sobota 17. novembra 2018

Hľadanie vykúpenia | The Glass Butterfly

Autor: A. G. Howard
Názov: The Glass Butterfly
Séria: Haunted Hearts Legacy
Diel: tretí
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 4.15
For close to a decade, twenty-five-year-old Felicity Lonsdale has masqueraded as a dowager almost twice her age—selling caterpillars to butterfly consortiums—enabling her to hide an ill-fated past while raising her late brother’s daughters. Together, the three live on an isolated Irish estate bequeathed by a dying earl. When the earl’s estranged son arrives to claim his inheritance by threatening to expose Felicity’s true identity, she longs to pack up her nieces and run. But a ghostly secret within the castle’s turret holds her captive. 
Nick Thornton—a Roma viscount’s heir—is also captive. After a tryst with an investor’s wife nearly destroyed his family’s holiday resort, Nick forsook everything to elope with her. However, a tragic mistake at his hand led to her and his baby’s deaths. Refusing to turn to the family he shamed, Nick travels to seek the countess who once co-wrote a romance with his sister. There’s rumor of a special butterfly in her keep—a transparent-winged species with ties to the afterlife. Nick hopes to contact his dead wife and child, for only their forgiveness can free him. 

“Frailty moves the heart in a way perfection cannot match.”

Anita Grace Howard, na svojich knihách podpísaná ako A. G., ja známa a úspešná americká autorka. Českí a slovenskí čitatelia ju mohli spoznať vďaka jej YA tvorbe nakoľko práve tá sa dočkala aj prekladu. Avšak okrem toho, že píše YA príbehy inšpirované klasikami alebo rozprávkami, píše aj pred dospelých a na základe vlastných námetov – ide o sériu historických romancí, v ktorých zohrávajú kľúčovú úlohu duchovia a prekliate predmety.
Historické romance sú veľmi obľúbené, hoci málokto sa dokáže verejne priznať k tomu, že ich naozaj aj číta. Z toho viním tie naozaj lacné obálky a viac ako len sugestívne názvy. Hoci ja sama mám tento žáner veľmi rada, len málokedy sa mi podarí naraziť na niečo, čo by v sebe nieslo aj akési fantastické prvky. To som našla až v tvorbe A. G. Howard, ktorá síce má rada romantiku, ale aj paranormálne a záhadné maličkosti. A hlavne duchov.
Séria Haunted Hearts Legacy tvoria štyri knihy, pričom každá je o niekom inom z rodu Thortonovcov – prvá kniha o rodičoch a nasledujúce tri o ich potomkoch. Prvé dve knihy tejto série mali niečo spoločné a dosť sa na seba ponášali, čo v konečnom dôsledku spôsobilo, že sa mi druhé pokračovanie páčilo o čosi menej, než asi autorka zamýšľala. Preto som sa do tretej knihy púšťala s menšími obavami, avšak čoskoro som si uvedomila, že boli zbytočné.
Potešilo ma, že táto kniha je úplne iná než tie dve predchádzajúce. Opäť sa tu nachádza akýsi paranormálny prvok, tentoraz má podobu muža tvoreného motýlími krídlami, o ktorom sa neskôr ukáže, že by to mohol byť duch otca dvoch dievčat, neterí hlavnej hrdinky. Felicity si za život prežila mnohé a veľa toho musela obetovať, ešte viac pre svoje netere, o ktoré sa s láskou stará, hoci na to vlastne nemá právo – nakoľko nie je ich oficiálnou opatrovníčkou. Aj preto žije veľmi utiahnutým spôsobom života na panstve rozprestierajúcom sa na írskom vidieku.
Pochmúrne daždivé prostredie umocňuje temnejšie ladenie knihy a vytvára veľmi hĺbavý priestor, ktorý postavy naplno využívajú. Nielen Felicity, ale najmä Nick, ktorý prichádza na toto panstvo ako zlodej, pretože sa snaží akoukoľvek cestou spojiť so svojou mŕtvou ženou, aby ju mohol poprosiť o odpustenie.
