štvrtok 19. októbra 2017

Hojdanie sa na vlnách | Daughter of the Pirate King



Autor: Tricia Levenseller 
Názov: Daughter of the Pirate King 
Séria: Daughter of the Pirate King 
Diel: prvý 
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je 
Hodnotenie na GR: 4.00
If you want something done right... 
When the ruthless pirate king learns of a legendary treasure map hidden on an enemy ship, his daughter, Alosa, knows there's only one pirate for the job—herself.
Leaving behind her beloved ship and crew, Alosa deliberately facilitates her own kidnapping to ensure her passage on the ship, confident in her ability to overcome any obstacle. After all, who's going to suspect a seventeen-year-old girl locked in a cell? Then she meets the (surprisingly perceptive and unfairly attractive) first mate, Riden, who is charged with finding out all her secrets. Now it's down to a battle of wits and will...
Can Alosa find the map and escape before Riden figures out her plan?


“Oh, the ridiculous things one has to do when one is a pirate.”

Tricia Levenseller je debutujúca autorka, ktorá mala to šťastie, že sa jej kniha objavila v marcovom OwlCrate boxe. Vďaka tomu si získala naozaj veľkú pozornosť a hlavne záujem potenciálnych čitateľov. No niekedy sa stáva, že haló okolo knihy je oveľa podnetnejšie, než si kniha zaslúži. Obávam sa, že je tomu tak aj v tomto prípade.
Nápad knihy ma očaril po prvom prečítaní anotácie. Piráti, plavba na lodi a hľadanie pokladov je to, čo milujem na pirátskych filmoch a ruku na srdce, kto by nemiloval Jacka Sparrowa, ktorý pirátov už niekoľko rokov úspešne propaguje. Autorka si zvolila veľmi dobrú a známu tému, čo jej zabezpečilo žiadanú pozornosť. Avšak so spracovaním námetu už mala problémy.
Aby som sa vyjadrila k všetkému, začnem od začiatku. V tomto prípade od základného kameňa celého príbehu a teda od postáv. Alosa je hrdinka, ktorú by si dokázali obľúbiť mnohí. Nie je to ufňukaná hysterka, ktorá čaká na záchranu. Má ostrý jazyk, ešte ostrejší meč a čo je ešte dôležitejšie, oboje vie veľmi dobre používať.
Riden a jeho brat Draxen sú nemenej zaujímavý, hoci Ridena sa autorka rozhodla vhodiť do roly sladučkého obľúbenca a Draxen je zase drsný cholerik. Ani jednému jeho úloha priveľmi nepristane, nakoľko autorka sa až príliš snaží rozdeliť ich do čierno-bielych kolónok dobrý a zlý. Avšak stereotypné postavy sú snáď výsadou literatúry pre mladých, a preto ma neprekvapuje, že som na niekoľko z nich narazila aj v tejto knihe.
Sčasti preto knihu na začiatku zachraňuje zaujímavá akcia a samotné prostredie, nakoľko nie je veľa kníh odohrávajúcich sa na palube lode. V tomto bode však akákoľvek inakosť knihy končí a nastupuje ubíjajúce klišé všade, kam sa pozriete. To sa prejavuje v deji, ktorý sa vlastne nikam nepohýna. Autorka opisuje to, ako sa Alosa snaží nájsť časť mapy, po ktorú ju tam poslal otec. Naozaj podrobne hovorí o tom, ako prehľadáva jednotlivé časti lodi, ako spoznáva nových a stereotypných obyvateľov paluby i podpalubia.
Máme tu opitého zhýralca, prešibaného poverčivca a dokonca aj krutého tyrana. Akékoľvek klišé vám ponúkajú pirátske filmy a knihy, vedzte, že ich drvivú väčšinu nájdete v postavách. A určite si ich všimnete. Prečo? Pretože v prvej polovici knihy je to jediná zábava, ktorej sa dočkáte.
Akokoľvek zaujímavo kniha začala, jej ústredná časť bola ubíjajúco nudná, nezáživná a celá venovaná len opisovaniu tých istých činností – Alosa prehľadáva loď, Riden ju vypočúva a pritom sa obaja snažia tváriť, že sa navzájom nepriťahujú. Ale aspoň v knihe nevidieť žiadny náznak milostného trojuholníka, čo bola jediná pozitívna správa, kvôli ktorej som zo začiatku pokračovala.
“I am me because I choose to be me. I am what I want. Some people say you have to find yourself. Not I. I believe we create ourselves to be what we want. Any aspect of ourselves that we do not like can be altered if we make an effort.”
Napokon som sa však dočkala a príbeh sa v druhej polovici naozaj rozbehol. Autorka sa snažila do deja dostať dynamiku, akciu a dokonca aj nejaké tie divoké emócie. Viac či menej sa jej v jednotlivých častiach aj darilo. Aký som teda mala problém, keď sa dej konečne rozbehol? Nuž, bolo to na mňa príliš.
Najskôr to bolo príliš nudné, potom až násilne akčné a dynamické. Striedali sa scény, udalosti a dokonca aj názory. No najhoršie na tom bolo niečo iné. Ja som nedokázala identifikovať žiadnu hlbšiu zápletku. Hľadanie pokladu je síce fajn, ale ak ho nemá čo dotvárať, vznikne vám v knihe zaujímavý efekt.
Kniha ako taká je nudná, nezáživná a pre väčšinu čo i len trochu náročných čitateľov je doslova prázdna. Po dočítaní vo mne nič neostalo. Pretože aj to málo, čo ma mohlo prekvapiť, som dostala naservírované doslova na zlatom podnose a jediné, čo tomu chýbalo, bol žiariaci nápis „tu nájdete plot twist“.
Daughter of the Pirate King je kniha, okolo ktorej síce vzniklo isté haló, avšak ako to už pri podobných knihách býva, tento rozruch vznikol neprávom. Samotná myšlienka je zaujímavá a niektoré postavy s prižmúrením očka či dvoch takisto, ale to nestačí. Tejto knihe chýba rafinovanejšie spracovanie a hlavne hlbšia zápletka.
Hoci prvá kapitola je po dynamickej aj dejovej stránke pomerne schopná a dokáže zaujať, zvyšok prvej polovice knihy je už jej pravým opakom. Nudná, nezáživná a plná scén, ktoré dej nijakým spôsobom neposúvajú. Dianie sa ako-tak rozbehne až v druhej polovici, tam však autorka všetko akoby už z princípu preháňala. Dej sa síce veľmi dynamicky menil, prišla akcia a emócie, ale ani to nestačilo na zakrytie faktu, že zápletka sama o sebe je veľmi chudobná.
Napriek tomu nemôžem knihe odškriepiť, že sa veľmi dobre čítala a ako oddychovka je vhodná, hoci sa budete smiať v miestach, ktoré by mali byť najskôr hrozne vážne. Avšak, nehodí sa veľmi pre náročnejších čitateľov, ktorí v príbehu hľadajú aj nejaké tajomno alebo rafinovanejšie ukryté odpovede. Dej je tak chudobný nielen čo sa týka zápletky, ale aj tajomna, ktoré väčšinou pomáha pokračovať v čítaní.
Predpokladám však, že táto kniha sa bude páčiť fanúšikom Caravalu. Pretože aj na túto knihu sa hodí presne to isté, čo som povedala o Caravale – všetko by bolo lepšie, ak by prvá a druhá polovica knihy boli rovnako kvalitne vymyslené a napísané. Aj keď mám obavy, že ani vyrovnanejšie spracovanie prvej a druhej polovice by tejto knihe nepomohli.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára