štvrtok 20. júna 2019

InDaBoR #1: Svetový deň hudby


Svetový deň hudby pripadá každoročne na 21. jún. Tento deň sa oslavuje už od roku 1982. Hoci s prvotnou myšlienkou prišli Francúzi (vlastne ich vtedajší minister kultúry), boli to paradoxne Briti, ktorí tento deň oslavovali ako prví. V tento deň sa oslavuje rôznorodosť hudby, takisto sa dbá na jej propagáciu, a preto sa v tento deň v mnohých svetových mestách konajú rôzne festivaly a koncerty. Nezriedka je vstupné na tieto podujatia zadarmo.
A ako lepšie osláviť tento deň než knihami, v ktorých hrá hudba veľmi dôležitú úlohu.





C. G. Drews – Tisíc dokonalých tónov
Kniha austrálskej autorky a zároveň blogerky známej ako PaperFury v týchto dňoch vychádza v českom i slovenskom preklade. Hudba pritom ku knihe neodmysliteľne patrí, nakoľko hlavný hrdina Beck je pianista. Jeho príbeh je však smutnou pripomienkou toho, prečo by si rodičia nemali plniť svoje stroskotané sny prostredníctvom svojich detí. Vždy to so sebou totiž prináša len bolesť a hnev. A potom majú sny tendenciu premeniť sa na posadnutosť. Osobne túto knihu považujem za veľmi realistický a emotívny príbeh, ktorý je citlivo vyrozprávaný a ktorý sa ma dotkol hneď na niekoľkých úrovniach.

Gayle Forman – Zostaň so mnou
Zostaň so mnou, alebo If I Stay, ak chcete, je kniha, ktorá zažila svojich „päť minút“ slávy, na jej základe bol natočený film, a potom akoby sa prepadla pod zem. Pričom si myslím, že je to škoda, pretože napriek všetkému je táto kniha vcelku vydareným kúskom. Hlavnou témou príbehu je síce hlavne rozhodnutie, či sa vrátiť do života alebo nie, ale hudba je jeho neodmysliteľnou súčasťou. Hlavná hrdinka je violončelistka a okrem klasickej hudby sa v knihe hovorí aj o tej modernej. Pre mňa osobne to bol veľmi emotívny príbeh, ktorého časti som vyslovene preplakala.

S. Jae-Jones – Píseň zimy
Tento temnejšie ladený kúsok zabŕda skôr do žánru fantasy, alebo presnejšie gotického románu, a je veľmi atmosférický a melancholický. Hudba je v ňom takmer ako integrálna časť sveta a mnohé je vybudované na tónoch a skladbách. Navyše sa postavy pohybujú po tenkej hranici medzi šialenstvom a absolútnou genialitou. V svojej podstate sa takisto venuje tematike plnenia snov. Keďže ide o pomalší, temnejší príbeh plný melanchólie a tým pádom neulahodí každému. Pre mňa však čítanie bolo akoby som počúvala nádherne emotívnu skladbu niektorého hudobného génia.



Pam Godwin – Dark Notes
O tejto knihe som hovorila už niekoľkokrát a niekoľkokrát som ju aj odporúčala, no podvedome sa k nej často vraciam. Ide o temnejšiu romantiku odohrávajúcu sa na strednej škole. (Vhodná pre milovníkov vzťahu učiteľ-študentka.) Hlavná hrdinka sa chce zo všetkého najviac dostať na vysnívanú školu, aby sa mohla stať klaviristkou. Okrem tejto tematiky autorka pracuje aj s iným náročnejšími témami. Mne príbeh učaroval z mnohých dôvodov, ale najviac na mňa zapôsobilo posolstvo týkajúce sa plnenia snov a toho, že niekedy nie je najdôležitejšie splniť si sny, hlavne ak na ceste k nim stratíme samých seba.

Colleen Hoover – Maybe Someday
(Ak si dobre spomínam, táto kniha vyšla aj v českom preklade.) Maybe Someday patrí k takmer už kultovým autorkiným knihám. Je to romantika, na akú sme u nej zvyknutí, ale tentoraz v jej príbehu hrá veľkú úlohu práve hudba. Hlavní hrdinovia sa stretnú za trochu smutných okolností, no čoskoro zistia, že zdieľajú vášeň pre hudbu. Nakoniec sa podujmú na spoločné skladanie piesní. Nejde však len o skladanie, ale aj o hudbu ako celok a čiastočne aj o spievanie. Vďaka tomu je príbeh ešte o čosi citlivejší. Aj keď, je to kniha od Colleen Hoover, u nej s prípadnou citovou ujmou na zdraví tak trochu aj počítam.


Poznáte iné knihy o hudbe, ktoré by ste mi chceli odporučiť?




2 komentáre:

  1. Hm. Ráta sa ako kniha o hudbe When It's Real, kde je hlavný hrdina spevák? :D Lebo to je cutecutecute contemporary. :D Inak som z tvojho zoznamu čítala kedysi dávno If I Stay (a bolo to super) a Maybe Someday (moja obľúbená hooverovka). Určite sa však plánujem dostať i ku knihe Tisíc dokonalých tónov. :) Btw, super nápad na článok a už sa teším na ďalšie InDaBoRy. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Teoreticky sa ráta, lebo je hlavný hrdina spevák. Inak, tú knihu už tak dlho plánujem čítať, že som na ňu vlastne zabudla. :D Shame on me. :D Dúfam, že sa ti Tisíc dokonalých tónov bude páčiť.
      Ďakujem za pochvalu. Ja sa vlastne tiež teším na ďalšie InDaBoRy. :D Budúci mesiac sú lahodné, lahodné pamätné dni. :D :D :D

      Odstrániť