streda 10. apríla 2019

Vyhnanstvo odmenou za pomoc | Nikdekoľvek

Autor: Neil Gaiman
Názov: Nikdekoľvek (angl. Neverwhere)
Séria: London Below (alebo The World of Neverwhere)
Diel: prvý
Špecifikácia: fantasy o mužovi, ktorý sa zrazu prepadol do iného sveta (a hľadá cestu späť)
Slovenské alebo české vydanie: Slovart, 2019 (SR); Polaris, 2006 a 2017 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.18


„Máš dobré srdce,“ povedala. „Niekedy aj to stačí, aby si bol v bezpečí, nech sa vydáš kamkoľvek.“ Pokrútila hlavou „Väčšinou však nie.“


Neil Gaiman je anglický autor, ktorého vlastne ani nie je potrebné predstavovať. Fanúšikovia komiksu ho poznajú ako stvoriteľa Sandmana a neskôr aj ako otca postavy Lucifera. Fanúšikovia seriálov a filmov ho zase spoznávajú ako autora predlôh akými sú Hviezdny prach alebo Americkí bohovia. Nuž a milovníci literatúry ho poznajú ako autora tohto všetkého a mnohého ďalšieho, pričom jeho práca si získali mnohé ocenenia.
Predstavte si, že by ste mali usporiadaný život – mali by ste dobre platenú a stálu prácu, milú snúbenicu a vaše dni by boli v podstate nudné, ale na druhej strane ste v bezpečí. A predstavte si, že jedného dňa váš rutinný večer naruší ťažko zranené dievča, ktorému sa rozhodnete pomôcť. Vďaka tomu prídete najskôr o snúbenicu a neskôr aj o svoj život, nakoľko zrazu sa zdá, akoby ste pre ostatných prestali existovať. Presne to sa stalo Richardovi a ten, aby to napravil, rozhodne sa vybrať na cestu naprieč magickým Podlondýnom.
Síce som doteraz čítala len jednu Gaimanovu knihu, ale ja na základe tej som vedela, čo mám zhruba očakávať. Autor má úžasnú fantáziu a tá dáva vzniknúť svetom, ktoré sú na prvý pohľad úplne obyčajné a pritom sú absolútne neopakovateľné.
Inak to nie je ani v prípade Podlondýna, ktorý je plný nielen magických výjavov, ale aj prazvláštnych bytostí, z ktorých mnohé napríklad slúžia potkanom, ktorí predstavujú snáď nejakú vrchnosť, potom sú tu všakovakí zberatelia a predajcovia, zlodeji, ale napríklad aj otvárači, pred ktorými nie sú v bezpečí žiadne dvere.
Stačí sa len poobzerať a z každého rohu na vás bude hľadieť niečo na jednej strane úplne normálne pre obyvateľov daného sveta, no na druhej strane absolútne úžasné pre náhodného návštevníka. Tým je aj Richard, ktorý je však ako hlavný hrdina tak trochu fádny. Žil usporiadaným životom, tak trochu nudným a zároveň bezpečným, a teraz je na ceste týmto fantazijným svetom a ostáva voči tomu všetkému chladný.
Okrem toho však nemá žiadnu významnú črtu, ktorá by ho snáď niečím odlišovala od ostatných a v podstate sa za svoj život zmôže len na niekoľko významnejších činov, ktoré len okrajovo ovplyvnia jeho osud. V podstate by sa dalo povedať, že Richard je perfektným nevýrazným zástupcom ľudského pokolenia vo svete plnom mágie a neobyčajnosti.
„Už ani krok!“ zavelil. „Vyjavte svoje meno a postavenie!“

