nedeľa 19. augusta 2018

Ani hrdina, ani zloduch | Catwoman: Soulstealer

Autor: Sarah J. Maas
Názov: Catwoman: Soulstealer
Séria: DC Icons
Diel: tretí
Slovenské alebo české vydanie: vydáva CooBoo
Hodnotenie na GR: 4.16
When the Bat's away, the Cat will play. It's time to see how many lives this cat really has...
Two years after escaping Gotham City's slums, Selina Kyle returns as the mysterious and wealthy Holly Vanderhees. She quickly discovers that with Batman off on a vital mission, Batwing is left to hold back the tide of notorious criminals. Gotham City is ripe for the taking.
Meanwhile, Luke Fox wants to prove he has what it takes to help people in his role as Batwing. He targets a new thief on the prowl who seems cleverer than most. She has teamed up with Poison Ivy and Harley Quinn, and together they are wreaking havoc. This Catwoman may be Batwing's undoing.

“Being normal is a trap. Don’t let it cage you.”

Sarah J. Maas je jednou z najobľúbenejších autoriek YA fansaty. Preto sa nečudujem, že ju ľudia z DC Comics požiadali, aby napísala jednu zo štvorice kníh o mladých superhrdinoch v zácviku v čase, keď to viac ako hrdinovia boli predovšetkým hormonálni puberťáci. A ako autorka sama tvrdí, táto kniha bola ako splnenie tajného sna.
Catwoman bola v rôznych filmoch stvárnená naozaj rôznymi spôsobmi. Ako jedna z mála sa okrem tých najznámejších superhrdinov dočkala aj svojho sólového filmu. Najzaujímavejší prvok na jej príbehu je vlastne to, že Catwoman ako postava nie je úplne hrdinkou. Iste, má sklony všetkých zachraňovať, ale okrem toho sa venuje aj iným činnostiam, ktoré na ňu nevrhajú práve najlepšie svetlo. Toto jej správanie má rôzne dôvody. Väčšinou sú však jej činy motivované okolnosťami a to, čo robí, robí len preto, že jednoducho nemá na výber.
Podobne je tomu aj v tejto knihe, v ktorej sa mi Catwoman predstavila najskôr ako mladučká Selina, ktorá kradne a venuje sa pouličným zápasom, pretože vďaka tomu dokáže zabezpečiť aké-také jedlo na stôl a aspoň čiastočne decentnú zdravotnú starostlivosť pre svoju mladšiu sestru, ktorá trpí vážnou nevyliečiteľnou chorobou. Snaží sa ich držať nad vodou nie práve najčestnejším správaním, ale aj to sa raz skončí – keď si po ňu a jej sestru príde sociálna pracovníčka v sprievode polície, čo však nakoniec skončí tým, že je Selina zatknutá. No namiesto väzenia dostane ponuku od neznámej ženy a nakoniec ju prijme.
O dva roky neskôr sa vracia to Gotham City ako Holly, má za sebou tvrdý výcvik a pred sebou náročnú misiu. Osobne som sa s League of Assassins stretla len seriáli Arrow, a preto o nej veľa neviem. No jej prítomnosť v knihe ma potešila hneď z niekoľkých dôvodov – takéto tajomné organizácie sú vždy vďačným zdrojom napätia v knihe. Ďalším dôvodom je veľmi vhodné vysvetlenie, prečo je Selina taká aká je bez toho, aby sa do toho museli motať nevysvetliteľné magické mačky.
Selina ako hrdinka teda bola vlastne človek, ktorý má síce vyššie IQ a je naozaj geniálna, no na druhej strane je aj veľmi ohybná vďaka gymnastike, ktorej sa kedysi venovala, a následne to dokončil náročný výcvik v hniezde vrahov. Vedľajšie úlohy v tomto predstavení si strihli Poison Ivy a Harley Quinn. Obe tieto postavy sú skôr záporné než kladné a do tejto knihy sa tým pádom ohromne hodili. Bavila ma ich minulosť a zo všetkého najviac ma bavilo to, ako Selina, Ivy a Harley fungovali dokopy.
“Cat-woman was a good way to describe her. The ears on the dark helmet, the oversized lenses, the claws that she’d just retracted after that spectacular jump… Even her steps toward him oozed feline grace.” 
Ich vzťah a naozaj nečakané priateľstvo mi svojím spracovaním pripomenulo príbeh Wonder Woman od Leigh Bardugo. No nemôžem povedať, že táto kniha by bola rovnako epická ako Wonder Woman: Warbringer. Dôvodov je na to hneď niekoľko. Tento príbeh je napísaný dobre. Striedajú sa v ňom epické bojové scény s rozhovormi, opismi a plánovaním, čo je zaujímavý prvok hlavne čo sa týka dynamiky.
Tým pádom som sa nemala čas nudiť. Vďaka tomu sa takisto mohli vyvíjať charaktery jednotlivých postáv. Problém však nastáva niekde inde. Nie je to tak, že táto kniha by mala príšerne dlhý úvod a až v druhej polovici sa začalo niečo diať. Problémom je, že až v druhej polovici sa dialo niečo, čo by dávalo zmysel.
Autorka sa totiž rozhodla byť až príliš tajomná čo sa týka zápletky, čo však v konečnom dôsledku pôsobilo, akoby vlastne kniha väčšinu času ani žiadnu nemala. A keď prišlo vyvrcholenie, ukázalo sa, že je vlastne celá zápletka o čosi viac prekombinovaná, než by príbeh potreboval. Tým pádom bolo čítanie miestami náročné, pretože len málokto má chuť čítať príbeh, v ktorom je ťažké určiť jeho smerovanie.
Catwoman: Soulstealer ponúka o niečo lepší príbeh, než s akým prišla Marie LuBatmanovi. Čiastočne je to spôsobené samotnými postavami. Catwoman nie je považovaná za klasickú hrdinku, skôr za zlosyna, a preto je jej zapojenie v tomto príbehu nadmieru zaujímavé a miestami aj zábavné. Podobne skôr zápornými postavami sú aj Poison Ivy a Harley Quinn. Táto kniha je teda silná v tom, že venuje pozornosť postavám, ktoré nie sú úplne kladné a všetky majú svoje problémy.
Vďaka príbehu som spoznala ich pôvod, ich príbeh a sledovala som ich vývoj. Navyše sa Selina, Ivy a Harley naozaj skamarátia a vďaka tomu v deji vyniká aj téma ženského priateľstva, hoci v tomto prípade trochu poznačeného šialenstvom. Okrem týchto troch mladých žien v knihe vystupuje hneď niekoľko ďalších zaujímavých postáv, z ktorých niektoré sú notoricky známe a niektoré sú zase úplnou novinkou pre niekoho, ako som ja. Teda pre niekoho, kto nemá až taký dobrý prehľad v komiksoch.
Kvalitu, ktoré so sebou priniesli postavy a ich vzťahy, však do značnej miery znižuje hlavne zápletka a to, akým spôsobom je prezentovaná. Jej odhalenie trvá príliš dlho, takže to miestami pôsobí, akoby postavy len tak bezcieľne pobehovali z miesta na miesto bez väčšieho zmyslu. Keď prišlo veľké odhalenie, dávali niektoré udalosti síce väčší zmysel, ale na druhej strane vďaka tomu celý dej pôsobil akosi prekombinovane. Napriek tomu je však táto kniha oveľa lepšia ako tá predchádzajúca. Hoci kvalitám Wonder Woman: Warbringer sa rovnať nemôže.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára