nedeľa 12. augusta 2018

Zo snov do posadnutosti | A Thousand Perfect Notes

Autor: C. G. Drews
Názov: A Thousand Perfect Notes
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 4.28
Beck hates his life. He hates his violent mother. He hates his home. Most of all, he hates the piano that his mother forces him to play hour after hour, day after day. He will never play as she did before illness ended her career and left her bitter and broken.
But Beck is too scared to stand up to his mother, and tell her his true passion, which is composing his own music - because the least suggestion of rebellion on his part ends in violence.
When Beck meets August, a girl full of life, energy and laughter, love begins to awaken within him and he glimpses a way to escape his painful existence. But dare he reach for it?

“Music is nothing unless it fills your soul with colour and passion and dreams.”

C. G. Drews je debutujúca autorka, ktorá je v zahraničnej blogosfére známa ako Paper Fury. Okrem toho, že číta naozaj veľa kníh a často o nich píše na svojom blogu, je aj zanietená pianistka. Preto je logické, že rovnako zanietene napísala knihu o chlapcovi, ktorý je pianista tak trochu proti vlastnej vôli. Lebo len muzikant dokáže tak verne opísať hudobnú posadnutosť iných muzikantov.
Knihy o hrdinoch s ťažkým osudom, ktorí musia bojovať o vlastné šťastie, sú a vždy budú populárne. O to obľúbenejšie sa stávajú, ak majú hlavní hrdinovia v priemere od pätnásť do sedemnásť rokov, pretože práve vtedy sú v tom najzraniteľnejšom a zároveň najdôležitejšom veku. V tomto čase by mali žiť ešte bezstarostným životom, no miesto toho na nich čakajú nesmierne dôležité rozhodnutia, ktoré ich život môžu zmeniť k lepšiemu alebo ich strhnúť do víru nikdy nekončiacej nočnej mory.
Podobne ladená je aj táto kniha, avšak hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že niečo podobné ste už v ruke držali niekoľkokrát, v tomto prípade by ste sa mýlili. Pretože vždy je kľúčové práve spracovanie.
O nezdravých rodinách, v ktorých rodičia týrajú svoje deti, počúvame denne, či už o nich čítame v novinách, knihách alebo o nich pozeráme reportáže v televízii. Možno v nás niečo majú vyvolať, nejaký pocit spolupatričnosti alebo ľútosti, a niekedy majú za úlohu vylákať z nás peniaze. Kniha A Thousand Perfect Notes však odo mňa nič podobné neočakávala. A práve preto bola o toľko iná a silnejšia.
Hlavný hrdina Beck má pätnásť rokov a príliš veľa času trávi hraním na klavíri. Kombinácie a symfónie, o ktorých väčšina z nás nikdy nepočula, sú pre neho ekvivalentom otravnej zvučky trápnej reklamy. Počúva ich stále, proti svojej vôli, hoci jeho myseľ hrá inú pieseň. Jeho vlastnú, plnú bolesti, smútku, no niekedy aj nádeje. Beck je však uväznený vo svojom vlastnom strachu a nijako výrazne sa nebráni požiadavkám vlastnej matky, ktorá sa, v snahe dosiahnuť vlastné skrachované sny prostredníctvom svojho syna, mení na diktátora.
“Cheerfulness is irritating, but it suits some people. Some people are born for sunlight and orange peel smiles and running on the beach and wild flowers in their hair. Other people are born for nonexistence.”
Táto kniha je veľmi priamočiara v tom, čo sa mi snaží sprostredkovať. Beck ako hrdina je veľmi realistický vo svojich večných obavách a strachu. Je to osoba, ktorá žije vo svojej fantázii. V nej sa bráni voči tomu, čo v skutočnom živote len mlčky znáša a vlastne to aj očakáva. Na jednotlivých stránkach na mňa útočila Beckova beznádej, jeho smútok, jeho hnev a frustrácia, no predovšetkým jeho túžba po čomsi inom, po čom sa ani neodvažuje natiahnuť.
Jednotlivé vety sú nabité emóciami bez zbytočného afektu, autorka sa ani v najmenšom nesnažila prinútiť ma súcitiť alebo vo mne vyvolať iné pocity vykonštruovanými zápletkami. Miesto toho mi ponúkla jednoduchý a lineárny príbeh o chlapcovi, ktorý nikdy nemal priateľov, no zrazu do jeho života vstúpi trochu výstredná spolužiačka.
Vďaka nej spoznáva pocit radosti a vidí, aký život by mohol viesť. O to tragickejšie je, keď je jeho novoprebudená nádej opäť kruto zadupaná do zeme krutými činmi tej, ktorá by mu mala byť najbližšie. A takto je napísaná celá kniha – ako nikde nekončiaca hojdačka toho dobrého a toho horšieho, pričom ani jedna strana nikdy úplne nezíska prevahu nad tou druhou. V konečnom dôsledku je preto táto kniha nesmierne silná, emotívna, ale predovšetkým realistická.
A Thousand Perfect Notes prichádza s obrovskou témou, ktorú spracováva na zdanlivo malom priestore. Vďaka tomu je táto kniha perfektne vyvážená a ani len jedno slovo v nej nie je navyše. Samotný dej nie je nijakým spôsobom spomaľovaný, nakoľko je veľmi jednoduchý a veľmi lineárny. Vďaka tomu môže vyniknúť to, čo je v tomto príbehu oveľa dôležitejšie – emócie.
Tie ožívajú prostredníctvom Becka, hlavného hrdinu, ktorý je plný vzdoru a smútku, no zároveň nad jeho činmi vládne aj strach, čo ovplyvňuje jeho každodenný život. Miluje hudbu a zároveň ju nenávidí, rovnako ako miluje i nenávidí svoju matku, ktorá ho núti ísť v šľapajach dedičstva, o ktoré nikdy nemal záujem.
Jeho život sa rapídne zmení kvôli náhode, ktorá mu do života privedie August, výstrednú spolužiačku. Vďaka nej objavuje silu priateľstva, smiechu, ale i nádeje. Postupom strán zakopáva a opakovane padá, aby nakoniec zistil, že odvaha neznamená nikdy necítiť strach a že jeho láska k hudbe nie je nepriateľ. Tento nesmierne emotívny a útly príbeh vo mne prebudil mnoho pocitov a prinútil ma nad všeličím premýšľať. Bol nádherný v tom, aký bol trpký. O to lepšie vynikla jeho myšlienka.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára