pondelok 8. apríla 2019

Tkvie dokonalosť v bezchybnosti? | Dokonalá

Autor: Cecelia Ahern
Názov: Dokonalá (angl. Perfect)
Séria: Chybná (angl. Flawed)
Diel: druhý
Špecifikácia: YA dystópia o svete, kde je dokonalosť všetkým (a zároveň ničím)
Slovenské alebo české vydanie: Slovart, 2019 (SR); Omega, 2019 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.22


„Sme takí pohltení strachom, že spravíme nejakú chybu, že už nikto nenasleduje vnútorný inštinkt.“


Cecelia Ahern je obľúbená autorka romantických kníh, z ktorých mnohé sa dočkali nielen slovenského alebo českého prekladu, ale dve z nich dokonca aj filmovej podoby. Vďaka týmto knihám je známa i obľúbená, ale je to práve jej o čosi okrajovejšia tvorba v podobe dystopickej dilógie Chybná, ktorá mňa osobne z jej tvorby zasiahla asi najviac.
Predstavte si svet, v ktorom sa najviac súdia nie zločiny, ale ľudské poklesky. V ktorom je takzvaná charakterová dokonalosť prioritná a kde ľudia žijú v neustálom strachu. Presne v tomto svete žila aj Celestine, no musela sa prebudiť a zistiť, že tento systém ma veľké medzery a aj ona, tak ako mnoho iných pred ňou, sa v podstate stala jeho obeťou. Teraz je však len na nej, čo s tým urobí. Či sa utiahne do kúta a bude sa ľutovať, alebo pozbiera odvahu, ktorá ju na začiatku priviedla do problémov, aby jej teraz pomohla nájsť cestu von.
Prvá kniha série Chybná bola skôr pomalšieho razenia. Iste, bola tam zakomponovaná aj istá akcia, ale autorkiným zámerom bolo predovšetkým zobraziť Celestine a opísať mi, čo všetko prežívala, keď sa jej pod rukami rozpadal celý jej doterajší život. V druhom pokračovaní to zo začiatku vyzeralo podobne. Celestine premýšľala nad tým, čo sa jej stálo a mala tendenciu fňukať a ľutovať sa, čo mi po prvých dvoch razoch začalo príšerne liezť na nervy. No našťastie táto kniha nebola len o vnútornom prežívaní hlavnej hrdinky – a za to som nesmierne vďačná.
Dej je vo svojej podstate oveľa akčnejší, nakoľko Celestine je na úteku a spoločnosť jej robí Carrick. Tieto dve postavy sa dosť dopĺňajú, ale niekedy sú úplné protiklady, čo do príbehu vnáša zaujímavé emocionálne napätie. Okrem toho je tu však aj napätie iného druhu. Nakoľko sú hrdinovia na úteku, takmer vôbec sa nemôžu zastavovať. Z jedného miesta sa takmer okamžite musia presunúť na iné a prakticky nikde nie sú v bezpečí, nakoľko ich tváre sú veľmi známe.
Vďaka tomu je tempo svižné a zároveň tieto udalosti dovoľujú, aby postavy ešte viac rástli a vyvíjali sa. Samozrejme, v tomto tančeku je stále najdôležitejšia Celestine a mňa vyslovene tešilo sledovať ju, ako konečne dospela a stala sa z nej tá mladá žena, ktorú všetci potrebovali. No napriek tomu má tento príbeh horkú príchuť. Nie snáď preto, že by sa mi nepáčil, ale pre témy, ktoré sa autorka rozhodla prehĺbiť.
„Chyby nás učia, ako byť zodpovední. Učia nás, čo funguje a čo nie. učíme sa z nich, čo by sme druhýkrát spravili inak, ako by sme sa zachovali lepšie a múdrejšie v budúcnosti. nie sme len chodiace chyby, sme ľudia.“ Hlas sa mi zlomí a dav vypukne do radostného potlesku.
„Mýliť sa je ľudské. Učíme sa z toho,“ poviem pokojnému davu. „Zvyšok sveta tieto frázy používa. Ak je to pravda a sudca Crevan a naši súčasní lídri nikdy nespravili chybu, potom sme to my, kto ich môže niečo naučiť.“
Najväčšmi sa stále sústreďovala na morálne otázky toho, čo vlastne znamená byť dokonalým a či je tento výraz synonymom bezchybovosti alebo skôr obraz niekoho, kto už chyboval a dokázal sa z toho všetkého dokázal poučiť. Posolstvom celej knihy, a vlastne aj série, je poukázanie na to, že nikto nie je dokonalý a napriek nedostatkom a rozdielom sme si navzájom rovní.
A to je veľmi pekná myšlienka, ktorá mohla naplno rozkvitnúť aj vďaka svižnému tempu a neustále sa stupňujúcemu napätiu. Kniha možno nebola až tak veľmi emotívne výrazná ako predchádzajúci diel, ale niesla v sebe oveľa väčšiu morálnu silu, ktorá ma zaujala a prinútila premýšľať.
Dokonalá je výborným zakončením tejto viac ako len zaujímavej dilógie. Tam, kde bola Chybná skôr hĺbavá a dej plynul pomalšie, tam v tejto knihe postavy nemali čas ani poriadne lapiť dych. Celestine je stále na úteku, nemôže sa nikde dlho skrývať a navyše musí čeliť aj rôznym nástrahám, zradám a ľuďom, ktorí ju chcú využiť pre vlastné ciele. Vďaka tomu má kniha veľmi príjemné a svižné tempo, takisto sa zvyšuje napätie, ktoré ma nútilo zúrivo otáčať stránky v snahe dozvedieť sa, čo sa stane.
Tieto udalosti navyše ešte viac preverili nielen Celestine, ale aj jej najbližších, čo im umožňuje rásť, hoci Celestine ako hlavná hrdinka má stále najväčší priestor. Doslova ma bavilo sledovať, ako veľmi vyrástla a ako sa mení pod vplyvom všetkých okolností. Stáva a sa silnou ženou s nemenej výrazným hlasom, ktorá síce nenašla kľúč k dokonalým a bezchybným rozhodnutiam, ale vždy sa snaží čo najlepšie pracovať s kartami, ktoré jej súperi rozdali. A takisto sa ukázalo, že z nej možno bude aj schopná strategička!
Najviac ma však potešilo, že sa nezmenil zámer tohto príbehu. Stále je rovnako morálne silný a nútil ma premýšľať. Rovnako ako postavy som uvažovala o tom, čo je vlastne dokonalosť – či je to absencia chýb, alebo prichádza až zarovno s poučeniami, ktorým predchádzajú chyby. Všetky prvky boli navyše v knihe perfektne vyvážené a všetko malo svoje miesto. Spojenie akcie, filozofických otázok a osobnostného rastu Celestine nakoniec vyústilo v dynamický príbeh, v ktorom nie je nič zbytočné a navyše je v ňom dostatok priestoru na premýšľanie. Takýchto kníh by som chcela čítať viac.


Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart.
Knihu si môžete kúpiť TU.


oficiálna anotácia:
Celestine Northová je Chybná.
Odkedy ju sudca Crevan označil za hrozbu číslo jeden pre spoločnosť, Celestine je na úteku spoločne s ďalším Chybným, Carrickom, jediným človekom, ktorému môže veriť. No Celestine ukrýva tajomstvo – dôkaz, ktorý by mohol celý systém založený na snahe o dokonalosť odsúdiť na zánik. Dôkaz, pre ktorý už začali záhadne miznúť ľudia a každý, kto by chcel Celestine pomôcť, vrátane jej najbližších, je vopred odsúdený na trest.
Čas sa neúprosne kráti, a tak sa Celestine bude musieť rozhodnúť: zachráni seba alebo bude riskovať život, aby pomohla všetkým nespravodlivo označeným za Chybných?


4 komentáre:

  1. Skvělá recenze :) Četla jsem Vadnou a byla nadšená :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som z Chybnej tiež bola nadšená, preto som sa pokračovania trochu obávala, ale ukázalo sa, že som na to nemala dôvod. :)

      Odstrániť
  2. Myslím, že sa musím pustiť do tejto série. Pri jednotke som váhala, ale keď budem mať viac času, tak po nej určite siahnem 😊

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Skús tomu dať šancu, je to veľmi zaujímavá séria. :)

      Odstrániť