„Som lady Dvierka,“ predstavila sa prvá z nich. „Som dcéra Portika z rodu Klenby.“
„Ja som Lovena, jej osobná strážkyňa.“
„Ja som Richard Mayhew,“ povedal Richard. „Som mokrý.“
Možno aj práve preto ma ako rozprávač na jednej strane bavil, ale na tej druhej mi trochu bledol v prítomnosti všetkých tých magických a zvláštnych osôb, ktoré sa do deja priplietli. Croup a Vandemar boli tak trochu absurdne komediálnou dvojicou. Potom tu boli Dvierka a markíz de Carabas, ktorí boli rozporuplní a nesmierne zaujímaví. Nuž a okrem toho ďalšie prazvláštne postavičky.
Vďaka nim bol dej miestami omnoho zaujímavejší a často aj zábavnejší, aj keď za tú vtipnosť vďačím hlavne autorovej schopnosti trefného opisovania. Okrem toho ma stránkami sprevádzal dobrodružný príbeh putovania týchto postáv ulicami Podlondýna, kde zažívali mnohé nebezpečenstvá i napäté momenty v snahe získať to, po čom najviac túžia. Vďaka mozaike všetkých postáv a udalostí vznikol príjemne magický dej s občasnými vtipnými momentmi, v dôsledku čoho strany ubiehali obrovskou rýchlosťou a ani som sa nenazdala a už bol koniec.
Nikdekoľvek je výborným fantazijným príbehom opisujúcim dobrodružnú i nebezpečnú cestu ulicami záhadného Podlondýna. Autorova úžasná fantázia dokázala stvoriť neopakovateľný svet, v ktorom ožívali mnohé zaujímavé postavičky. Osobne sa mi páčilo, že často vo svojom tvorení použil aj kontrasty, keď napríklad z neželaných škodcov, ktorými sú potkany, urobil veľaváženú rasu z vyššej spoločnosti. V tomto svete však žili aj iné nemenej zaujímavé postavy, ktorými očami som tento príbeh sledovala.
Dvierka, markíz de Carabas, ale aj páni Croup a Vandemar mali svoje presne určené úlohy a vďaka nim sa knihy dostávalo napätie, ale niekedy aj akási prekvapujúca absurdná komickosť. Hlavným hrdinom bol Richard, typický zástupca ľudského pokolenia, ktorý však v prítomnosti všetkých týchto zaujímavých osobností pôsobil nanajvýš fádne a nevýrazne a za celý čas sa prejavil len niekoľkými významnejšími činmi. Kniha samotná sa tak stala nielen opisovaním dobrodružnej cesty ulicami Podlondýna, ktorými postavy museli prejsť, aby našli svoj vytúžený cieľ, ale takisto mozaikou príbehov týchto osobností.
Každý mal v príbehu svoje presne určené miesto, každý sa navzájom dopĺňal. Dej bol dynamický, neustále sa niečo dialo a hoci bolo tempo niekedy o čosi pomalšie, stále som s rovnakou radosťou otáčala ďalšie strany. Ak by som sa však nad tým zamyslela, uvedomila by som si, že tento príbeh je vlastne obyčajný a dej do určitej miery predvídateľný, ale vďaka autorovej fantázii a niekedy prekvapivo vtipnému štýlu sa kniha premenila na čosi neopakovateľné a úžasné.


Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart.
Knihu si môžete kúpiť TU.


oficiálna anotácia:
Pod ulicami Londýna sa rozprestiera svet, o ktorom väčšina z nás nikdy nepočula. Je to svet príšer, svätcov, vrahov a anjelov, rytierov v lesklej zbroji aj bledých diev v čiernom zamate. Svet tých, ktorí doň prepadli štrbinami z nášho, horného sveta.
Richard Mayhew žil ako celkom obyčajný človek, až kým nezachránil dievča, čo sa pred ním zrazu objavilo zranené na ulici. Ani sa nenazdal a ocitol sa vo svete, o akom sa mu nesnívalo v najhorších - a ani najlepších - snoch

2 komentáre:

  1. Už teraz sa naň teším. Od autora som čítala len jednu knihu, ale bavila ma, tak som zvedavá. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som tiež doteraz čítala len jednu autorovu knihu. :D
      A táto je fakt úžasná, tak sa máš na čo tešiť. ;)

      Odstrániť