“So... am I now man enough to match up to Julian in your eyes, Father?”
“You were never in competition with your Brother – least not in my or your mother’s eyes. And I never thought you less of a man for your choices. Only thought you less than the man you could be. I wanted you to do something right for the right reasons.”
Felicity a Nick sú v skutočnosti veľmi podobní jeden druhému, obaja v živote zažili veľa zlého a teraz sa snažia vyrovnať so svojimi vlastnými démonmi, aj keď najradšej by sa pred nimi niekedy skryli. Felicity vo svojom kostýme, Nick zase útekom. Tým pádom je tento príbeh veľmi citlivý a emotívny, zameraný nielen na hľadanie odpustenia, ale aj objavovanie nádeje, že na každého čaká lepší zajtrajšok.
Dej je teda z veľkej časti vystavaný nielen na pocitoch, ale hlavne aj na vzťahoch medzi jednotlivými postavami a na to, ako sa postupne na stránkach menil a prehlboval. Avšak nebola by to A. G. Howard, ak by do svojho príbehu nezamiešala aj plno záhad a nevysvetliteľných javov, snáď dokonca aj mágie.
Avšak napriek prítomnosti čohosi záhadného nie je dej priveľmi akčný, je skôr pomalší a niekedy kvôli myšlienkových pochodom postáv až stagnuje. Táto kniha teda nie je akčným dobrodružstvom, ale skôr hĺbavým a citlivo vyrozprávaným príbehom o dvoch ľuďoch hľadajúcich odpustenie a nádej. Avšak aby to našli, musia sa popasovať s nejednou záhadou, tajomnými prízrakmi a prítomnosťou ducha.
The Glass Butterfly je ďalším pokračovaním zo série paranormálnych historických romancí. Výhodou tretej knihy je, že je zásadným spôsobom rozdielna do tých dvoch predchádzajúcich. Odohráva sa v úplne inom prostredí – kulisu tvorí daždivý írsky vidiek, čo príbehu dodáva zase trochu odlišný druh pochmúrnosti a melanchólie. Tam, kde predchádzajúce dve knihy mali aj istú akčnú až dobrodružnú zápletku, ústredným motívom tohto príbehu je skôr vnútorné prežívanie postáv, hľadanie nielen odpustenia, ale aj nádeje a chuti do života.
Na stránkach sa prepletajú osudy hneď niekoľkých tragédiou poznačených ľudí, avšak najdôležitejší sú určite Felicity a Nick, ústredná dvojica. Títo dvaja si prešli peklom a cesta späť je dlhá, kamenistá a plná prekážok, avšak na druhej strane bolo nádherné sledovať na stránkach ich prerod v silné osobnosti s novoobjavenou vierou v lepšie začiatky.
Kniha je, až na niekoľko scén, vyrozprávaná naozaj pomaly a je vystavaná predovšetkým na opisoch emócií, vnemov a vzťahov medzi postavami. Iste, v knihe je možné nájsť aj niekoľko akčnejšie ladených okamihov, avšak aj tie sú väčšinou tlmené a ich zámerom je len ukázať osobnostný rast jednotlivých postáv. To všetko preto, aby som mohla s postavami prežívať ich pády a poklesky, ale aj ich nádeje a túžbu neustále kráčať vpred. Po emocionálnej stránke veľmi silná kniha, hoci jej dej niekedy stagnoval – no nakoniec mi to ani veľmi neprekážalo.


2 komentáre:

  1. Moc pěkná recenze :) Knihy od této autorky mám ráda, a i tahle vypadá moc zajímavě :) Jen se ještě v angličtině nepouštím do moc složitých knih. Jaká v ní byla angličtina? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja túto autorku milujem a prečítala by som si od nej asi aj nákupný zoznam. :D Čo sa týka tej angličtiny, povedala by som, že je dosť jednoduchá. Nakoľko sa to odohráva na začiatku 20. storočia, nie je tam takmer žiadny slang a vety sú taktiež ľahko zrozumiteľné. Dokonca by som povedala, že práve tieto jej historické knihy sa mi čítajú oveľa jednoduchšie ako tie zo súčasnosti. ;)

      Odstrániť