streda 28. decembra 2016

Zrady a úklady | Císařovy čepele



Autor: Brian Staveley 
Názov: Císařovy čepele 
Séria: Kronika Netesaného trůnu 
Diel: prvý 
Slovenské alebo české vydanie: FANTOM Print, 2016 (ČR) 
Hodnotenie na GR: 4.16
Císař byl zavražděn a ponechal císařství Annurian ve zmatku. Jeho potomci teď musí pohřbít žal a připravit se k odhalení spiknutí. Císařova syna Valyna, který prochází výcvikem pro nejvražednější bojovou sílu říše, zastihne zpráva daleko za mořem. Očekává potíže, ale po několika „nehodách“ a po varování umírajícího vojáka si uvědomí, že je v nebezpečí i jeho život. Než však může něco podniknout, musí přežít žoldnéřskou brutální závěrečnou iniciaci.
Mezitím císařova dcera, ministryně Adare, pronásleduje otcova vraha přímo v sídelním městě. Dvorská politika jí může být osudnou, touží však po spravedlnosti. A Kaden, dědic říše, studuje ve vzdáleném klášteře. Tam nelítostným způsobem vyučují učedníci Prázdného boha a Kaden to musí zvládnout, aby získal jejich pradávnou moc.
Když dorazí císařská delegace, umí už dost, aby dokázal vycítit zlé úmysly. Bude mu to však stačit k přežití, až se dají do pohybu dlouho skryté síly?

„Když budeš dostatečně silně mžourat, všechno začne být podezřelé.“
Brian Staveley strávil veľkú časť tým, že vyučoval literatúru, filozofiu a dejepis. Tým pádom má veľmi jasnú predstavu o tom, ako napísať knihu. Je potrebné začať od základu a možno aj práve preto najskôr k príbehu vymyslel mytológiu, pretože stret rozdielnych vier má tiež svoje pravidlá a keď si všetko dopredu naplánujete, nič vás neprekvapí. Aspoň teoreticky.
Príbeh sa začína odvíjať len veľmi pomaly. V prológu nám autor predstaví postavy, o ktorých nič nevieme, avšak brutalita scény dokáže dokonale opantať a vzbudí pozornosť. Tá môže občas plávať iným smerom, keď na rad prídu kapitoly predstavujúce trojicu hlavných hrdinov.
Nie, že by Valyn, Kaden a Adare neboli zaujímavá trojka. Práve naopak. Každý z nich čelí svojmu vlastnému osudu a ani jeden z nich to nemá o nič ťažšie. Najstarší syn Kaden čelí skôr hraniciam vlastnej trpezlivosti na mieste, kde sa ho akási skupina obdobných mníchov snaží naučiť vyčistiť si myseľ a cibriť si hlavne ducha. Valyn je typickým akčným hrdinom, ktorý používa svoje telo ako zbraň. Adare, hoci najstaršia zo všetkých troch, je stále len ženou a hoci sa môže zdať, že Valyn a Kaden musia čeliť väčšinu nebezpečenstvu, je to ona, ktorá musí bývať v hniezde plnom zmijí.
No nejde len o hlavné postavy, ale aj o tie vedľajšie. Každá z nich v sebe drží istú dávku realistickosti, hoci v niektorých prípadoch ide o nadprirodzené bytosti. Vďaka ich vystupovaniu a dialógom sa aj pomalší začiatok dá omnoho ľahšie pretrpieť. Keď už nemáte poňatia o tom, čo sa v príbehu deje a kde presne sa niektoré scény odohrávajú, aspoň postavy vás dokážu pobaviť.
Ako to býva pri všetkých epických príbehoch, aj tento najskôr núti čitateľa spoznať kultúru i národy, ktoré obývajú zaujímavý svet. Hoci na poriadku akciu si musíme počkať takmer až do záveru, nie je pravdou, že by ostatné kapitoly boli nejakým spôsobom nezáživné. Vďaka postavám ide skôr o opak.
„Vynikající šermíř, perfektní taktik, jedinečný generál. Ti všichni působí nezranitelně, dokud se proti nim neobrátí štěstí. Nemylte se – postavte muže do cesty smrti dostatečně opakovaně a jeho štěstí se obrátí.“
Jednotlivé tajnosti a neodhalené úklady v príbehu nútia každého pokračovať. Avšak, niektoré záhady sú príliš priehľadné na to, aby si vyslúžili ostrejšiu reakciu než je pretočenie očami. Udierate sa rukou do čela a pýtate sa samých seba, ako je možné, že na to už dávno niekto neprišiel, keď je to také očividné. Lenže potom ostávajú iné odhalenia, ktoré prekvapia viac, než by ktokoľvek dokázal očakávať. Tým sa miska váh trochu vyrovnáva.
Príbeh tejto knihy je naozaj temný. Autor ukazuje, že sa nebojí prelievať krv svojich postáv, neštíti sa ich zabíjania. Veľmi dobre si uvedomuje, ako využiť napätie vo svoj prospech a ako ho budovať. V niekoľkých desiatkach strán dokázal urobiť niečo, čo sa mnohým autorom nedarí ani v druhých či tretích dieloch svojich sérií – skutočne svojmu svetu vdýchnuť život.
Či už čelíte intrigám na kráľovskom dvore, chránite sa pred ďalším zranením, alebo beháte do kopca a zase späť, budete napätí a zvedaví na ďalšie pokračovanie. Kniha nie je presýtená len záhadami, ale na rad príde aj akcia, opisy, intrigy a naprázdno neostanú ani emócie.
Císařovy čepele sú komplexným a veľmi zaujímavým príbehom. Autor vystaval svoj svet do najmenších detailov a majstrovsky mu dokázal vdýchnuť život. Hoci je to začiatok fantasy trilógie, osudy postáv sú oveľa realistickejšie, než by sa mohlo zdať. Ich putovanie sprevádza temnota a nebezpečenstvo, ktoré dáva zabudnúť aj na fakt, že najmladší z hrdinov Kaden má v skutočnosti len sedemnásť rokov.
Avšak toto nie je žiadna naivná YA fantasy, aj napriek tomu, že niektoré úklady sú ľahko prehliadnuteľné. Ide o surový príbeh, ktorý dokáže zaujať a pohltiť v niekoľkých stranách. Zúrivo budete otáčať stránky a obhrýzať si pri tom nechty nervozitou kvôli neistote o osude nielen postáv, ale aj samotného sveta. Navyše vyvrcholenie celej knihy je vskutku epické a ukazuje, že celý príbeh je možno rafinovanejší, než sme si mysleli na začiatku.


2 komentáre:

  1. Výborná recenze :) Na čtení této knihy se právě chystám :) Tak doufám, že nezklame a bude to pořádná fantasy :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Podľa mňa je to úžasná kniha, aj keď zorientovať sa v nej je zo začiatku ťažšie. Ale je to poriadna fantasy, tak sa to možno aj dalo očakávať. :)
      Ďakujem :)

      Odstrániť