sobota 3. decembra 2016

Ako to vyriešiť? | Library of Souls



Autor: Ransom Riggs 
Názov: Library of Souls 
Séria: Miss Peregrine’s Peculiar Children 
Diel: tretí 
Slovenské alebo české vydanie: Plus, 2016 (SR); Jota, 2016 (ČR) 
Hodnotenie na GR: 4.16
As the story opens, sixteen-year-old Jacob discovers a powerful new ability, and soon he’s diving through history to rescue his peculiar companions from a heavily guarded fortress. Accompanying Jacob on his journey are Emma Bloom, a girl with fire at her fingertips, and Addison MacHenry, a dog with a nose for sniffing out lost children.
They’ll travel from modern-day London to the labyrinthine alleys of Devil’s Acre, the most wretched slum in all of Victorian England. It’s a place where the fate of peculiar children everywhere will be decided once and for all. Like its predecessors, Library of Souls blends thrilling fantasy with never-before-published vintage photography to create a one-of-a-kind reading experience.

“An opportunist disguised as a friend can be every bit as dangerous as an outright enemy.”
Ransom Riggs asi ani nesníval, keď túto sériu začal písať, že si získa toľkých fanúšikov. Čo vzniklo ako zbierka zaujímavých fotografií, sa pretavilo do jedinečného sveta, ktorý dokáže byť rovnako fascinujúci, aký je nebezpečný, no zároveň ostáva neskutočne obrovský a je v ňom až príliš veľa neprebádaných miest.
Jacob a Emma nás opäť sprevádzajú udalosťami tejto knihy, hoci sú o niečo temnejšie ako to, čo sa stalo v prvých častiach. Jacob v sebe odhaľuje novú schopnosť a vďaka nej by mohli všetci získať výhodu oproti nepriateľom. Za predpokladu, že sa ju naučí ovládať správne.
Emma ostáva silnou hrdinkou, no tentokrát sa čoraz viac spolieha aj na Jacoba, čím sa ich končiaci vzťah môže o niečo viac rozvinúť. Aj keď, možno práve tá konečnosť všetkého ho vlastne ešte viac rozvinie. Už len tento fakt opäť dokazuje, že auto veľmi umne pracuje s tým, čo si vytvoril.
Nebojí sa preverovať postavy, nezľakne sa ani krízových situácií a čím viac hraničných momentov dokáže vopchať do knihy, tým lepšie pre dynamiku deja. Hoci, musím uznať, že začiatok tejto knihy bol o niečo pomalší. Zbierala sa vo mne neuveriteľná nedočkavosť a oni stále opisovali, ako vyzerá najnovšie miesto, v ktorom sa ocitli. Aj keď sa nakoniec ukázalo, že to bolo potrebné.
Nové a nové postavy vstupujú do deja a každá má za sebou svoju temnú minulosť. Sú to ľudia nadaní mnohými talentami a okrem toho so sebou prinášajú aj napätie. Veď žijú na mieste, kde nie je možné veriť nikomu, ale občas proste musíte pochovať aj vlastné pochybnosti, aby ste dosiahli to, po čom tak veľmi túžite.
Dej je vystavaný veľmi dobre, striedajú sa v ňom rýchlejšie i pomalšie časti a každá udalosť smeruje k úžasnému vyvrcholeniu. Celková atmosféra je tajomná i napätá, čo ešte viac umocňujú emócie jednotlivých postáv i ich fyzické rozpoloženie. Nejde predsa bojovať za prežitie sveta bez toho, aby ste niekoľkokrát nekrvácali. To je niečo, čo na tejto sérii budem vždy obdivovať – tú reálnosť zasadenú do sveta, kde je reálne len máločo.
“Just a story. It had become one of the defining truths of my life that, no matter how I tried to keep them flattened, two-dimensional, jailed in paper and ink, there would always be stories that refused to stay bound inside books. It was never just a story.”
Udalosti predchádzajúcich kníh sa spájajú s tým, čo sa deje v tomto príbehu. Prichádzajú nové časti rozprávania, ktoré zakrývajú medzery a predstavujú nám kompletnú mozaiku. Vďaka nej máme možnosť konečne sa dozvedieť príčinu toho všetkého a dokonca aj dôvody, kvôli ktorým v podstate ešte stále deti museli bojovať za záchranu svojej milovanej slečny Peregrineovej.
Ohňostroje emócií vybuchujú na každom kroku, krv niekedy strieka potokom a ak máte ambíciu zachovať si manikúru v nedotknutej podobe, zabudnite na ňu. Táto kniha vám spôsobí zástavu srdca svojím niekedy až prekvapivým smerovaním a na druhej strane ho niekedy zlomí správaním postáv.
Library of Souls v ničom nezaostáva za prvými dvoma knihami. Možno ich dokonca v niečom aj predbieha. Keďže ide po posledný diel skladačky, prináša so sebou všetky vysvetlenia a zväzuje dokopy všetky uvoľnené konce. Postavy prešli veľmi dlhú cestu a poznačilo ich to vo všetkých rovinách, vyvinuli sa a zmenili v niečom celkom nové.
Príbeh ubiehal svojím vlastným tempom, niekedy bol až nudne pomalý, keď nám autor potreboval niečo opísať alebo priblížiť. Inokedy sa dej rozbehol rýchlosťou hurikánu a strhol so sebou aj vašu pozornosť. Autor niekoľkokrát dokázal, že má všetko dokonale premyslené a nič sa nedialo bezdôvodne. Posledný diel trilógie bol uzatvorením, ale i otvorením zároveň a dokonca sa zaobišiel aj bez prehnanej gýčovitosti.
Ak by som mala celú trilógiu zhrnúť do jednej vety, vyzerala by asi takto – Tento príbeh sa odohráva vo veľmi dobre vymyslenom svete, ktorý autor prispôsobuje všetkým udalostiam a hlavne reálne vykresleným postavám, konajúcim najlepšie ako vedia, čo ich často dostane do nebezpečných a krvavých situácií presýtených takými silnými emóciami, až niekedy pretečú aj cez hranicu vašich očných viečok.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára