nedeľa 25. novembra 2018

O veľrybách a ľuďoch | Naším nebom bol oceán

Autor: Patrick Ness
Názov: Naším nebom bol oceán (angl. And The Ocean Was Our Sky)
Slovenské alebo české vydanie: CooBoo, 2018 (SR a ČR 2019)
Hodnotenie na GR: 3.67
Nový prekrásne ilustrovaný román Patricka Nessa je variáciou na Bielu veľrybu. Príbeh je síce vyrozprávaný hore nohami, ale v duchu dnes už kultového románu Sedem minút po polnoci, ktorým Patrick Ness dobyl srdcia miliónov čitateľov na celom svete. 
Hlavnou hrdinkou je veľryba Batšeba. So svojím loveckým húfom narazí na mincu s iniciálkami T. W. Kapitánka Alexandra usúdi, že ju tým najobávanejší ľudský námorník Toby Wick vyzýva na súboj.
Podľa Batšeby to nemôže byť pravda. Toby Wick je predsa len mýtus, legenda, ktorú si veľryby vymysleli. Je totiž nepredstaviteľné, aby ich nenávidení ľudia mohli premôcť v boji. Ale toto nie je príbeh o Toby Wickovi. Toto je príbeh o hneve, nenávisti a našej potrebe bojovať až do úplného konca, keď už neostáva nič iné len česť a smrť.

„Možno sa do boja s diablom môže pustiť len iný diabol.“

Patrick Ness je obľúbený autor, ktorého je úplne zbytočné predstavovať. Najlepšie o ňom vypovedá jeho tvorba a úspechy, ktoré vďaka nej dosiahol. Okrem toho, že píše zaujímavé a jedinečné knihy, takisto mu nie je cudzia ani scenáristika, nakoľko pripravil scenáre už k dvom svojim knihám. A aj keď sa domnievate, že viete, čo od neho môžete v knihách očakávať, vždy vás niečím prekvapí.
Sú knihy, ktoré sa mi niečo snažia povedať. No svojej podstate mi to hovoria na príliš veľkom priestore a veľmi sa snažia na mňa zapôsobiť, čo sa im nie vždy podarí, nakoľko tá ich snaha im kazí celkový zámer. No a potom sú tie iné knihy – také tie nenápadné a v podstate nevýrazné svojimi rozmermi, ktoré ma niekoľkými správne zvolenými slovami dokážu prinútiť zamyslieť sa nielen nad sebou, ale aj nad celým životom a svetom. To je prípad najnovšej Nessovej knihy.
Rozprávačkou tohto útleho príbehu je Batšeba, mladá veľryba, ktorá je učnicou obávanej kapitánky Alexandry a ak všetko dopadne tak, ako má, bude jedného dňa aj ona loviť ľudí možno dokonca so svojou vlastnou posádkou. Pretože v tomto svete veľryby lovia ľudí, pretože ľudia lovia veľryby a ľudia lovia veľryby, pretože veľryby lovia ľudí.
Tento veľmi komplikovaný opis vlastne len odkazuje na to, že v tejto knihe vlastne každý loví každého, pričom si na to vždy nájdu iné dôvody. Avšak tentoraz sa na celú vec pozeráme práve z pohľadu veľrýb, čo je rozhodne nevšedné. Celý ich svet je vlastne hore nohami a to, čo my označujeme za oblohu je pre nich Priepasť a to, čo je pre nás oceánskym dnom je pre nich oblohou.
V ich svete je okrem lovenia dôležité ešte čosi – proroctvá. Podľa jedného z nich sa z Batšeby má stať lovkyňa, a preto sa vydáva na lov ako súčasť družiny obávanej kapitánky. Proroctiev je však veľké množstvo a podľa jedného z nich by to mala byť práve Batšebina „šéfka“, kto zabije obávaného lovca Tobyho Wicka, ktorý už dlhé roky terorizuje veľryby. Jedného dňa sa do cesty tejto rybej skupiny pripletie človek – jediný preživší masakru, po ktorom ostali len mŕtve telá plávajúce vo vode. A práve Batšeba je poverená tým, aby sa od tohto človeka dozvedela, kým je a čo má spoločné s Tobym Wickom.
Takéto náhodné stretnutie má však za následok akúsi reťazovú reakciu. Osobne som bola najviac fascinovaná tým kontrastom, ktorý Patrik Ness vytvoril. Svet ľudí a veľrýb do seba narazil a rozdiely i podobnosti týchto dvoch národov predo mnou otvárali mnohé otázky a zamyslenia. Aj ľudia aj veľryby, zdá sa, majú svoje dôvody, pre ktoré sa navzájom lovia, no keď sú konfrontované s realitou toho druhého, nemajú šancu obstáť.
„Prečo by Toby Wick zabíjal ľudí?“

„Pretože môže.“
Ostražito som ho sledovala. „Váš diabol sa vám vymkol spod kontroly.“
„Čo iné diabli robia?“
Čo sa dozvedá aj Batšeba a zisťuje, že to, čo možno robia nie je až také správne. Začína mať výčitky svedomia, pochybnosti a začína premýšľať, čo všetko z toho, o čom jej ten človek rozpráva, môže byť pravda. Vďaka tomu som dostala možnosť dostať sa do jej vnútra, pochopiť jej emócie a navyše ich prežiť spolu so všetkými pochybnosťami, ktoré zrazu rozvírili hladinu jej dovtedy priamočiareho osudu.
Avšak v tejto knihe nejde len o vojnu ako takú, ide hlavne o to, ako zasiahne tých obyčajných ľudí (alebo aj veľryby), ktorí sa stanú svedkami jej zverstiev. A ako sa potom títo jedinci, v mene pomsty, vlastne premenia na ešte väčšie monštrá a svoje konanie ospravedlňujú a tvrdia, že na to všetko majú dôvod. Táto kniha je vlastne o tom, ako sa v honbe za nepriateľom často premieňame na ešte horšieho nepriateľa.
Naším nebol bol oceán je v niečom typickou knihou Patricka Nessa, no opäť úplne inou. Tak ako všetky jeho príbehy, aj tento v sebe nesie čosi skryté, akési posolstvo či zamyslenie, ktoré vo mne doznieva vždy ešte dlho potom, ako otočím poslednú stránku. Avšak v prípade tejto knihy mi autor toto zamyslenie ponúkol oveľa priamočiarejšie, čo však ničím nezmenšuje jeho hodnotu.
Príbeh je voľne inšpirovaný klasickým príbehom Biela veľryba, avšak s tým rozdielom, že som dostala možnosť sledovať dej z pohľadu veľrýb. Tie majú svoje vlastné zákony, životy a takisto vlastných lovcov. Batšeba, rozprávačka príbehu, je učnicou veľkej lovkyne a dúfa, že sa aj z nej jedného dňa tiež jedna stane. A potom sa jej svet otočí hore nohami, keď sa im do cesty pripletie človek, jediný preživší tragédie, ktorý má kľúč k tomu, ako nájsť Tobyho Wicka, legendárneho lovca veľrýb a postrachu celého oceánu.
Bolo fascinujúce sledovať, ako do seba narážali dva rozdielne národy a účastníci tej istej vojny. Každá zo strán má svoje vlastné dôvody, pre ktoré sa zapojiť do bojov. No každý si myslí, že práve jeho dôvody sú oprávnenejšie, že on má pravdu a ostatní sa mýlia. Najviac metaforickým prvkom celej knihy bol vlastne Toby Wick, ktorý mohol predstavovať konkrétnu bytosť alebo len čosi vymyslené. To niečo, čo si vyberieme ako ospravedlnenie vlastného konania. To niečo, čo nám dáva výsadné právo ubližovať ostatným, pretože aj nám bolo ublížené. No často si už neuvedomíme, že v snahe dosiahnuť naše „posvätné poslanie“ sa z nás častokrát stávajú ešte horšie beštie, než tie, ktoré prenasledujeme.




Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem spoločnosti Albatros Media.
Knihu si môžete kúpiť TU.

2 komentáre:

  1. Krásná recenze.
    Od Nesse jsem zatím nic nečetla, ale vyhrála jsem podepsanou knihu - Naslouchej noži. Jsem na ni zvědavá a když se mi bude líbit,určitě se vrhnui na další knihy od něj. :-)

    Hlava v knihách

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za pochvalu a dúfam, že sa Naslouchej noži bude páčiť. Je to veľmi dobrá kniha, ale tak Ness píše fakt dobre. :)

      Odstrániť