pondelok 17. júna 2019

Spojencami proti svojej vôli | Aurora Rising

Autor: Amie Kaufman & Jay Kristoff
Názov: Aurora Rising
Séria: The Aurora cycle
Diel: prvý
Špecifikácia: nadupaná YA sci-fi/space opera o bande nepravdepodobných hrdinov
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 4.28


“Just because you're not saying it doesn't mean you're not thinking it.” 


Amie KaufmanJay Kristoff sú úspešná spisovateľská dvojica, ktorú nie je nutné špeciálne predstavovať. Obaja majú rozbehnuté sólové kariéry (hoci v poslednom čase sa do popredia skrátka viac dostáva práve Jay a jeho tvorba), ale dokopy sú doslova nezastaviteľní. Sú autormi celosvetovo úspešnej série The Illumiane Files (čes. Akta Illuminae) a vo vesmíre sa im tak zapáčilo, že sa rozhodli vytvoriť si ďalšiu galaxiu, respektíve opísať tú, v ktorej žijeme – konkrétne Mliečnu cestu.
Predstavte si situáciu, že sa celý život na niečo pripravujete. To je prípad Tylera, ktorý má najlepšie skóre z celej akadémie, čo znamená, že si môže medzi prvými zostaviť svoj tím snov. Lenže to by sa nesmel hrať na hrdinu, zachraňovať slečny v tiesni a zmeškať pri tom celý ceremoniál, aby nakoniec skončil s bandou možno tých najlepších, ale totálne mentálne nestálych jedincov. Táto jednotka z nočným môr je však jeho najmenším problémom. Pretože sa zdá, že dievča, ktoré zachránil, asi bude dôležitejšie, než si ktokoľvek myslel. A ak chcú zachrániť vesmír, musia jej pomôcť – ale najskôr musia začať fungovať ako schopná jednotka.
Tematika skupín deciek, ktoré nie sú práve ukážkou dokonalosti, sú veľmi populárne. Ale bolo niečo naozaj zábavné sledovať ich život vo vesmíre, nakoľko sa medzi Pozemšťanov (tzv. Terranov) zaplietli aj mimozemské rasy. Príbeh som teda sledovala očami siedmich postáv, pričom každý z nich bol iný, takže bolo našťastie pomerne jednoduché ich rozlíšiť. Navyše som vďaka striedaniu uhlu pohľadov mala jedinečný pohľad do hláv úplne všetkých a mohla som ich spoznať bez toho, aby siahodlhé opisy spomaľovali dej.
Tyler, jeho sestra-dvojča Scarlett a ich kamarátka Cat sa poznali zo všetkých asi najdlhšie a tým pádom medzi sebou mali krásny vzťah založený na vzájomnom podpichovaní, navyše ani jeden z nich nebol úplne „normálny“, nakoľko Scarlett bola notorická sukničkárka (ale striedala mužov, takže bola vlastne „nohavicárka“), Cat bola totálny pesimista s určitou averziou na ľudí a Tyler bol síce schopný vodca, ale až príliš sa spoliehal na náhodu.
Skupinu Pozemšťanov dopĺňala Aurora, alebo aj Auri, ktorá viac ako dvesto rokov strávila v cryospánku a teraz sa prebudila ako čosi iné, čo nikto nevie pomenovať, ale všelikto s tým má vlastné plány. No a potom ešte Zila, ktorá je síce génius, ale rada robí pokusy na svojich spolubývajúcich – bez toho, aby sa ich spýtala na povolenie.
“Do moons choose the planets they orbit? Do planets choose their stars? Who am I to deny gravity, Aurora? When you shine brighter than an constellation in the sky?” 
Mimozemšťania sú v tíme len dvaja, ale aj to bohato stačilo, to mi verte. Finian dokázal všetko opraviť, ale ľudí sa tak trochu obával, tak sa dobrovoľne izoloval. Navyše vyzeral s totálne bielym vizuálom a čiernymi šošovkami trochu desivo. No a nakoniec tu bol Kal, niečo ako vesmírne fae skrížený s elfom, ktorý mal problémy ovládať sa. Viem, znie to ako poriadny šalát, ale v knihe to nebolo až také zlé. Keď som si zvykla na to, kto je kto, absolútne som si užívala dynamiku tejto skupiny.
Oni spolu nechceli tráviť čas, ale na druhej strane sa perfektne dopĺňali a nesmierne ma bavili tie ich niekedy sarkastické výmeny. Navyše som fanúšikom absurdného humoru a v knihe sa objavilo hneď niekoľko scén (ako napríklad, keď nikto nevedel, ako ďalej, tak Zila zodvihla zbraň a omráčila Auri, lebo nikto nemal lepší nápad a ona si chcela overiť teóriu). Takže tento príbeh čerpá hlavne z postáv a ich vzájomných interakcií, čo však neznamená, že by ani dej nebol zaujímavý, skôr naopak.
Bavila ma celá zápletka, ktorá sa postupne odhaľovala. Nebola extrémne zložitá a niektoré momenty bolo jednoduché predvídať, iné boli totálnym šokom, ale spracované boli úplne perfektne. Bolo v nich cítiť nielen napätie a tajomno, ale aj gradáciu. Vďaka tomu bol tento príbeh napínavý a dynamický od úplne prvej strany, okrem toho bol aj vtipný, tajomný a som rada, že sa v ňom pracovalo aj s témami, akými sú priateľstvo, vernosť a schopnosť obetovať sa. Keď prišiel záver, ani som nedýchala a ešte doteraz sa s tým všetkým vyrovnávam. Skrátka, táto kniha je ukážkou toho najlepšieho, čo dokáže žáner sci-fi ponúknuť.
Aurora Rising je výborným kúskom na poli nielen YA, ale aj sci-fi literatúry. Perfektným spôsobom ťaží z obľúbeného motívu skupiny nie práve dokonalých postáv, ktoré boli prinútené spojiť sa. Tým pádom je ťažiskom niektorých konfliktov, ale najmä zdrojom zábavy a dynamiky príbehu, najmä ich nevyrovnaný rodiaci sa vzťah. Okrem toho vďaka tomu do príbehu prenikla aj niekedy absurdná komika.
Dej bol rovnako zaujímavý, no oceňujem, že nebol extrémne zložitý, nakoľko v tejto knihe bolo potrebné hlavne predstaviť postavy a ich zmýšľanie. Na zvyšok neostalo toľko priestoru a som rada, že autori až tak netlačili na pílu. Vďaka tomu som mohla tento príbeh viac oceniť a hlavne si ho vychutnať. Bol nielen dynamický, ale aj plný napätia a tajomnosti, dokonca istej neistoty, keď ani postavy netušili, čo by vlastne mali robiť. Autori perfektne pracovali s gradáciou, prichádzali s neľútostnými bojovými sekvenciami, ale aj citlivejšími scénami. Keď prišiel záver, nebola som naň pripravená. Doslova ma posadil na zadok.
(Tiež som rada, že súčasťou príbehu je aj nevychovaný sarkastický počítač menom Magellan a dúfam, že v pokračovaniach dostane väčší priestor.)



oficiálna anotácia:
The year is 2380, and the graduating cadets of Aurora Academy are being assigned their first missions. Star pupil Tyler Jones is ready to recruit the squad of his dreams, but his own boneheaded heroism sees him stuck with the dregs nobody else in the academy would touch...
A cocky diplomat with a black belt in sarcasm
A sociopath scientist with a fondness for shooting her bunkmates
A smart-ass tech whiz with the galaxy's biggest chip on his shoulder
An alien warrior with anger-management issues
A tomboy pilot who's totally not into him, in case you were wondering
And Ty's squad isn't even his biggest problem – that'd be Aurora Jie-Lin O'Malley, the girl he's just rescued from interdimensional space. Trapped in cryo-sleep for two centuries, Auri is a girl out of time and out of her depth. But she could be the catalyst that starts a war millions of years in the making, and Tyler's squad of losers, discipline cases, and misfits might just be the last hope for the entire galaxy.
NOBODY PANIC.
  

4 komentáre:

  1. Hneď by som sa do toho pustila. Illuminae zbožňujem a rôznorodé skupinky so zaujímavou dynamikou tiež, takže to vyzerá faakt dobre, no a... superlákavá recenzia!:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja tiež Illuminae zbožňujem, preto som sa trochu obávala, že Auroru s tým budem porovnávať, ale našťastie je Aurora úplne iná a fakt dosť dobrá. :)
      Tak dúfam, že sa ku knihe čoskoro dostaneš. ;)

      Odstrániť
  2. Ako, toľko hlavných postáv, to vie byť celkom zmätok ale ak to dobre napísali tak som naozaj na to zvedavá a no, dnes som si ju tak trochu "omylom" kúpila a som na ňu dosť zvedavá.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je dosť ľahké tie postavy rozoznať, pretože každý má svoju úlohu, jeden je vodca, potom diplomat, pilot, mechanik, zdravotník/odborník na život a bojovník/tank. Takže vlastne ani nie je možné mať v postavách chaos, lebo každý robí niečo úplne iné. :)
      Dúfam, že sa ti kniha bude páčiť.

      Odstrániť