piatok 16. decembra 2016

Mágia a paralelné svety | Temnější tvář magie



Autor: V. E. Schwab 
Názov: Temnější tvář magie 
Séria: Shades of Magic 
Diel: prvý 
Slovenské alebo české vydanie: Argo, 2016 (ČR) 
Hodnotenie na GR: 4.04
Kell je jedním z posledních Cestovatelů, výjimečných mágů, kteří dokážou cestovat mezi paralelními světy. Oficiálně je Rudým Cestovatelem, velvyslancem a adoptovaným princem Rudého Londýna, který vyřizuje každý měsíc korespondenci mezi vládci jednotlivých Londýnů. Neoficiálně je pašerákem využívajícím těch, kteří jsou ochotní zaplatit i za pouhé zahlédnutí světa, do kterého se nikdy nepodívají.
Tenhle nebezpečný koníček mu však vynese obvinění z velezrady. Při útěku do Šedého Londýna se zaplete s Delilou Bardovou, zlodějkou s opravdu velkými ambicemi. Okrade ho, zachrání před nebezpečným nepřítelem a využije ho na cestě za svým „pořádným dobrodružstvím“.
Jenže nebezpečná magie je začne dohánět a zrada číhá na každém rohu. Aby zachránili všechny světy, budou muset Kell a Lila v první řadě zůstat naživu – a to může být o dost obtížnější, než se zdá.

„Svět se drží v rovnováze, na jedné straně je lidskost, na druhé magie. Obojí je obsaženo v každé živé bytosti a v dokonalém světě se vyskytují v harmonii.“
V. E. Schwab je u nás známejšia ako Victoria Schwab, autorka YA kníh akými sú napríklad Archiv Dvěře do prázdnoty. Pod pseudonymom V. E. píše knihy pred dospelých a tie vymýšľa aj popri tom, ako sa túla po okolí. Keď vymýšľala túto knihu, pravdepodobne sa niekde len tak potulovala aj niekoľko dní, pretože hoci to na prvý pohľad tak nevyzerá, stvorila v nej niekoľko komplexných svetov, ktoré sú schopné existovať, takpovediac, na jednom mieste.
Prvé stránky tejto knihy sú plné opisovania a vysvetľovania, ktoré sa väčšinou venuje tomu istému – trom, teda vlastne štyrom, podobám Londýna. V istých obmedzených vetách sa tak dozvedáme, že tieto paralelné svety boli kedysi voľne prechodné, až sa čosi nepokazilo a dvere sa nezatvorili.
V podobnom type kníh sa predsa vždy niečo musí pokaziť. Vďaka tom sa z Čierneho Londýna stala len rozprávka, to nám zopakuje hlavný hrdina niekoľkokrát. Hoci by to mohlo pôsobiť únavne, pravdou je, že v autorkinom štýle písania je čosi pohlcujúce. Vďaka tomu som hladne otáčala jednotlivé stránky a hltala každé slovo.
Kell je zaujímavou postavou, aj keď toho veľa nevie ani sám o sebe. Táto tajomnosť sa tým pádom prenáša aj do príbehu a tým ho posúva vpred. Na druhej strane taká Lila o sebe vie asi všetko, ale vyberá si mlčanlivosť a tiene, nakoľko je to bezpečnejšie. Pri jej voľbe „povolania“ sa nie je čomu čudovať. Asi by ste len ťažko hľadali viac nesúrodú dvojicu, ale aj napriek tomu im to nejakým spôsobom funguje.
„To je k zešílení! Proč se můj jazyk nehodí k řeči magie?“

„Protože živly si nezískáš šarmem, oslnivým úsměvem ani společenským postavením.“

„Nechtějí mi prokázat náležitou úctu.“

„Zemi, po které šlapeš, je jedno, že jednou budeš králem. Vodě v tvojí sklenici zrovna tak. I vzduchu, který dýcháš. Musíš je oslovovat jako sobě rovné, anebo ještě lépe jako prosebník.“
Jednotlivé udalosti sa zo začiatku zdajú byť takmer priehľadné. Do určitej miery je možné predvídať, čo sa udeje ako ďalšie, no napriek tomu príbeh ani na chvíľu nestráca na dynamike. Svoj podiel v tom má aj skutočne fascinujúci svet, veď koľkokrát narazíme na paralelné svety s naozaj dobrý vysvetlením, prečo v jednom netušia o existencii toho druhého? Zvaľovať to na ľudskú ignoranciu už naozaj nie je také očarujúce.
V knihe sa toho stane veľa a zároveň málo. Dialógy a opisy sú v rovnováhe a rovnako sú na tom aj úseky pokoja a akcie, hoci na konci prevláda už len tá akcia. Autorka sa nebojí zabiehať ani do krvavejších podrobností a niečo také jednoduché ako niečí život niekedy neberie do úvahy.
Všetko len preto, aby vykreslila mágiu ako bezohľadnú silu, ktorá si berie, čo ona sama potrebuje. Jednotlivé kúsky do seba zapadajú, udalosti niekedy dokonca aj prekvapujú a všetko nakoniec vybuchne v krásno ohňostroji plnom mágie a krvi.
Temnější tvář magie je veľmi podareným počinom na poli fantasy. Originálne vymyslený svet vystavaný do najmenších detailov pohltí aj na miestach, kde to nedokáže zaručiť dianie alebo postavy. Hoci sa na začiatku zdá, že smerovanie príbehu je jasné, nakoniec sa ukáže, že dej predsa len nie je až taký predvídateľný. Postavy sa dokážu prejaviť nielen ako jednotlivci, ale aj ako tím.
Napätie v príbehu sa stupňuje a nakoniec nás čaká aj vyvrcholenie. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že táto kniha nepotrebuje pokračovanie, ale opak je pravdou. Až príliš veľa otázok ostalo nezodpovedaných. Tajomnosť príbehu i postáv samotných tak zaručuje, že pokračovanie budem očakávať naozaj netrpezlivo.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára