utorok 20. novembra 2018

A Discovery of Witches



Herecké obsadenie: Teresa Palmer (Diana Bishop); Matthew Goode (Matthew Clairmont); Owen Teale (Peter Knox); Malin Buska (Satu Järvinen); Valarie Pettiford (Emily Mather); Alex Kingston (Sarah Bishop) a i.
Scenár: Kate Brooke, Tom Farrelly, Charlene James a i.
Hudba: Rob Lane
Hodnotenie ČSFD: 77%
Hodnotenie IMDb: 8,3 z 10



Od 14. septembra 2018 bolo vďaka televízii Sky One odvysielaných všetkých desať epizód prvej sérii seriálu A Discovery of Witches. V deň premiéry poslednej časti bol seriál navyše obnovený pre ďalšie dve série. Tie budú natočené na motívy druhej a tretej knihy zo série All Souls Trilogy.
Tento seriál teda predstavuje televíznu adaptáciu rovnomennej knihy (slov. Príbeh čarodejnice, čes. Čas čarodějnic) z pera Deborah Harkness. Príbeh sa sústreďuje na osudy čarodejnice Diany Bishopovej, ktorá však celý svoj život mágiu potláčala a snažila sa žiť ako smrteľník. V jej svete však okrem čarodejníc žijú aj ďalšie tri druhy bytostí a tými sú upíri, démoni a nakoniec aj ľudia. Avšak magické bytosti zažívajú svoje vlastne existenčné problémy a zdá sa, že všetky by ich mohla vyriešiť záhadná kniha, ktorá sa náhodou dostane do rúk Diane – hoci tú knihu nikto nevidel už celé stáročia. V jej doteraz fádnom a až obyčajnom živote sa zrazu začínajú premávať magické bytosti ako na bežiacom páse a najdôležitejšiu úlohu z nich zohrá upír Matthew, ktorý sa stane jej najbližším spojencom.
O knihe by sa toho dalo povedať viac, ale tiež chcem, aby ste z pozerania mali nejaký zážitok. Ten môže umocniť hneď niekoľko faktov a jedným z nich je samotná autorka. Deborah Harkness, podobne ako jej hlavná hrdinka Diana, najskôr študovala herectvo predtým, než si náhodne vybrala históriu a neskôr sa dostala k štúdiu alchýmie, ktorá tvorí neodmysliteľnú súčasť knižnej predlohy, nakoľko sa okolo jedného alchymistického rukopisu vlastne odvíja celá zápletka.
Deborah Harkness teda pri písaní vychádzala z vlastných poznatkov a to sa pozitívnym spôsobom odráža na kvalite historicky autentického materiálu, ktorý mi ponúkla. jej alchymistický výskum má naozaj široký záber a hoci je širokému publiku známa len ako autorka trilógie All Souls, pre nadšencov histórie a alchýmie je známa aj ako autorka niekoľkých odborných prác, pričom v súčasnosti prednáša európsku históriu a históriu vedy na univerzite v Californii.
Vďaka celkovej historickej hodnote tejto knižnej série bolo len otázkou času, kedy práva k nej odkúpi niektorá filmová spoločnosť. Prvýkrát sa tak stalo už v roku 2011. Vtedy práva na sfilmovanie prvej knihy odkúpila spoločnosť Warner Bros. Za roky, kedy spoločnosť práva vlastnila, sa však o chystanej adaptácii vedelo len veľmi málo, nebolo dokonca jasné ani len to, kto by mal vo filme hrať. Známe bolo len meno scenáristu Davida Auburna a producentov Denisa Di NoviAllison Greenspan. Neskôr práva na natočenie seriálu zakúpila britská televízia Sky One, pričom na jednu z produkčných stoličiek posadila aj samotnú Deborah Harkness. Seriál mal vo všeobecnosti pomerne veľký úspech a získal si dobré hodnotenia do kritikov.


