sobota 11. augusta 2018

Keď výsledok nezodpovedá zámeru | Truly Devious

Autor: Maureen Johnson
Názov: Truly Devious
Séria: Truly Devious
Diel: prvý
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 4.08
Ellingham Academy is a famous private school in Vermont for the brightest thinkers, inventors, and artists. It was founded by Albert Ellingham, an early twentieth century tycoon, who wanted to make a wonderful place full of riddles, twisting pathways, and gardens.
Shortly after the school opened, his wife and daughter were kidnapped. The only real clue was a mocking riddle listing methods of murder, signed with the frightening pseudonym, Truly Devious. It became one of the great unsolved crimes of American history.
True-crime aficionado Stevie Bell is set to begin her first year at Ellingham Academy, and she has an ambitious plan: She will solve this cold case. That is, she will solve the case when she gets a grip on her demanding new school life and her housemates: the inventor, the novelist, the actor, the artist, and the jokester. But something strange is happening. Truly Devious makes a surprise return, and death revisits Ellingham Academy. The past has crawled out of its grave. Someone has gotten away with murder.

“When you have enough power and money, you can dictate the meanings of words.”

Maureen Johnson je obľúbená americká autorka, ktorá má na konte niekoľko úspešných kníh. Pre slovenských a českých čitateľov je zatiaľ to extra meno navyše uvedené na obálke kníh Nech sneží alebo Magnus Bane – Zápisky veľkobosoráka. Väčšinou sa venuje tvorbe pre mladších čitateľov a inak to nie je ani v jej najnovšej mystery sérii Truly Devious.
Mysteriózne príbehy v tomto roku prežívajú svoju renesanciu, nakoľko mám pocit, že z každého rohu na mňa pozerá nejaká nová kniha alebo séria o nevyriešenej vražde a hľadaní pravdy v lžiach ostatných. Aby bol tento žáner o niečo prístupnejší mladším čitateľom, rôzni autori znižujú vek svojich hrdinov a všemožne sa snažia čitateľom dokázať, že tínedžer s takmer nulovými skúsenosťami dokáže nájsť odpoveď skôr ako ostrieľaný profesionál, ktorý nosí policajnú uniformu najmenej tridsať rokov.
Na základe tejto charakteristiky som od tejto knihy vlastne ani nič neočakávala, takže som v konečnom dôsledku ani nemohla byť sklamaná z toho, že kniha nie je ani v najmenšom taká, ako sľubuje anotácia. Aj keď ma predsa len niektoré jej časti prekvapili, hoci nie vždy išlo o práve príjemné prekvapenie.
Začiatok je pomerne sľubný. Výnimočne nadaná študentka sa vydáva niekedy uprostred tridsiatych rokov do novootvorenej školy kdesi uprostred hôr, aby tam mohla študovať podľa vlastného tempa. Toto miesto je úžasné, ale aj záhadné a možno hrôzostrašné, nakoľko sú v ňom tajné chodby, zákutia, falošné dvere, dvojité steny a iné zaujímavé miesta, ktoré sú ako stvorené pre masových vrahov alebo iných úchylov, ktorí by si prípadne plánovali počíhať na niektorého študenta tejto školy. A nakoniec sa tak aj stane a táto mladá študentka sa stane obeťou... koho vlastne?
To je otázka, na ktorú som očakávala nájsť odpoveď v tejto knihe, ale koncom prológu sa vlastne akékoľvek záhadné čaro tejto knihy vyparilo. Pretože nastúpili ubíjajúco pomalé a nezáživné rozprávanie o zbytočnostiach v podaní všetečnej hlavnej hrdinky, ktorej nikto nerozumie a zo všetkých najmenej jej vlastní rodičia. Som si istá, že tento prvok je vám všetkým veľmi známy, nakoľko je veľmi obľúbený u všetkých autorov literatúry pre mladších čitateľov.
Pretože nemôžete mať normálneho hrdinu, ktorý vychádza so svojimi rodičmi. Nie, musíte mať tohto frustrovaného tínedžera, ktorému nedokážu porozumieť ani jeho rodičia a najbližší, pretože je taký... ani neviem čo vlastne. Výnimočný? Možno v prípade niektorých hrdinov je to pravda. V prípade hlavnej hrdinky Stevie? Nie som si tým úplne istá.
“What you lack in any investigation is time. With every passing hour, evidence slips away. Crime scenes are compromised by people and the elements. Things are moved, altered, smeared, shifted. Organisms rot. Wind blows dust and contaminants. Memories change and fade. As you move away from the event, you move away from the solution.” 
Hoci nemôžem povedať, že ma v niektorých momentoch nebavila, nakoľko mala byť táto super nadaná pozorovateľka, ktorá, podobne ako Sherlock Holmes, používa vlastnú dedukciu na hľadanie odpovedí. Za celú knihu túto svoju superschopnosť použije asi dva- alebo trikrát. Čo by nebol problém, ak by to bolo práve v tých nie dôležitých momentoch.
Po úžasnom prológu totiž prišla prvá polovica knihy, v ktorej sa nič nedialo, dej nikam nesmeroval a vlastne ani nemohol – pretože som nemala potuchy, čo je vlastne zámerom tejto knihy. Má v nej Stevie vyriešiť dávno zabudnutý záhadný prípad? Alebo má riešiť svoj vlastný, lebo Truly Devious sa vrátil a zase niekoho zabil?
Predpokladám, že zámerom tejto knihy bolo pôsobiť tajomne, záhadne a možno aj hrôzostrašne. Je tu predsa tá škola uprostred hôr. S tými tajnými chodbami. A nevyriešenou vraždou. A navyše ju obývajú naozaj podivní študenti. Podľa príručky by táto kniha mala byť mysterióznejšia než všetky ostatné. Ale problém nastal niekde uprostred jej spracovania. Presne v tej prvej polovici, ktorá bola nezáživná, a potom v tej druhej, keď sa autorka nevedela rozhodnúť, či má hlavná hrdinka riešiť starú vraždu alebo tú novú. Predpokladám, že to nedokázala vtesnať medzi siahodlhé opisy zbytočností a riešenie ľúbostných problémov.
Truly Devious sa veľmi snaží byť mysterióznou knihou o riešení kriminálnych problémov. V skutočnosti je však obyčajnou tínedžerskou romantikou, ktorá sa len odohráva v o niečo podivnejšou prostredí súkromnej školy ukrytej v horách. Hlavná hrdinka Stevie je, podobne ako ostatné postavy, len kulisou slúžiacou na vystavanie zaujímavého deja, ale jej charakter a akýkoľvek vývoj jej osobnosti sa stráca v desiatkach strán skutočne zbytočného textu.
Problém tejto knihy teda nastáva v jednom kľúčovom momente – že autorkin zámer nezodpovedá konečnému výsledku. Táto kniha pravdepodobne mala byť super záhadná, temná a plná kriminalistických odkazov a skutočného pátrania. Ale potom autorka urobila tú chybu, že príliš veľký priestor v knihe venovala nepodstatným hlúpostiam, ako riešeniu rozvrhov všetkých nových študentov, organizovaním tajných párty a ľúbostným pletkám všetkých zúčastnených. Kvôli tomu je nesmierne náročné sledovať, kam vlastne dej smeruje – a či táto kniha vôbec nejaký má.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára