piatok 29. mája 2015

Klišé zaobelené štipľavým názvom | Manwhore


Autor: Katy Evans
Názov: Manwhore 
Séria: Manwhore 
Diel: prvý 
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie jeHodnotenie na GR: 4.19
This is the story I've been waiting for all my life, and its name is Malcolm Kyle Preston Logan Saint. Don’t be fooled by that last name though. There’s nothing holy about the man except the hell his parties raise. The hottest entrepreneur Chicago has ever known, he’s a man’s man with too much money to spend and too many women vying for his attention.
Assigned to investigate Saint and reveal his elusive personality, I’m determined to make him the story that will change my career.
But I never imagined he would change my life. Bit by bit, I start to wonder if I'm the one discovering him...or if he's uncovering me.

“The company I’ve been keeping doesn’t seem to satisfy me anymore,” he whispers in my ear.”
Túto knihu som si vybrala z dôvodov, pre ktoré by som ju za iných okolností zavrela. Už z obsahu na mňa kričalo niekoľko klišé spolu s veľkým výkričníkom, že sa na mňa vyškiera veľmi populárny druh príbehu o milionárovi, ktorý strieda ženské častejšie než ja si bežne mením ponožky, až pokým nepríde tá jedna a... Nuž, koniec si vieme všetci domyslieť.
Ale práve pre to som sa do príbehu pustila. Pretože som potrebovala vypnúť, prestať premýšľať a pustiť sa do niečoho, čo bude také predvídateľné, že jediné, čo sa odo mňa bude čakať, je otáčanie strán a totálne vypnutie mozgovej činnosti. V tom prípade som si asi mala vybrať knihu, ktorú nenapísala Katy Evans.
Tento príbeh bol jedno veľké klišé za druhým. Novinárka, ktorá má tajne „vyšetrovať“ populárneho milionára, o ktorom nikto nič v podstate nevie. Zabitý potenciál tohto tisícky ráz omieľaného príbehu som videla aj bez okuliarov a to bez nich v poslednom čase nedokážem vidieť takmer nič. A všetko sa to zmenilo v momente, keď som sa začítala. Nie, neposadilo ma to až tak na zadok, ale neuveriteľne dobre sa to čítalo. Nízke štandardy sú niekedy asi fajn.
Postavy neboli niečím výnimočné. Žiadni dospeláci naháňaní minulosťou a nedokážu sa viazať. Žiadni kostlivci v skrini, hoci mali svoju minulosť, obaja s s ňou po svojom vyrovnali, takže ostali len normálne bytosti žijúce svoj život. Vo svetle všetkých deprimovaných postáv som bola za to nesmierne vďačná. A takisto za tento príbeh.
Od prvého slova som vedela, ako sa to skončí, hoci ten koniec je naozaj vražedný a teraz budem musieť čakať dva mesiace na pokračovanie. Nebolo tam nič, čo by ma vyslovene prekvapilo. Veľakrát som sa smiala alebo vyvaľovala oči nad myšlienkovými pochodmi hlavnej hrdinky. A nakoniec sa autorke podarilo rozplakať ma. Dokonca viac ako len raz.
Ja rada opakujem, že vždy ide o podanie príbehu. Nezáleží na tom, akí originálni ste, ale ako sa popasujete s niečím, čo je také frekventované, až to celkom stratilo čaro. Príbeh ma dostal. A ani presne neviem čím. Možno prekvapujúcou romantikou na miestach, kde ostal priestor len pre sex. A toho tam bolo viac ako dosť, to mi verte.
Hlavné postavy sa občas menili na králiky... Ehm, ale to sa tiež dalo čakať, nie? V príbehu s takýmto názvom asi nikto neočakáva extrémne posadnutie stavaním sôch z piesku alebo niečím podobne extravagantným.
Čo sa snažím povedať, je... že ma to očarilo. Jednoduchý príbeh podaný veľmi zaujímavou formou, pri ktorej som nemala problém celkom sa stotožniť s postavami. Pretože to boli obyčajní ľudia. Len princ na bielom koni bol nahradený svetoznámym milionárom s jachtou. A všetko to ešte podnietil vražedný koniec, ktorý fakt zaručuje, že pokračovanie budú chcieť všetci čítať (teda, ja určite).
Takže čo som dostala? Skutočne som vypla, nepremýšľala som a po dlhom čase som mala proste radosť z toho, že čítam nejakú knihu. Takmer som zabúdala, aký je to pocit. Nie je to tak, že by som si neužila čítanie každého príbehu, to zase nie. Všetky knihy sú výnimočné a niektoré ma len menej bavia. A tento príbeh ma nemal baviť, ale stal sa presný opak.
Ale čo som čakala od tejto a utorky? Už dlho ma presviedča o tom, aká je úžasná.
"I've fallen completely in love. Spectacularly so."
"There's never a right time for you to fall. It's shy they call it falling. It's an accident. In one second. Just pray that wherever you land, you're not there alone."



2 komentáre:

  1. To zní... zajímavě. :) Přiznám se, že sice na tento typ knih moc nejsem, ale občas to neuškodí, že ano. :)

    hrbitov-meho-ja.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Niekedy neuškodí "rozšíriť si obzory" a táto kniha bola skutočne lepšia, než som predpokladala. Príjemné čítanie. :)

    OdpovedaťOdstrániť