štvrtok 6. júna 2019

Nech žije Paríž! | Mág

Autor: Michael Scott
Názov: Mág (The Magician)
Séria: Tajomstvá nesmrteľného Nicholasa Flamela (angl. The Secrets ot the Immortal Nicholas Flamel)
Diel: druhý
Špecifikácia: dobrodružná fantasy o alchýmii, mytológii a mágii
Slovenské alebo české vydanie: 2019, CooBoo (SR); 2014, Knižní klub (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.09


„Zúfalí ľudia robia hlúpe veci. A hlúpi ľudia robia hlúpe chyby.“


Michael Scott je známy írsky spisovateľ, ktorý debutoval začiatkom osemdesiatych rokov. Za viac ako tridsaťročnú spisovateľskú kariéru napísal naozaj obrovské množstvo kníh, z ktorých veľa je venovaných mládeži, no ešte viac je určených dospelým čitateľom. Pravidelne strieda žánre, no väčšinou sa vracia k fantasy a hororu, hoci pod pseudonymom sa dokonca venuje aj písaniu romantickej literatúry. Tajomstvá nesmrteľného Nicholasa Flamela patrí k jeho najznámejším a najlepšie hodnoteným sériám.
Dvojčatá Josh a Sophie prešli už neuveriteľne dlhú cestu, takže je až s podivom, že od začiatku celého príbehu ubehlo len niekoľko krátkych dní. Ich dobrodružstvo je navyše poriadne divoké a preveruje ich súrodenecké puto. Sophie totiž už má svoje schopnosti, ale Josh za ňou v tomto zaostáva. Takže hoci sa majú veľmi radi a jeden na druhého nedajú dopustiť, sú stále protikladmi.
Josh je v dôsledku toho, čo sa dozvedel od doktora Deeho ešte väčšmi nedôverčivý a tajnostkárstvo ostatných ho často doslova vháňa do náručia nepriateľa. Nemôžem povedať, že by na to nemal dôvody. Nicholas Flamel nie je človek, ktorý by na počkanie ostatným rozprával o svojom živote a o tom, čo prežil. Tým pádom je veľmi tajomný a je jednoduché urobiť z toho zloducha. Navyše si nepomáha tým, keď od dvojčiat vyžaduje bezhraničnú oddanosť bez toho, aby im niečo ponúkol na oplátku.
Navyše sa do vzťahu medzi súrodencov vkráda aj žiarlivosť a ako vieme, žiarlivosť ešte nikdy nikomu nič dobré nepriniesla. Som rada, že autor sa aj prostredníctvom postáv pohrával s dynamikou celého príbehu. Josh a Sophie boli samozrejme v srdci toho všetkého a ich rozdiely boli často dôvodom napätia. Navyše sa potvrdzuje len to, čo som predpokladala už pri čítaní predchádzajúcej knihy – že ich rozdielne povahy sa niekto pokúsi využiť vo svoj prospech.
Do deja tiež pribudli ďalšie zaujímavé historické postavy Machiavelli alebo Saint-Germain, ale aj iní, ktorí vo svojich moderných ja pôsobili niekedy až paradoxne, ale na druhej strane som nikdy nepochybovala o tom, že práve takýto by mohli mať život v súčasnom svete. No okrem ďalšej histórie dostala slovo opäť aj mytológia, hoci v tejto knihe v oveľa menšej miere. V tejto knihe bolo totiž oveľa dôležitejšie nielen dobrodružnosť, ale autor sa pokúsil naznačiť, že s niektorými postavami to nebude len také jednoduché a snažil sa mi ich oveľa viac priblížiť a vysvetliť ich pohnútky, čo ja vždy veľmi oceňujem.
„Starší sa ma boja a vyhýbajú sa mi a s ľuďmi sa radšej nezbližujem. Je hrozne ťažké sledovať, ako starnú a umierajú. To je prekliatie nesmrteľnosti – musíš sledovať, ako sa svet mení na nepoznanie a ako miznú všetci, ktorých si poznala. Pamätaj na to, keď ti niekto ponúkne dar nesmrteľnosti.“
„Znie to hrozne osamelo.“
„Je to osamelý život,“ pripustila. „Veľmi osamelý.“
Toto všetko prispelo k tomu, aby bol dej nielen dobrodružný, ale aj nesmierne dobre vyvážený. Každá stránka mi mala čo ponúknuť, či už to boli interakcie postáv, dychberúca akcia alebo napínavé úteky. Okrem toho sa do tejto knihy vkradla aj prekvapivá komickosť, ktorá bola vynikajúca a navyše ja milujem, keď vzniká akási absurdná komika – keď mám skrátka chuť smiať sa v tých úplne najvypätejších situáciách. Kniha bola skrátka poriadna jazda, aj tajomná, aj akčná, aj prekvapivo hĺbavá a v niektorých momentoch až pochmúrna. Autor si pripravil pôdu pre ďalšie pokračovania a ja sa neviem dočkať momentu, keď sa do tohto sveta vrátim.
Mág je, rovnako ako prechádzajúca kniha Alchymista, plný akcie, napätia a hlavne dobrodružstva. Josh a Sophie prešli už poriadne dlhú cestu a ešte dlhšia ich čaká. Ich vzájomné rozdiely z nich robia vynikajúcu dvojku, nakoľko sa perfektne dopĺňajú. Lenže po udalostiach predchádzajúcej knihy sa čosi zmenilo a do ich vzťahu sa vkradla aj žiarlivosť a to nikdy neveští nič dobré. Páči sa mi, že autor dynamiku príbehu do veľkej miery postavil práve na interakcii postáv.
Nie sú to len Josh a Sophie, ale aj ostatné postavy, či už sa v príbehu objavili po prvý raz, alebo sú súčasťou rozprávania od samotného začiatku. Konflikt vytvára najmä skutočnosť, že Josh a Sophie o týchto ľuďoch veľa nevedia a je pre nich náročné im bezhranične dôverovať. Keďže všetci majú skryté motívy. No a okolo týchto interakcií a odvíjal aj celý dej. Bol prevažne dobrodružný, ale aj poriadne akčný.
Bavilo ma napätie v jednotlivých kapitolách, keď si postavy nemohli ani poriadne vydýchnuť. Užívala som si, akým spôsobom bol dej gradovaný. Takisto veľmi oceňujem aj emócie. Najviac na tejto sérii si však vážim to, ako autor dokázal prepliesť jednotlivé prvky. Historické postavy dokázal úspešne priviesť do moderného sveta a takisto sa mu darí spájať prvky nielen mágie, ale aj rôznych mytológií a robí to tak dobre, že tento mix je absolútne logický. Vďaka tomu všetkému som si čítanie doslova vychutnávala.


Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem spoločnosti Albatros Media.
Knihu si môžete kúpiť TU.


oficiálna anotácia:
Po tom, ako sa Nicholasovi, Sophie, Joshovi a Scatty podarí uniknúť z Ojai, dostanú sa do Paríža, Flamelovho rodného mesta. Tento návrat domov však vôbec nie je príjemný. Perenelle je ešte stále uväznená v Alcatraze a Paríž sa hemží nepriateľmi. Niccolo Machiavelli, známy mysliteľ a zberateľ umenia, ktorý sa tiež stal nesmrteľným, pracuje pre Temných Starších. Je im v pätách a Nicholasovi a Perenelle sa zatiaľ kráti čas. Každý deň, ktorý strávia bez Knihy mága Abraháma, zostarnú o celý rok – ich magická sila slabne a ich telá takisto. Proroctvo sa stáva čoraz jasnejším.
Je načase, aby Sophie pokračovala v osvojovaní si mágie živlov – musí sa naučiť mágiu ohňa. A existuje len jedna osoba, ktorá jej s tým dokáže pomôcť: Flamelov bývalý žiak gróf de Saint-Germain – alchymista, mág a slávny hudobník.
Josh a Sophie sú jedinou nádejou na záchranu sveta – samozrejme, pokiaľ sa dovtedy nepostavia proti sebe…

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára