pondelok 26. decembra 2016

Škatule plné kníh



Už viackrát som narazila na články, v ktorých niekto otváral také tie zvláštne mesačné balíčky, v ktorých sa skrýva kniha a nejaké tie knihomoľské maličkosti ako záložky, magnetky, prívesky a mnoho iného. Niektoré z nich vyzerali skutočne dobre. Zrazu som sa ale našla pri tom, ako si robím výskum, aké zaujímavé škatule by som si mohla objednať raz, keď budem milionár. Tak som si povedala, že možno niekto rieši podobnú dilemu, tak som zozbierala tie najzaujímavejšie a vopchala ich do tohto článku...


www.owlcrate.com
Tento boxík je asi najznámejší zo všetkých, aj keď možno to tak pripadá len mne, keďže sa s ním pravidelne stretávam na Instagrame. V každom boxe sa ukrýva jedna YA novinka v pevnej väzbe, ktorú vlastníci firmy vyberajú dokonca už z rukopisov (aj keď si neviem predstaviť, ako presne to funguje). Samozrejme, okrem toho sa vo vnútri nachádza 3-5 maličkostí vhodných pre všetkých knihomoľov. A sú vskutku zaujímavé, sú tam všetky tie veci, ktoré radi obdivujeme, ako sú, napríklad, aj tematické sviečky, záložky, dokonca som narazila aj na fotku, kde sa vo vnútri nachádzala mapa niektorého fantastického sveta. Takisto sa vo vnútri nachádzajú nejaké maličkosti od autora knihy, ktorú vám poslali. Ak som správne pochopila z fotiek, každý mesiac sa box venuje inej téme. Takisto nedávno odštartovali projekt OwlCrate JR, čiže box pre deti vo veku od 8 do 12 rokov, kde nájdete zhruba to isté. Box v decembri bol, pravdepodobne, len taký skúšobný, pretože projekt oficiálne odštartuje až na jar budúceho roku.
Cena boxu: $29.99
Poštovné: $19.99 (Česko aj Slovensko)



www.fairyloot.com
Ako z názvu vypovedá, tento box bude zameraný skôr na fantasy. Ako mnoho iných, aj tento je zameraný na YA literatúru, takže sa musí odlišovať v niečom inom. Tento box väčšinou býva tematický, čiže každý mesiac v škatuli nájdete knihu viažucu sa na inú tematiku (ten najnovší sa bude venovať záhadám a mágii). Takisto táto kniha bude v pevnej väzbe a bude to čerstvá novinka. Čo ešte nájdete vo vnútri okrem knihy? Nuž, je dosť možné, že tam nájdete záložku, nálepku alebo niečo iné s podpisom autora knihy, ktorá vám príde. Okrem toho vám prídu aj iné maličkosti, niekedy je to hrnček, niekedy magnety, videla som aj zrkadlo, zápisník, plagátiky a ďalšie iné veci. Čo je zaujímavé? Tieto veci niekto vymyslel špeciálne pre box, ktorý vám prišiel, takže sa tieto vecičky proste nedajú nikde inde kúpiť. Najviac ma zaujalo ešte niečo, čo v boxe nájdete. Malú kartičku s číslom a menom niekoho, kto bude čítať tú istú knihu. Volá sa to „buddy reading hashtag“ a prostredníctvom neho sa môžete spojiť s niekým novým, kto miluje knihy a navyše sa s ním môžeme rozprávať o knihe, ktorú práve teraz čítate. Pretože tento projekt vznikol na podporu knihomoľskej komunity a čo je lepšie ako nadväzovanie kontaktov s ľuďmi, ktorí milujú čítanie tak, ako vy?
Cena boxu: £26
Poštovné: £9,43 (totožná cena pre Česko aj Slovensko)



www.mybookbox.com
Opäť trochu iný druh boxu. Prečo? Lebo v tomto vám prídu až dve knihy podľa žánru vlastného výberu. Obe knihy pritom budú novinky (ktoré vyšli najskôr 45 dní predtým, ako daný box bude poslaný). Na výber sú takmer klasické žánre ako romány pre ženy, mystery, náučná literatúra, YA a potom detské knihy pre deti vo veku od 8 do12 rokov a pre deti od 3 do 7 rokov. Bohužiaľ, keďže z každého žánru vyberajú len po jednu knihu, musíte si vybrať kombináciu dvoch rozdielnych žánrov, aby ste si box mohli objednať. Samozrejme, vnútri nájdete klasické maličkosti pre knihomoľov, väčšinou sú to záložky, niekedy plagátik a sem-tam aj niečo pod zub. Ak by ste chceli tašku, pohár alebo lampičku na čítanie, museli by ste si priplatiť 8 dolárov navyše. Aj tento box je rozosielaný mesačne a počet zásielok je takisto obmedzený.
Cena boxu: $39.95
Poštovné: $28 (totožné pre celú Európu) 





www.mybookishcrate.com
Tento box sa trochu odlišuje od ostatných. Čím? Nie je rozosielaný každý mesiac, ale len každý druhý. Ako mnoho iných, aj tento sa zameriava hlavne na YA literatúru. Podľa fotiek predchádzajúcich boxov to vyzerá ako YA zo žánru fantasy. Každé dva mesiace teda vznikajú škatuľky, ktoré sú tematické. Témou toho posledného boli hudba & monštrá, čo je veľmi zaujímavá kombinácia. Bohužiaľ, medzitým sa zásielky vypredali, pretože je ich len obmedzený počet. Okrem knihy, ktorá je vždy zaručene v pevnej väzbe a ide o novinku, vo vnútri nájdete 3-5 rôznych somariniek, čo môže byť hocičo v rozmedzí od náramkov, záložiek a nálepiek, až po nejaké dobroty. Tieto maličkosti sú vždy tematické a viažu sa nielen na tému samotnej škatule, ale a na knihu, ktorú vo vnútri nájdete.
Cena boxu: £28
Poštovné: £10.60 (totožná cena pre Slovensko aj Česko)




www.illumicrate.com
Tento box vychádza len štyrikrát do roka, je teda rozosielaný len raz za tri mesiace. Vo vnútri nájdete novovydanú knihu a k tomu nejaké zábavné maličkosti, ako záložky, bižutéria, písacie potreby a takisto aj niečo iné, ako aj v predošlých boxoch, aj to ich bude 3-5. Väčšina maličkostí, ktoré sú obsiahnuté v boxe, sú takisto vyrábané exkluzívne pre Illumicrate, takže ich nemôžete kúpiť nikde inde. Takisto spolupracujú s vydavateľmi a s autormi, takže vnútri môžete nájsť aj špeciálny „obsah“ priamo od autora knihy, ktorá je obsiahnutá v boxe. Čo sa týka samotného žánru knihy, podľa informácií na stránke to môže byť kniha rôznych žánrov, čo je veľmi všeobecné. Na druhej strane to bude určite kniha, ktorá bude výlučne anglickým vydaním. Podľa fotiek prechádzajúcich boxov to zatiaľ boli YA fantasy knihy (napríklad Wolf by Wolf, Truthwitch a Nevernight).
Cena boxu: £29.99
Poštovné: £13.99 (Slovensko) a £9.99 (Česko)




www.comicboxer.com
Nesmieme zabúdať na fanúšikov komiksov, keďže sa za jedného považujem. Medzi všetkými tými škatuľami som našla len jeden projekt, ale o to je zaujímavejší. Funguje mesačne a vo vnútri nájdete špeciálne vybraných 5 až 7 noviniek na poli grafických zázrakov. Môžu byť s rôznymi novými obálkami, väčšinou prvé kapitoly. Vo vnútri okrem toho nájdete len máločo, väčšinou nálepku ComicBoxer alebo nejakú záložku, ale podstatnou časťou ostávajú samotné komiksy. Ak by to niekoho zaujímalo, tak vo vnútri môžete nájsť úlovky napríklad od spoločností DC Comics, Marvel Comics, Image Comics, Boom Studios, IDW, Dynamite, Dark Horse, Oni Press, ale aj od ďalších iných.
Cena boxu: $19.99
Poštovné: $14 (Česko aj Slovensko)





