piatok 24. augusta 2018

Kráľovné ako obete intríg | Tri temné koruny

Autor: Kendare Blake
Názov: Tri temné koruny (angl. Three Dark Crowns)
Séria: Temné koruny (angl. Three Dark Crowns)
Diel: prvý
Slovenské alebo české vydanie: CooBoo, 2018 (SR)
Hodnotenie na GR: 3.87
Na ostrove Fennbirn sa každú generáciu narodia tri výnimočné deti – trojčatá. Tri kráľovné, tri právoplatné dedičky temného trónu. Každej koluje v žilách iná mágia.
Mirabella je nebojácna elementalistka, ktorá lusknutím prstov vykreše nenásytné plamene či privolá hromy a blesky. Katharine je travička, ktorá namieša akýkoľvek jed. A naturalistka Arsinoe ovláda faunu a flóru – traduje sa, že pod jej rukami rozkvitne tá najčervenšia ruža a skrotne aj najzúrivejší lev. Ktorá zasadne na temný trón?
V deň svojich šestnástych narodenín sa musia sestry podujať na sériu nebezpečných skúšok na život a na smrť. Korunu získa tá, ktorá ostane nažive. V hre je totiž viac než len starodávny trón.

„Každý dar má svoju svetlú i temnú stránku. A my všetci v sebe nosíme obe.“

Kendare Blake je americká autorka kórejského pôvodu, ktorá sa slovenským a českým fanúšikom predstavila vďaka knihám Anna krví oděná, Dívka z nočních můrAntibohyně. Na konte však má oveľa viac kníh, z ktorých žiadna nevyšla v preklade. Okrem toho, že sa venuje skôr tvorbe pre mladších čitateľov však rada skúša nové žánre. Pripravovaná tetralógia Temné koruny prináša zaujímavý závan na poli temnej fantasy.
Knihy s istou dávkou temnoty boli vždy populárne a som si istá, že ich obľúbenosť postupom času nezačne klesať. Jediný problém s podobnými knihami je, že nie sú vždy také temné, ako by od nich očakávali čitatelia, a preto sú často aj kritizované. Kniha Tri temné koruny nie je výnimkou a hoci na jednej strane niektoré výhrady voči knihe chápem, iné mi pripadajú úplne prehnané.
Táto kniha je napísaná zaujímavým a v podstate rafinovaným spôsobom. Dej sa zameriava na tri mladé kráľovné, ktoré práve oslávili šestnáste narodeniny, no miesto toho, aby tancovali niekde na plesoch, sa učia cibriť svoje schopnosti a snažia sa ich premeniť na zbrane. Prečo? Nuž, nie na ochranu vlastnej krajiny, to vás môžem uistiť.
Miesto toho sa vlastne pripravujú na to, ako jedna druhú zabijú. Pretože podľa starých skostnatených pravidiel môže byť kráľovná len jedna a bude korunovaná v čase, keď telá jej mŕtvych sestier ešte ani nestihnú poriadne vychladnúť. Ak tento prvok sám osebe nie je dostatočne morbídny a temný, potom sú niektorí ľudia oveľa viac úchylní, než by malo byť povolené.
Ale moje výhrady voči zdraviu tejto spoločnosti bokom, táto kniha toho ponúka oveľa viac. Dej je vystavaný v podstate veľmi jednoducho – jednotlivé uhly pohľadov sa striedajú v pravidelných intervaloch, aby som tak v rovnakom čase mohla spoznať všetky sestry. Napriek tomu, že sú Katharine, Mirabella a Arsinoe trojičky, nemohli by byť viac rozdielne, čo je rozhodne dobre. Vďaka tomu sa dej stáva zaujímavejším v čase, keď neponúka žiadnu akciu a len nám predstavuje postavy.
Pretože to je zámerom zhruba prvej polovice knihy – ukázať mi, aké sú jednotlivé postavy, ako sa medzi sebou líšia, v čo dúfajú, aké sú ich slabosti i silné stránky a predovšetkým, či sú obeťami v hre ostatných, alebo majú vlastnú hlavu a nedovolia ostatným riadiť ich život. Toto všetko je na nich zaujímavé, no predsa to nie je všetko. Oni totiž všetky tieto tri sestry vládnu inou mágiou.
„Tri čierne bosorky v údolí zrodené,
priateľstvo trojičkám
nebude súdené.
Tri čierne strigy krásne ako sen,
prežiť a vládnuť
môže jedna len.“
Ovládanie živlov alebo rastlín či zvierať je v podstate príklad klasickej mágie, ale aby mal niekto magickú schopnosť prežiť akýkoľvek jed? To je pomerne originálne. Všetky tieto prvky navyše perfektne zapadajú do obrovského sveta ostrova Fennbirn. Ten má svoju minulosť, svoje zvyky, svoju mágiu a tak jediné, čo mu chýba, je jeho vlastná mapa. Snáď môžeme dúfať do budúcnosti.
Takže máme vcelku dobre opísané prostredie, v ktorom žijú zaujímavé postavy, ktoré pôsobia nanajvýš ľudsky a aby to bolo všetko o čosi výnimočnejšie, ovládajú tieto postavy aj zaujímavé druhy mágie. Všetko je to zabalené v peknučkom balíčku autorkinho svižného a jednoduchého štýlu. Kendare sa nezdržiava so zbytočnosťami a to, akým spôsobom mi predkladá príbeh, je veľmi sympatické.
Jednotlivé strany ubiehajú vskutku rýchlo, v deji vlastne nie je žiadne vyslovene hluché miesto. A tento jej veľmi vydarený štýl zakrýva aj čosi iné – totiž fakt, že prvá polovica knihy ja zameraná len na to, aby mi predstavila jednotlivé frakcie rozdelené podľa mágie, postavy a nakoniec sa začali zvíjať klbká intríg a úskokov, v ktorých sú kráľovné doslova stratené. A až na tomto základe bola vystavaná neskoršia druhá polovica knihy zameraná viac na akciu, zvraty, ešte silnejšie emócie, až to nakoniec všetko vyvrcholilo v tradičnom vražednom konci, ktorý ma prinútil slintať nad pokračovaním.
Tri temné koruny sú zaujímavo napísanou temnou fantasy, ktorá sa číta veľmi rýchlo a dobre a to aj v momentoch, keď sa v deji takmer nič nedeje. Kendare Blake má veľmi svižný štýl písania, nezaoberá sa zbytočnosťami a opisuje len to, čo ja naozaj dôležité. Vďaka tomu v knihe nie je žiadne hluché miesto, dej nestagnuje a stále napreduje. Aj keď niekedy je tempo naozaj pomalé – čo sa dá povedať hlavne o prvej polovici knihy. Tá je zameraná predovšetkým na predstavenie jednotlivých postáv.
Vďaka tomuto pomalšiemu tempu som mohla dokonale spoznať Katharine, Mirabellu aj Arsinoe. Zistila som, že sú všetky iné, ovládajú inú mágiu a veľa som sa dozvedala aj o tejto mágii a jej fungovaní. Čo je vždy dobrým znamením. Každý predsa rád číta o niečom, čomu aj rozumie. Neskôr sa však dej dostal k tej zaujímavejšej časti. V druhej polovici autorka začala splietať nekonečné intrigy a ukázala mi, že nie kráľovné držia v rukách skutočnú moc, ale tí, ktorí ich ovládajú ako bábky. Napätie v knihe gradovalo, až napokon vyvrcholilo v prekvapivý koniec.
V konečnom dôsledku má teda táto kniha všetko, čo by som si mohla priať od dobrej fantasy. Veľmi dobre vymyslený a opísaný svet, fungujúcu a jasne vysvetlenú mágiu, zaujímavé a ľahko rozlíšiteľné postavy, klbká kráľovských intríg, zamotané emócie a veľa neodhalených tajomstiev. Všetko je to zabalené v balíčku svižného a príjemné autorkinho štýlu. Vďaka nemu som s radosťou obracala jednotlivé stránky a takisto som si vďaka nemu dlho neuvedomovala, že sa v prvej polovici knihy takmer nič nedeje. A v tom vlastne tkvie rafinovanosť autorkinho štýlu – v tom, ako ma dokázala totálne pohltiť, až som si nevšímala nič okolo seba. Ani dej, v ktorom sa toho veľa nedialo.





Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem spoločnosti Albatros Media.
Knihu si môžete kúpiť TU.


2 komentáre:

  1. Páni,to nevypadá vůbec zle, divím se, že jsem o knize ještě neslyšela...:-O

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tá kniha ani nie je zlá a za pozornosť určite stojí. ;)

      Odstrániť