Seriál do veľkej miery ťaží z úspešnosti svojej knižnej predlohy. Ako fanúšik kníh som preto k nemu pristupovala skepticky, hoci seriál poskytuje vždy väčší časový priestor a tým pádom z celého námetu ostane viac ako len kostra – ako je tomu pri filmových adaptáciách kníh. Dej sa zo začiatku odohráva v Oxforde priamo na All Souls College, podľa ktorej je vlastne pomenovaná aj knižná séria. Hlavou hrdinkou stále ostáva Diana (Teresa Palmer), ktorá do Oxfordu prišla kvôli práci.
V univerzitnej knižnici má skúmať vzácne alchymistické rukopisy, pričom netuší, že sa jej ako prvej po stovkách rokoch podarí na vlastné oči uvidieť stratený alchymistický rukopis, ktorý by mohol hovoriť o osude troch magických druhoch žijúcich v modernom svete. Diana sama je čarodejnica, avšak potláča svoju moc. Ako prvý sa k nej dostane upír Matthew (Matthew Goode), ktorý najskôr sleduje vlastné záujmy. Ich príbeh sa v podstate odvíja rovnakým spôsobom ako v knihe, avšak v niektorých momentoch je omnoho menej rozvláčny, čo je rozhodne plus.
Navyše v seriáli sú zobrazené aj všetky udalosti, ktorých Diana ako rozprávačka kníh nemala možnosť vidieť. V čase, keď v knihe nájde rukopis, som sa len sprostredkovane dozvedala o akejsi „rade starších“, ktorá je tvorená tromi upírmi, tromi čarodejnicami a tromi démonmi, a ich činnosti. V seriáli som mala možnosť ich vidieť na vlastné oči a tieto ich mocenské hry, intrigy a všakovaké machinácie dodávali seriálu istú dávku vážnosti a aj pochmúrnosti, nakoľko hry o moc sa nevyhýbajú ani magickému svetu.
Dynamika v seriáli je teda omnoho lepšia ako v knihe, avšak občas to pôsobí, akoby som celý dej sledovala zrýchlene. V podstate takmer každá epizóda sa odohrávala na odlišnom mieste a ja som z tých zmien občas až strácala dych. Osobne si myslím, že ak by bolo v sérii aspoň o dve epizódy viac, nemala by som pocit, akoby som vo vysokej rýchlosti prefrčala okolo akejsi dôležitej udalosti a potom som sa spätne snažila spomenúť, či som tam videa aj toto alebo toto.
Ale to nie je až taký veľký problém. Čo problémom je, je občasné zabúdanie vysvetľovania. V knihe je oveľa väčší priestor a tým pádom ma autorka mohla „zabiť“ opismi toho, ako fungujú upíri, démoni alebo čarodejnice, pričom zo seriálu som sa o démonoch dozvedela akurát tak to, že existujú a majú sklony k duševným poruchám a šialenstvu, že čarodejnice ovládajú akúsi moc a pravdepodobne používajú istý druh zaklínadiel a upíri sú jednoducho upíri. Niektoré maličkosti je možné si domyslieť, iné vyplynú zo samotných udalostí, avšak niektoré vyslovene chýbajú.

Som si istá, že osem z desiatich ľudí, ktorí nepoznali knižnú predlohu, očakávalo, že keď Matthew vyjde na slnko, zachvátia ho plamene. Takisto mi ostáva nejasné, prečo sa do seriálu dostala v takmer nezmenenej podobe scéna, keď Diana pozve Matthewa na večeru k sebe do bytu/izby. Osobne si myslím, že je to veľmi vydarená scéna, ale prečo napríklad hľadala, čo mu má „navariť“ a prezerala si pri tom stránky o vlkoch? Keďže som čítala knihu, tak viem. Ale tí, čo ju nečítali, môžu len hádať.
Podobným spôsobom boli do seriálu zakomponovaní aj Lazarovi rytieri a keďže nedostali veľa priestoru, ostáva trochu nejasné, čo je to za organizáciu a prečo je vlastne v kontexte celého príbehu taká dôležitá. Uvedomujem si ale, že seriál funguje iným spôsobom ako kniha a je v ňom oveľa menej priestoru na akési zastavenie a vysvetľovanie, ale v niektorých scénach to skutočne chýbalo.
Odhliadnuc od toho však seriál mal čo ponúknuť. Po dejovej stránke sa v každej epizóde odohrávalo niečo dôležité. Postavy sú takisto skvele zvolené, preplietajú sa tu známe tváre úplne s neznámymi, čo vytvára zaujímavú chémiu. Najdôležitejšia je ale chémia hlavných hrdinov a tá fungovala dokonca lepšie ako v knihe, hoci Matthew je o niečo podivnejší, než som si pôvodne uvedomovala. V seriáli je takisto predstavených mnoho destinácií, napríklad Benátky, Francúzsko, už spomínaný Oxford, ale aj USA.


Verdikt:
A Discovery of Witches je vcelku podarenou adaptáciou obľúbenej knižnej série. Svoju predlohu nielenže rešpektuje, ale je jej aj verná, čo poteší nejedného knižného fanúšika. Navyše je seriál obohatený o všetky scény, ktoré som v knihách nemala možnosť vidieť, nakoľko Diana nebola ich priamym účastníkom. Vďaka tomu získal tento seriál akúsi vážnosť, nakoľko som mala možnosť sledovať všetky machinácie, intrigy a mocenské hry, takže dej prestal byť zameraný len na upírsko-čarodejnícku romancu.
Okrem toho boli zachované všetky dôležité udalosti z knihy a navyše sa odohrávali v podobnom slede, len občas o čosi upravené, aby boli príťažlivejšie pre televízneho diváka. Dynamika samotná funguje niekedy až nadmieru dobre a rýchle striedanie nielen scén, ale aj prostredia má za následok, že niekedy seriál akoby utekal a nestaral sa o to, či diváci náhodu nechcú niektoré scénu hlbšie preskúmať. Tým pádom sú jednotlivé epizódy presne tým, čo naznačuje ich samotné označenie – akési epizódne výstupy, ktoré občas pôsobili ako samostatné udalosti, v ktorých náhodou vystupovali tie isté postavy.
Avšak napriek tomu to nie je až taká výrazná chyba a som si istá, že to ocenia najmä ľudia, ktorých ľudia omáčkoidné zbytočné scény a siahodlhé zábery na kvetinky alebo stromy. Čo však môže byť nedostatkom oveľa väčším je chýbajúce vysvetlenie niektorých prvkov. Chýba napríklad aj predstavenie a bližšia charakteristika upírov, démonov a čarodejníc. Takisto je na škodu, že niektorým prvkom, ktoré sa v seriáli mihli akoby mimochodom, nebola venovaná väčšia pozornosť. Tým pádom niektoré z nich ostali žalostne nepochopené. Aj napriek tomu je však A Discovery of Witches výborne natočeným seriálom, ktorý zaujme nielen témou a spracovaním, ale oko diváka poteší aj kvalitnými hereckými výkonmi.

3 komentáre:

  1. Seriál som pozerala postupne, ako vychádzal, ale nemôžem povedať, že som z neho padla na zadok. Knihy som nikdy nečítala a ako na diváka to na mňa pôsobilo dosť... povrchne a, ako si povedala sama, veľmi zrýchlene. Obzvlášť sa mi nepozdávala instalove, akosi som nezaregistrovala, kedy sa do seba tí dvaja tak strašne zabuchli. Však zrazu si tam len vyznávali lásku a pripadali mi to fakt odveci. Ale beriem, no. Herci sú sympoši a hlavne Teresu zbožňujem, takže plánujem kukať ďalej.
    Čo mi ešte trochu prekážalo, bolo to brutálne miešanie fantasy prvkov. Mám pocit, že tam strčili asi úplne všetko, čo sa dalo, a tým pádom nebola ani jedna vec dobre prepracovaná. Hlavne ma dorazilo ku koncu cestovanie časom. Ako whaat? Čo tam ešte bude? Morské panny a draci?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, tá insta-love bola tak trochu už v knihách a v seriáli si to nejako nemohli odpustiť, aj keď neskôr sa vysvetľuje, že prečo si hneď tak rýchlo skočili okolo krku, ale to vysvetlenie zase prichádza trošku neskoro. Som zvedavá, či to nejako zakomponujú aj do ďalších pokračovaní.
      Pri tých fantasy prvkov je asi najviac škoda, že si nenechali priestor na vysvetľovanie, lebo napríklad je v knihe dosť obstojne vysvetlené hlavne to s cestovaním v čase a inými schopnosťami.
      A nie, draci a morské panny sa tam neobjavia. Snáď z toho nebudeš sklamaná. :D :D :D :D

      Odstrániť
    2. Dám vedieť... podľa toho, ako sa to vyvinie :D :D :D

      Odstrániť