streda 22. augusta 2018

Je umelá inteligencia dokonalá? | Lifel1k3

Autor: Jay Kristoff
Názov: Lifel1k3
Séria: Lifelike
Diel: prvý
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 4.18
It's just another day on the Scrap: lose the last of your credits at the WarDome, dodge the gangs and religious fanatics, discover you can destroy electronics with your mind, stumble upon the deadliest robot ever built...
When Eve finds the ruins of an android boy named Ezekiel in the scrap pile she calls home, her entire world comes crashing down. With her best friend and her robotic sidekick in tow, she and Ezekiel will trek across deserts of irradiated glass, battle cyborg assassins, and scour abandoned megacities to save the ones she loves...and learn the dark secrets of her past.

“Your past doesn't make calls on your future. It doesn't matter who you were. Only who you are.” 

Jay Kristoff už nie je len tou druhou polovicou tímu, ktorá stvorila sériu Illiminae Files (čes. Akta Illuminae). Čoraz viac sa do popredia dostáva jeho samostatná tvorba. Začínal písaním steampunku mixnutého s japonskou mytológiou. Potom pokračoval vytvorením sveta, v ktorom sa platí krvou a temnotou. A tentoraz? Tentoraz ma zobral na výlet do radiáciou zamoreného sveta, v ktorom je možné stretnúť robotov takých dokonalých, až vyzerajú na nerozoznanie od ľudí.
Odkedy Isaac Asimov stvoril tri zákony robotiky, ubehlo naozaj veľa času. Neskôr ich spropagoval a pripomenul film Ja, robot. A potom opäť zavládlo ticho. Keď som otvorila túto knihu a našla som zákony robotiky hneď na prvej strane, milo ma to prekvapilo. Ale keďže boli prečiarknuté, vedela som, že mám očakávať všetko možné aj nemožné. Veď tu hovoríme o knihe Jaya Kristoffa. A jeho nečakané sa nekončí tým, že vám na hlavu náhodne spadne meteorit.
Bez ohľadu na to, do akej Kristoffovej knihy sa začítam, vždy sa mi predstaví iný dopodrobna premyslený unikátny svet, v ktorom má všetko svoje presne určené miesto. V prípade tejto série ide o svet niekde v bližšie neurčenej budúcnosti. Ľudstvo je takpovediac na kraji ďalšej ekologickej katastrofy, pričom sa ešte stále spamätávajú z následkov štvrtej svetovej vojny. Radiáciou zamorený svet premenil niektorých ľudí doslova na hračky prírody.
Avšak vývoj sa nezastavil a tam, kde príroda niekedy zlyháva, tam nastupuje vedecký pokrok a ambície niekoľkých geniálnych indivíduí, ktoré majú moc voviesť svet do nových zajtrajškov – alebo všetkých uprostred procesu zabiť. V tomto naozaj neútešnom prostredí žijú aj hlavné postavy tohto príbehu. A poviem vám, sú to naozaj podivné postavy, každá o čosi iná a o čosi viac fascinujúcejšia než tá predchádzajúca. Prečo? Pretože každý z nich je vlastne iného „živočíšneho“ druhu.
Hlavná hrdinka Eve je človek s umelým okom a túžbou všetkým pomáhať a všetkých zachrániť. Lemon je bývalá zlodejka, ktorá zo všetkého najviac túži ochrániť tých, ktorých miluje. Cricket je pomerne maličký robot s komplexmi a naozaj podrezaným jazykom. Kaiser je zase robotický pes vytvorený z naklonovaných častí skutočného psa. No a nakoniec je tu Ezekiel, android, ktorý vyzerá ľudskejšie ako mnohí ľudia.
Ako vidíte, ide o naozaj pestrú zmes rôznych charakterových vlastností, vďaka čomu sú jednotlivé interakcie nielen zaujímavé, ale niekedy vyslovene zábavné. V niektorých momentoch dokonca až sarkastické. Okrem toho je vďaka ním oveľa bohatší aj samotný dej. Pretože ak si odmyslím tieto úžasne napísané postavy, ostane mi príbeh, ktorý všetci veľmi dobre poznáme.
“I’ve been thinking about what you said,” Lemon declared. “About whether your past makes you what you are. That’s all our memories are, right? The pieces of our yesterdays that make us who we are today?”
Eve thought about it for a while, finally nodded. “Sounds right.”

“So you’ve had some bad days, no doubt,” Lemon said. “But I figure, instead of letting your yesterdays bring you down, maybe you can concentrate on building some happier memories today. And that way you’ll have them for tomorrow?”
Dievča žije svojim obyčajným životom na prahu chudoby. Potom stretne chlapca. Zistí, že nie je až taká obyčajná, ako si myslela. Dozvedá sa, že jej najbližší jej klamali. A len tento záhadný chlapec pozná pravdu. Takže čo urobia? Jasné, vyberú sa na cestu cez zamorené územie, pričom v pätách majú nájomných vrahov a iné lahodné postavičky.
Áno, znie to veľmi známo a ohrane, ale vďaka jednotlivým postavám sa tento námet mení na niečo vcelku nové a neopozerané. Pretože tieto postavy so sebou nesú aj veľkú dávnu nielen emócií, nebezpečenstva, tajomstiev a lží, ale otvárajú aj rôzne filozofické a morálne otázky, na ktoré nie je také jednoduché odpovedať.
Rovnako pestrá je aj škála tém spracovaných na jednotlivých stránkach, či už je to dopad moci na ľudskú psychiku, následky činov jedného človeka na životy ostatných, alebo hľadanie svojho miesta v tomto svete. Spolu s dynamicky vystavaným dejom, nečakaným vyvrcholením a skvelými postavami sa táto kniha zmenila na veľmi zaujímavú jazdu, ktorej koniec sa neodvažujem odhadovať. No čo najskôr si o ňom chcem prečítať v ďalšom pokračovaní.
Lifel1k3 je na prvý pohľad úplne obyčajná kniha venujúca sa námetu, ktorý sme videli spracovaný v xy ďalších YA knihách. Ale to len na prvý pohľad. Pretože v momente, keď som sa začínala, pochopila som, že som sa mýlila. V prvom rade túto knihu ozvláštňuje už samotné prostredie. Bližšie neurčená budúcnosť, Zem (alebo aspoň svet jej podobný) je zničená katastrofami, vojnami a radiáciou, no veda a technika sú na takej vysokej úrovni, že sa tu bežne promenádujú kyborgovia, androidi, roboti a iné postavičky ako vystrihnuté z čistokrvnej sci-fi.
V druhom rade túto knihu na celkom inú úroveň posúvajú aj rôznorodé postavy, ktoré sú každá iná, každá má svoje vlastné problémy a ich charakterové vlastnosti zabezpečujú naozaj zaujímavé interakcie. Vďaka týmto postavám sa do deja prebojovali rôzne druhy emócií, no predovšetkým množstvo filozofických a morálnych otázok, na ktoré neexistuje jednoznačná odpoveď.
Všetky tieto prvky navyše majú možnosť naplno zažiariť vďaka veľmi dobre vyváženému deju, v ktorom je všetkého akurát, či už ide o emócie, opisovanie alebo akciu. Navyše zážitok z čítania spríjemňujú aj niektoré naozaj nečakané zvraty a odhalenia v závere knihy. Jediným nedostatkom knihy tak ostáva jediné – jej úvod, v ktorom na mňa Jay Kristoff hodil až príliš veľa nových pojmov naraz a moja myseľ sa s nimi nedokázala tak rýchlo vyrovnať.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára