utorok 25. júna 2019

Za nádej a za slobodu! | Prebuď monštrum

Autor: Patrick Ness
Názov: Prebuď monštrum (angl. Monsters of Men)
Séria: Nespútaný chaos (angl. Chaos Walking)
Diel: tretí
Špecifikácia: YA dystopická sci-fi o zverstvách vojny a sile ľudskosti
Slovenské alebo české vydanie: Slovart, 2019 (SR + ČR); Jota, 2012 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.25


„Každá vojna je nejakým spôsobom osobná.“


Patrick Ness je autor, ktorý rád experimentuje so žánrami a búra hranice medzi nimi. Okrem toho píše pre mládež a hlavne knihy, o ktorých hovorí, že ich on sám chcel čítať v čase, keď vyrastal. Jeho knihy majú teda podobné znaky, avšak vždy je náročné odhadnúť, čo od nich presne máte očakávať. Iné to nie je ani v prípade tretieho pokračovania série Nespútaný chaos.
Todd a Viola prešli naozaj dlhú cestu a od začiatku tejto knihy sa zdá, že ich čaká ešte dlhšia. Alebo len náročnejšia. Nemusia totiž bojovať len proti tyranovi, jeho armáde a teroristom, ale pridali sa k tomu aj domorodí obyvatelia planéty, ktorí už majú dosť útlaku zo strany ľudí a rozhodli sa, že sa tiež zapoja do vojny. Takže všetko všade vybuchuje a naši dvaja hrdinovia to nemajú ani v najmenšom jednoduché.
Napriek tomu však obaja ostávali v podstate rovnakí, len sa tou ťažšou cestou museli naučiť, že niektoré rozhodnutia so sebou nesú aj následky. Práve v tejto knihe sa totiž mali najviac naučiť o zodpovednosti, nielen čo sa týka jeden druhého, ale najmä zodpovednosti za prežitie ostatných, za pokoj a hlavne za mier. Takže im na pleciach sedela nepredstaviteľne veľká ťarcha, ale napriek tomu si v sebe dokázali zachovať akési obrovské dobro, vďaka ktorému dokázali v svete okolo seba, a aj v ostatných ľuďoch, nachádzať to pekné.
Čo je uprostred zúriaceho vojnového konfliktu nesmierne náročné a ja za to tieto postavy obdivujem, pretože sa vďaka nim do deja dostávala aj silná nádej. Tá je v podobne ladených knihách veľmi dôležitá. Pretože napriek všetkým tým vybuchujúcim delám, plameňom, smrti a kriku, boli v tejto knihe často scény, v ktorých sa vyslovene nič nedialo, pretože všetci len na niečo čakali. O tom totiž vojna je – nie o bleskovom boji, ale o tých momentoch plných zúfalstva a neistoty, keď netušíte, čo vám do tváre vybuchne najbližšie a koho pri tom stratíte. Nehovoriac o vlastnom prežití.
A práve táto nečinnosť a nevedomosť, ktoré vytvárajú nielen napätie a neistotu, ale hlavne pôsobia ako nenormálne veľký psychologický stimul. To chcel najskôr autor docieliť, aby som sa donekonečna zamýšľala a hlavne aby som mala dostatok priestoru skúmať konanie nielen Todda a Violy, ale aj ostatných, čo ich bezprostredne ovplyvňujú.
„Ideály, dievča moje,“ odvrkne. „Vždy sa v ne ľahšie verí, ako sa podľa nich žije.“
„Ale ak sa podľa nich aspoň nepokúsite žiť,“ podotkne Bradley, „tak nemá zmysel žiť vôbec.“
Majsterka Coleyová naňho potmehúdsky pozrie. „Čo je sám osebe ďalší ideál.“
Vďaka pomalšiemu tempu som si mohla viac užiť tú občasnú akciu, ktorá postupom strán kulminovala a takisto sa stupňovalo aj napätie. Okrem toho však mohli vyniknúť aj ostatné témy, ktorým sa autor chcel venovať a ktoré tak veľmi milujem v jeho tvorbe. Občas naozaj vysoko metaforickým jazykom nehovoril len o tom, čo znamená ľudskosť, ale aj o potrebe pomstiť sa o tom, ako sa táto túžba môže kruto otočiť proti nám, aké zlé môže byť dychtiť po niečom, hlavne ak je to vláda nad celým svetom.
V tomto smere bola kniha rovnako úderná, ako som od nej očakávala. Vďaka striedaniu uhlu pohľadov a štýlov rozprávania sa napätie ešte viac stupňovalo a nakoniec sa rozbehlo úplne šialeným tempom, keď som stíhala len otvárať ústa. Nakoniec prišiel úplne infarktový koniec, ktorý som očakávala, no aj tak ma úplne dostal svojou intenzitou.
Prebuď monštrum je vskutku solídnym zakončením tejto epickej trilógie. Todd a Viola boli veľmi príjemné postavy a bavilo ma, ako všetko sedelo na ich pleciach, no oni napriek tomu ostávali rovnako odhodlaní bojovať za správnu vec. V tejto knihe sa hlavne učili o tom, aké následky môže priniesť ich konanie, no i činy iných. Najviac však oceňuje, že napriek všetkému v oboch ostalo dostatok viery v ľudstvo, aby chceli v ľuďoch hľadať to lepšie, čo je nesmierne dôležité hlavne počas zúriacej vojny – hoci ich to automaticky stavia do pozície naivných deciek.
Čo sa týka deja, ten plynul asi najpomalšie z celej trilógie. Áno, vojna síce konečne začala, ale autor sa zameral hlavne na opisovanie tých momentov medzi jednotlivými bitkami, keď všetci len čakajú, vládne neistota, pochmúrnosť a ľudská psychika má tendenciu najviac trpieť. A presne o tomto táto kniha mala byť, o tom čakaní, o rozhodovaní, o následkoch týchto rozhodnutí, ale takisto o vytrvalosti a viere v lepšie zajtrajšky.
Autor s prirodzenosťou sebe vlastnou a občas aj poriadne metaforickým jazykom hovoril o takým témach, akými sú ľudskosť, ale hlavne či je pomsta naozaj taká dôležitá a čo z nás dokáže túžba po nej urobiť, ale takisto o tom, aké nebezpečné môže byť bažiť po príliš veľkej moci. Táto kniha teda bola zo začiatku pomalšia, no neskôr oveľa viac akčnejšia, silne emotívna, morálne výborne vyvážená a zakončená úplne infarktovým koncom – a to všetko preto, aby ešte viac mohlo vyniknúť morálne posolstvo celej trilógie. Čo je niečo, čo od Patricka Nessa očakávam a ani v prípade tejto knihy som neostala sklamaná.

Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart.
Knihu si môžete kúpiť TU.


oficiálna anotácia:
Todd a Viola sa ocitli uprostred vojny.
Voľbu medzi tým, či sa prikloniť na stranu tyrana alebo teroristov, zatienila bezprostredná hrozba v podobe armády domorodých tlkotov valiacich sa na Nové Prentissovo, aby pomstili smrť svojich druhov. Nespútaný chaos navyše násobí vesmírna loď s osadníkmi, ktorí práve pristáli na Novom svete, aby tu hľadali nový, lepší začiatok pre svojich ľudí. Todd s Violou tak opäť musia bojovať o holý život a zároveň sami so sebou, s najťažšou otázkou:
Koho by ste zachránili, ak by ste si museli vybrať medzi milovanou osobou a zvyškom planéty? Zaslúži si svet, v ktorom sa v ľuďoch prebúdzajú monštrá, vykúpenie, alebo ho čaká záhuba?
Zrýchlený čas nepokojov núti hlavných hrdinov čo najskôr dospieť a čeliť osudovým rozhodnutiam v šokujúcom finále výnimočnej dystopickej trilógie Nespútaný chaos z pera uznávaného autora Patricka Nessa.

2 komentáre:

  1. Teda, ty si tú bichľu zase tak rýchlo prečítala a zrecenzovala, klobúk dolu. :D Ja ešte čítam, predieram sa tým pomalším začiatkom a dúfam, že budem rovnako nadšená ako ty.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak toto nie je až taká bichľa, navyše Ness nemá až taký zložitý štýl (napriek tým metaforám), takže sa mi to číta fakt dobre. :)
      Hej, ten začiatok je trochu pomalší, ale potom to naozaj stojí za to.

      Odstrániť