www.prudenceandthecrow.com
Takisto jeden z výnimočných projektov, ktorých veľa nie je. Prečo? Pretože hoci sa väčšina boxov zameriava na novinky, ktoré ešte nikto nestihol prečítať, vo vnútri tohto boxu môžete nájsť staré knihy, ktoré autorky projektu označili ako „vintage“, pretože sa rozhodli, že ony majú radšej staršie knihy. Tie sú rozdelené podľa žánrov. Môžete si vybrať buď klasickú fikciu, sci-fi, klasický triler, detskú knihu a ak radi experimentujete, môžete nechať výber na náhodu. Vo vnútri nájdete aj malé darčeky, ale väčšinou jedno či dve vrecká čaju, niečo dobré pod zub (klasické anglické sladkosti), videla som nejaké ukážky starých známok, občas nálepky alebo záložka, dokonca pohľadnica.
Cena boxu: £15
Poštovné: £19 (do celej Európy)




www.noveltea.club
Čo ide dokopy lepšie ako dobrá kniha a hrnček lahodného čaju? To isté si pomysleli aj autori tohto projektu, v ktorom si môžete každý mesiac zakúpiť box s knihou žánru, ktorý si sami vyberiete. Na výber máte hneď tri a to romantiku, YA a fantasy (niekedy aj s kvapkou sci-fi). Samozrejme, vo vnútri nájdete voňavučký čaj, niekedy v jednotlivých vreckách, inokedy čajové zmesi a všetky vyzerajú naozaj dobre. Okrem toho vnútri nájdete ďalšie voňavé vecičky, ako napríklad sviečky, soľ do kúpeľa alebo tzv. bomby do kúpeľa, niekedy vo vnútri nájdete aj kávu. Samozrejme, občas sú tam aj nejaké sladkosti a nikdy nesmú chýbať záložky, lebo záložiek nikdy nie je dosť.
Cena boxu: $35.99
Poštovné: $20 (Slovensko aj Česko)



Ktorý zaujal vás? Ja musím povedať, že ak by som si mala vybrať len jeden, asi by som to nakoniec vzdala. To predsa nie je možné!
Knižných boxov je vo svete hneď niekoľko desiatok, takže možno ešte nejaký ten článok o nich napíšem.

6 komentárov:

  1. Ja som už dlhšiu dobu rozmýšľala nad kúpou owlcrate alebo fairyloot, ale ehm tie ceny...akože rátala som s tým, že to lacné nebude, ale zdá sa mi to veľa, aj keď je tam toľko vecí k tomu...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ono to nie je ani také drahé, ale v spojení s tým poštovným... To človek potrebuje sponzora. :)

      Odstrániť
  2. Fíha, pekný prehľad, slintám.:D Hlavne do chvíle, kedy sa pozriem na to poštovné, to je slušné odradenie.:D Ale sú to super myšlienky, obzvlášť ma zaujal buddy reading hashtag.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej, to poštovné a jeho výška dokáže odradiť, ale na druhej strane, tie boxy vyzerajú fakt dobre. Tiež sa mi najviac zapáčil FairyLoot, jednak kvôli tým maličkostiam, ktoré sú navrhované špeciálne pre ten box, a potom ten buddy reading hashtag. Podľa mňa je naozaj veľmi dobre vymyslený. :) Možno raz...

      Odstrániť
  3. Vždy závidím zahraničným booktuberom, ako si tieto boxy radi doprajú každý mesiac. Ja som mala tú česť vyskúšať úvodný balíček českej verzie takýchto subscription boxov - volá sa Knihobit a nie je najhorší. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som tiež skúšala Knihobit a je pravda, že nebol najhorší. Len som mala trochu výhrady voči knihe, ktorú zaradili do žánru new adult a v skutočnosti to bola obyčajná romantika.
      Ja sa im ani nečudujem, že si tie boxy môžu pravidelne dovoliť. Nestoja až tak veľa, len my zaplatíme dosť veľa za poštovné. U nich je zadarmo.

      Odstrániť