streda 19. júna 2019

Nástrahy virtuálnej reality | Wildcard

Autor: Marie Lu
Názov: Wildcard (čes. Wildcard: Divoká karta)
Séria: Warcross (čes. Warcross)
Diel: druhý
Špecifikácia: YA sci-fi o živote vo virtuálnej realite a krutom prebudení do skutočného sveta
Slovenské alebo české vydanie: CooBoo, 2019 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.00


“People ultimately don’t care about the journey, if the end is worth it.”


Marie Lu je úspešná autorka hneď niekoľkých sérií. U nás sú známe napríklad Mladí vyvolení alebo Legenda. Svojou troškou prispela aj do sérii o hrdinoch DC univerza, konkrétne príbehom o mladom Batmanovi. Okrem toho má na konte aj dilógiu Warcross a na budúci rok chystá knihu inšpirovanú Mozartovým detstvom. Nie je však len spisovateľkou, ale aj nadanou ilustrátorkou. Jej umenie sme mohli vidieť napríklad aj v sérii Akta Illuminae, do ktorej prispela krátkym komiksom a ďalšími menšími kresbami.
Emika a jej svet virtuálnej reality ma veľmi nadchli, preto som rada, že táto kniha dejom plynulo nadväzovala na Warcross. No oproti predchádzajúcej knihe je Wildcard iná. Napríklad nie je taká svižná a s jej začiatkom som bojovala oveľa viac, než mi bolo iné. Keďže virtuálna realita i fungovanie sveta a všetko s tým spojené mi bolo predstavené už predtým, autorka nevidela dôvod znovu sa k tomu vracať.
Okrem toho Emika v šampionáte neslávne skončila, tým pádom sa osobne nezúčastňovala žiadnych virtuálnych bojov. Takže chápem, prečo autorka túto konkrétnu časť vynechala. Takisto vzhľadom na udalosti záveru Warcrossu je pochopiteľné, že postavy budú robiť niečo iné.
Hideo urobil svoje rozhodnutie a hoci ho urobil z teoreticky správnych pohnútok, stále bolo nesprávne a Emika s ním nesúhlasí a za to ju rozhodne chválim, nakoľko v literatúre sa rozmohli hrdinky, ktoré svoj názor veľmi často neprejavujú. Plus väčší priestor dostal aj Zero, taký ten teoretický záporák, ktorý chce Emiku získať na svoju stranu. Tým pádom sa Emika dostala na križovatku, pretože hoci Hideo urobil chybu, stále ho má rada a hoci Zero je jej názorovo bližší, nepáčia sa jej jeho metódy. A keďže je Emika nerozhodná a netuší, čo presne by mala robiť, aj dej svojím spôsobom zastal.
Iste, dostala som opisy nekonečných pochybností, neistôt, nesúhlasu a tiež bolesti, ale o tom sa tiež dá písať len obmedzený čas a tých zopár kvázi zaujímavejších scén bolo až príliš málo. Od pokračovania nadupaného Warcrossu by som očakávala niečo iné. No dej sa stále nechcel rozbehnúť. Ak by som nechcela vedieť, ako to všetko dopadne a či niektorá z mojich šialených teórií zodpovedá pravde, musela som v čítaní pokračovať. Našťastie som sa rozhodla dobre, pretože zhruba od polovice sa dej skutočne rozbehol a prišlo aj na tú dlho sľubovanú akciu, dorazilo napätie a dynamika.
“Every problem has a solution. But after every solution, there's a new problem to tackle, some new challenge to take on. You don't stop after you solve one thing. You keep going, you find a new way and a new path, try to do better and create better. Tearing something down isn't the end; doing something great, or better, something right, is. Or maybe there isn't such a thing as an end goal at all. You accomplish something, and then you shift, ready to accomplish the next. You keep solving one problem after another until you change the world.” 
Celá kniha vlastne bola postavená opäť na postavách, ale tentoraz sa Emika a Hideo museli naučiť urobiť kompromisy. Neriešili teda už len to, čo je správne a čo nie, ale aj ako ich rozhodnutia ovplyvňujú druhých a v niektorých prípadoch aj celý svet. V tomto smere ma bavili všetky tie morálne témy, pri ktorých sa autorka pristavila a dokonca neobišla ani tie nepríjemnejšie, ako vplyv virtuálneho sveta na skutočný život a hoci niektoré negatíva a hrozby sú veľké, dokázali mnohým ľuďom zmeniť život k lepšiemu.
Takže nebyť toho ulepeného začiatku, mala by táto kniha úplne všetko – nielen nápad a spracovanie, ale aj akciu, námety na zamyslenie, posolstvo, emóciu a hlavne napätie. Navyše mala séria vynikajúci záver, ktorý bol síce pomerne otvorený, ale k príbehu sa výborne hodil. V tomto smere som spokojná, neviem sa však zbaviť pocitu, že som mohla byť aj spokojnejšia. Po Warcrosse som to očakávala a ostala trochu sklamaná.
Wildcard je na jednej strane solídnym ukončením série, ale na druhej strane je o čosi slabším pokračovaním vskutku vydareného Warcrossu. Autorka sa v tomto prípade nemusela vracať k opisom virtuálnej reality a jej fungovania, nakoľko Emika na šampionáte skončila, lenže tým pádom jej takisto v deji ostala poriadna diera. Hideo, Emika a dokonca aj Zero totiž stoja na pomyselnej križovatke, pričom každý z nich má istú predstavu, len presne nevedia, ako ju premeniť na skutočnosť.
Keďže autorka sa v knihe rozhodla ešte viac zamýšľať nad tým, čo je správne a čo nie a ako rozhodnutia jednotlivcov ovplyvňujú druhých a niekedy aj celý svet, museli sa postavy naučiť robiť ústupky. Tiež museli čeliť niektorým náročným morálnym otázkam. Čo je síce výživné na zamýšľanie, ale dej to nikam neposúva.
Takže prvá polovica knihy bola miestami skutočne rozvláčna a nudná. Našťastie sa nakoniec dej rozbehol a ja som opäť dostala poriadnu dávku nielen akcie, ale ja napätia, emócií a dokonca aj niekoľko prekvapení. Samotný záver bol vypätý a úžasný a myslím si, že sa k sérii veľmi hodil. Škoda len toho príliš dlhého úvodu. Bez neho by táto kniha bola rovnakou peckou, ako bol Warcross.




oficiálna anotácia:
Emika Chen barely made it out of the Warcross Championships alive. Now that she knows the truth behind Hideo's new NeuroLink algorithm, she can no longer trust the one person she's always looked up to, who she once thought was on her side.
Determined to put a stop to Hideo's grim plans, Emika and the Phoenix Riders band together, only to find a new threat lurking on the neon-lit streets of Tokyo. Someone's put a bounty on Emika's head, and her sole chance for survival lies with Zero and the Blackcoats, his ruthless crew. But Emika soon learns that Zero isn't all that he seems--and his protection comes at a price.
Caught in a web of betrayal, with the future of free will at risk, just how far will Emika go to take down the man she loves?

2 komentáre:

  1. Na knihu se rozhodně chystám. I když jsem z prvního dílu nebyla tolik odvařená, tak mě pokračování zajímá a jsem zvědavá, jak se mi bude líbit. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Knihe daj určite šancu. Ja som síce voči nej mala výhrady, ale zase na druhej strane v nej bolo všetko dovysvetlené a z niečoho mi doslova padla sánka.

      Odstrániť