť aktuálny. A jeho spracovanie v tejto knihe prinieslo to niečo navyše, čo som ani neočakávala, že dostanem.
Illuminae je úvodom sci-fi série so všetkým, čo k tomu patrí. Technický pokrok ľudstva je na veľmi vysokej úrovni, čomu museli autori prispôsobiť aj samotný jazyk. Niektoré slová a vetné konštrukcie sú možno trošku ťažšie na udržanie pozornosti, ale skvele to vyvažujú zápisy klasickej tínedžerskej komunikácie medzi priateľmi.
Kniha ponúka veľmi originálne a graficky zaujímavé spracovanie. Napriek výberu prezentácie príbehu skrz útržky e-mailov, protokolov a nákresov dej nikdy nestráca nič na celistvosti. Napreduje, zrýchľuje a spomaľuje tempo. Je nemožné v ňom nájsť čo i len jediné hluché miesto.
Na oko strohé zápisky v sebe nesú až neuveriteľne veľkú dávku emócií a rôznych morálnych posolstiev, ktoré sú ukryté kdesi medzi riadkami. Nájsť ich všetky je už na čitateľovi, vďaka čomu sa z čítania stáva nezabudnuteľný zážitok. Za seba hovorím, že túto knihu by sme mali zabaliť a poslať všetkým, ktorí majú voči žánru sci-fi predsudky.


Za poskytnutie knihy na recenziu veľmi pekne ďakujem
internetovému kníhkupectvu MEGABOOKS SK
a sieti ich kníhkupectiev Oxford Bookshop.
knihu nájdete tu

4 komentáre:

  1. Souhlasím, Illuminae je skvělé :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Já věděla, že se ti to bude líbit! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to si potom lepšia jasnovidka ako ja. Ja som ešte v polovici mala pochybnosti. :D

      Odstrániť