sobota 10. decembra 2016

Zviazať všetky konce | The Rose and the Dagger


Autor: Renée Ahdieh
Názov: The Rose & the Dagger 
Séria: The Wrath & the Dawn 
Diel: druhý 
Slovenské alebo české vydanie: prvý diel vydalo Cooboo 
Hodnotenie na GR: 4.23
In a land on the brink of war, Shahrzad has been torn from the love of her husband Khalid, the Caliph of Khorasan. She once believed him a monster, but his secrets revealed a man tormented by guilt and a powerful curse—one that might keep them apart forever.
Reunited with her family, who have taken refuge with enemies of Khalid, and Tariq, her childhood sweetheart, she should be happy. But Tariq now commands forces set on destroying Khalid's empire. Shahrzad is almost a prisoner caught between loyalties to people she loves. But she refuses to be a pawn and devises a plan.
While her father, Jahandar, continues to play with magical forces he doesn't yet understand, Shahrzad tries to uncover powers that may lie dormant within her. With the help of a tattered old carpet and a tempestuous but sage young man, Shahrzad will attempt to break the curse and reunite with her one true love.

“Give me a meaningful love or a beautiful death!”

Renée Ahdieh vdýchla svojim postavám život a svojmu svetu farby. Rozhodla sa však, že s nimi ešte neskončila, pretože ich ešte dostatočne nepotrápila. Vždy túžila vytvoriť príbeh plný postáv z rôznych vrstiev spoločnosti. To, čo však začalo ako inšpirácia tvorená nástenným gobelínom zobrazujúcim Rozprávky tisíc a jednej noci, sa pretavilo do obrovského a hlavne originálneho celku.
Táto kniha začína v momente, kde skončila tá predošlá. Plynulo nadväzuje na drvivo ničivé udalosti a snaží sa ukázať postavy vo svetle týchto udalostí. Shahrzad a Khalid sú rozdelení, ale ani jeden z nich to nevidí ako tragédiu, s ktorou by nedokázali pracovať. Aj keď je jasné, že z toho nie sú veľmi nadšení.
Ich svet sa nezastavil, len získal ďalší rozmer, rovnako ako príbeh sám. Spolu s vývinom postáv napreduje i samotný dej. Prichádzajú nové udalosti, nové krízy a v nich sa postavy musia rozhodnúť, hoci niekedy v ich rukách ležia aj osudy iných.
Tentokrát doslova magický svet plný farieb získa omnoho temnejší podtón. Na krajinu padol tieň vojny a hoci sa autorka vyhýbala krvavým opisom, stále to istým spôsobom zmenilo smerovanie celého príbehu. V hre je príliš veľa tajomstiev, navyše nie je jasné, komu sa s nimi môžete zveriť.
Keďže hlavní hrdinovia sú väčšinu času rozdelení, sledujeme vlastne dve samostatné línie, ktoré sa len ojedinele pretínajú, vďaka čomu sa môže príbeh ešte viac rozpínať. Na scénu prichádzajú nové postavy a spolu s nimi aj nové zápletky. Vo väčšine knihy je to vnímané ako výhoda, máme väčšiu možnosť všetko oceniť a niekedy aj priestor na premýšľanie.
“No.” Musa canted his mouth to one side. “When we are faced with our darkest fears, inaction is for the weak or the hopeless. There is always something to be said or done. Though words alone—”

“Are mere scratchings on a page,” Khalid finished, his voice even colder. “The power behind them lies with the person.”
Vďaka tomu takisto autorka dokázala „preskakovať“ v čase oveľa jednoduchšie, takže niekedy medzi jednotlivými kapitolami ubehli aj dni alebo týždne. Tým pádom bolo síce rozprávanie stále zaujímavé a malo čo ponúknuť, ale takisto kvôli tomu pôsobilo až príliš „zrýchlene“.
To je nevýhoda hlavne vtedy, keď píšete o tom, ako niekto dáva dohromady armádu, s ktorou stihne napadnúť niekoľko panstiev. Od začiatku je ale jasné, že hlavným zámerom tejto knihy je zrušenie kliatby, takže sa toto šialené tempo dá sčasti aj ospravedlniť.
Dej teda získava na rýchlosti, prichádza ďalšia časť mágie, hoci stále tvorí len akúsi kulisu ostatným udalostiam, rovnako ako je to v prípade budujúcej sa armády. Napätie i tajomno ruka v ruke sprevádzajú všetky udalosti. Emocionálna stránka zase pri rôznych príležitostiach dojme. Dostaneme lásku, priateľstvo, ale aj nenávisť, možno zradu. To všetko sa miesi na jednotlivých stránkach, z čoho nakoniec vznikne príbeh, od ktorého je veľmi ťažké sa odtrhnúť.
The Rose & the Dagger je adekvátne dobrým pokračovaním prvého dielu tejto série. Udalosti nadväzujú a prichádzajú toľko vytúžené odpovede. Postavy prechádzajú mnohými skúškami, vďaka čomu sa dokážu vyvíjať. Dej samotný je hlavne dynamický, v knihe sa neustále niečo deje, dokonca aj vtedy, keď len sledujeme myšlienkové pochody niektorých aktérov. Tempo je niekedy až príliš šialené, ale na druhej strane nie je nutné vždy všetko do najmenších podrobností opisovať.
Všetky „voľné konce“ z prvej knihy sú nakoniec zviazané, každá otázka je zodpovedaná. Vysvetlené sú tajomstvá, dôvody a niekedy aj zrady. Niektoré myšlienky sú také silné a krásne, až zabúdate na to, že hlavná hrdinka má len šestnásť rokov. Toto je skutočne čarovná séria odohrávajúca sa v nádhernom a exotickom prostredí, v ktorom autorka dokázala naplno využiť potenciál.

4 komentáre:

  1. Výborná recenze :) Četla jsem první díl a byla jsem nadšená :) Už se těším na vydání druhého dílu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :)
      Podľa mňa je toto skvelá séria a som rada, že má len dva diely, lebo keby to bolo dlhšie, asi by to bolo prehnané. Skutočne veľmi vydarená kniha. :)
      Dúfam, že aj druhý diel vyjde v preklade

      Odstrániť
  2. Nedávno som dočítala prvý diel a bola som nadšená :). Už sa neviem dočkať na vydanie druhého dielu, pretože ten koniec... Nuž nie je to jednoduché čakanie :D.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Súhlasím, nie je to jednoduché čakanie, preto som sa hneď pustila do pokračovania a ďakovala všetkým mocnostiam, že už vyšlo. :D

      Odstrániť