utorok 2. apríla 2019

Ochrana mocnej knihy | Alchymista

Autor: Michael Scott
Názov: Alchymista (angl. The Alchemyst)
Séria: Tajomstvá nesmrteľného Nicholasa Flamela (angl. The Secrets ot the Immortal Nicholas Flamel)
Diel: prvý
Špecifikácia: dobrodružná fantasy o alchýmii, mytológii a mágii
Slovenské alebo české vydanie: 2018, CooBoo (SR); 2017, Knižní klub (ČR)
Hodnotenie na GR: 3.85


„Potom nesmrteľný nech učí smrteľných a dvaja, čo sú jedným, nech sa stanú jedným, čo je všetkým.“


Michael Scott je známy írsky spisovateľ, ktorý debutoval začiatkom osemdesiatych rokov. Za viac ako tridsaťročnú spisovateľskú kariéru napísal naozaj obrovské množstvo kníh, z ktorých veľa je venovaných mládeži, no ešte viac je určených dospelým čitateľom. Pravidelne strieda žánre, no väčšinou sa vracia k fantasy a hororu, hoci pod pseudonymom sa dokonca venuje aj písaniu romantickej literatúry. Tajomstvá nesmrteľného Nicholasa Flamela patrí k jeho najznámejším a najlepšie hodnoteným sériám.
Predstavte si, že by sa vám zrazu z hodiny na hodinu prevrátil život hore nohami a vy by ste boli nútení pochybovať o všetkom, čo vás kedy učili. Predstavte si, že by zrazu ožili ľudia, o ktorých ste sa učili na dejepise a rozprávky vašich rodičov by zrazu neboli len legendami, ale skutočnou históriou. A presne toto sa stane dvojčatám Sophie a Joshovi v jeden letný deň, keď sa rozhodnú pomôcť svojim známym v núdzi a za odmenu ich to vymrští do sveta plného nebezpečenstva a naveky ich to zmení.
Keďže hrdinovia majú len pätnásť rokov, automaticky to túto sériu zaraďuje do nižšej vekovej kategórie, a preto ma neprekvapilo, že sa v knihe sem-tam objavovali isté naivné momenty. Ale na druhej strane kniha získala niekedy až prekvapivú dobrodružnosť, ktorá mi občas v YA literatúre tak veľmi chýba. Možno aj vďaka tomu boli Josh a Shopie takí úžasní hrdinovia.
Títo dvaja sú dvojčatá, aj keď nie jednovaječné, takže každý z nich je iný. Tam, kde je Sophie skôr dôverčivá a trochu naivná, tam Josh o všetkom pochybuje a vždy sa na niečo pýta. Vo svojom správaní sú niekedy až protikladní, vďaka čomu sa perfektne dopĺňajú, ale takisto sa na niečom skrátka nezhodnú, čo vytvára zaujímavé napätie v rozprávaní. Hoci je pravda, že tých momentov, keď sa hádajú, je pomenej a rozpor v ich charakteroch sa prejaví až ku koncu knihy – snáď ako zdroj možného napätia v pokračovaniach.
Ostatné postavy sú rovnako zaujímavé, hlavne historické osobnosti, akými sú Nicholas Flamel, jeho manželka alebo ich nepriateľ John Dee. Autor si urobil naozaj podrobný výskum, či už hovoríme o živote jednotlivých postáv, ale rovnako aj o histórii a niektorých udalostiach. Do príbehu ich však dokázal zakomponovať tak, že ma nikdy nenudili a hoci niekedy mal tendenciu opisovať zbytočné aspekty životov niektorých postáv a tiež sa niekedy opakovane vracal k tomu istému, nemôžem tvrdiť, že by ma to vyslovene otravovalo. Pretože dej stále svižne plynul a toto dodatočné vysvetľovanie ma ani v najmenšom neotravovalo.
„Som už starý, veľmi starý,“ povedal Nicholas veľmi jemne, „vieš, koľkých priateľov som v priebehu stáročí pochoval?“
„A smútil si za nimi?“
„Za každým z nich.“
„A smútiš ešte i teraz?“
„Áno. Každučký deň.“
Bohyňa natiahla ruku a položila mu ju na rameno. „Tak si potom ešte stále človekom. Nicholas Flamel.“
Dej sám osebe bol veľmi vyvážený. Bol plný akcie a dobrodružstva a tieto prvky sú hnacím motorom celej knihy. Tieto scény dopĺňajú nielen opisy prostredia, ale aj rozprávanie o životoch historických postáv. Najviac sa však opisovanie zameriavalo nielen na vysvetlenie fungovania mágie, ale aj na prepojenie jednotlivých prvkov, ktoré sa autor do série rozhodol vložiť.
Prepojenie niekoľkých rôznych panteónov, mytologických príšer a histórie bolo brilantné a ani na sekundu som nemala pocit, že je toho skrátka veľa. Ak niečo, tak to vo mne len prebudilo väčšiu zvedavosť. Naozaj sa teším na to, čo sa autor rozhodne do tohto mixu pridať, ale už teraz viem, že prítomnosť každej bohyne a každého stvorenia bude zdôvodnená maximálne logicky, takže o nej nebudem mať možnosť pochybovať.
Alchymista je veľmi zaujímavým začiatkom novej série. Keďže hlavní hrdinovia Josh a Sophie majú len pätnásť rokov, do deja sa občas vkráda istá naivita, ale tieto momenty sú postupom strán oveľa menej prítomné. Páčilo sa mi, že dvojčatá boli opisované ako protiklady, no vo svojej podstate sa skvele dopĺňali a výborne sa hodili do tohto druhu rozprávania. Nehovoriac o tom, že Josh bol jedným z mála moderných deciek, ktoré keď sa o niečom dozvie, automaticky zapína počítač a snaží sa to vygúgliť. Je to smutné, ale súčasná mládež naozaj nechodí hľadať informácie do knižníc a čo nie je na internete, vlastne ani neexistuje.
Okrem toho tento moderný prístup vytváral zaujímavý kontrast k všetkým historickým postavám. História sa však dotýka aj všetkých udalostí a je vidno, že autor si urobil veľmi podrobný výskum a tento materiál dokázal v príbehu použiť bez toho, aby ma to vyslovene otravovalo, hoci je pravda, že mal občas tendenciu vyjadrovať sa k nepodstatným detailom a dva- alebo trikrát sa v opisoch vrátil k tomu istému.
Najväčšou prednosťou tejto knihy sú však dve záležitosti – jej dobrodružnosť a prepojenie všetkých magických prvkov. Celé putovanie dvojčiat a Nicholasa je veľmi dobrodružné a zaručuje, že som sa nikdy nenudila. A prepojenie prvkov je takisto úžasné, nakoľko autorovi sa podarilo dať dokopy všakovaké mytologické stvorenia, bohov z rôznych panteónov a historické postavy tak, aby to všetko fungovalo. Táto kniha je teda naozaj výborným čítaním a som zvedavá, čo pre postavy autor chystá v ďalších pokračovaniach.


Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem spoločnosti Albatros Media.
Knihu si môžete kúpiť TU.


oficiálna anotácia:
Nicholas Flamel sa narodil 28. septembra 1330 v Paríži. Záznamy tvrdia, že zomrel v roku 1418. No jeho hrobka je prázdna. Podľa legendy Nicholas Flamel žije. Ale len vďaka tomu, že celé stáročia pripravoval elixír života.
Tajomstvo večného života je ukryté v knihe, ktorú opatruje: Knihe mága Abraháma, najmocnejšej písomnosti, aká kedy existovala. Ak sa dostane do nesprávnych rúk, je schopná zničiť celý svet. A presne o to ide doktorovi Johnovi Deemu, ktorý ju ukradne. Ľudstvo netuší, čo sa deje, až kým nie je príliš neskoro. A ak je proroctvo pravdivé, Sophie a Josh Newmanovci sú jediní, ktorí dokážu zachrániť svet v podobe, v akej ho poznáme dnes.
Niekedy sú legendy pravdivé. A Sophie a Josh sa čoskoro stanú súčasťou najväčšej legendy všetkých čias.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára