utorok 12. septembra 2017

Hry s časom | Kľúč k času



Autor: Natalja Ščerba 
Názov: Kľúč k času 
Séria: Časodejovia 
Diel: prvý 
České alebo slovenské vydanie: Fragment, 2016 (SR aj ČR) 
Hodnotenie na GR: 4.08
Vasilisa bývala až donedávna so svojou babičkou a nemala ani potuchy o tom, že jej otec je mocný mág krajiny Eflara. Miesta, kde žijú tajomní čarodejníci, ktorí vďaka silnej mágii môžu ovplyvňovať plynutie času. Keď sa potom sama ocitne v krajine časodejov a víl, netuší, aké nebezpečenstvo tam na ňu čaká.
Nikto nevie, prečo sa tam zrazu objavila, ani kým v skutočnosti je. Je to nešika, ktorá nepozná svoj pôvod, alebo špiónka, ktorú poslal jej otec, aby mu pomohla získať trón? Alebo je dokonca mocná časodejka, ktorá vie ovládať čas a môže zachrániť Zem a Eflaru pred nebezpečenstvom, čo sa na ne rúti?

„Jeden svet pohltí ten druhý, pretože časová priepasť sa rýchlo zmenšuje.“

Natalja Ščerba je pôvodom ukrajinská autorka, ktorá má na konte hneď niekoľko úspešných sérií. Z nich najznámejšia je šesťdielna fantasy séria Časodejovia, v ktorej vystupujú zvláštni čarodejníci s mocou ovládať čas. V priebehu rokov si séria získala tisícky fanúšikov. Jej obľúbenosť len stúpa. Preto nie je prekvapivé, že na motívy prvej knihy by mohol vzniknúť aj film.
Svet tejto série je fascinujúci a tvoria ho dve krajiny. Avšak Ostalu, ktorú obývajú obyčajní ľudia, a Eflaru, domov časodejov a víl, od seba oddeľuje obrovská časová priepasť. Tá sa posledné roky stále viac zužuje a vyzerá to tak, že nebude dlho trvať a tieto dva svety sa spoja, pričom jeden z nich bude musieť zaniknúť. Aby tomu obyvatelia čarovnej Eflary zabránili, musia roztočiť Časokruh a to dokážu len za pomoci siedmych záhadných kľúčov.
Do tohto čarovného sveta na pokraji skazy sa akoby omylom dostane aj Vasilisa. Obyčajné dvanásťročné dievča, o ktoré sa dovtedy starala jej nevlastná babička Marta. Celý život si myslela, že jej rodičia nežijú. No jedného dňa sa do jej života vráti jej otec a všetko sa prevráti hore nohami. Vasilisa vďaka tomu zisťuje, že nie je taká obyčajná, ako sa môže zdať na prvý pohľad. Objavuje v sebe tajomné schopnosti. Avšak v Eflare na ňu zo všetkých kútov pozerá nebezpečenstvo.
Vasilisa ako hrdinka je príliš mladá na to, aby dokázala prekuknúť všetky intrigy a tajomstvá, ktoré sa okolo nej zhŕkli. Navyše sa ocitla v inom svete. Ten funguje podľa vlastných pravidiel. Autorka sa snaží prezradiť čo najviac, avšak je jasné, že veľa informácii si necháva aj pre seba. To, čo však prezradí sa snaží dávkovať skutočne postupne a v pravý čas.
Nakoľko časodejnícke schopnosti sú veľmi zložité a záhadné, rovnako ako to, čo vlastne robia. Povedať, že sa hrajú s časom by bolo také jednoduché označenie ako tvrdiť, že mrak je len vodná para. Keďže ide o knihu určenú mladším čitateľom, autorka zvolila spôsob vysvetľovania, ktorý každý pochopí a namiesto siahodlhého opisovania si vybrala dialógovú formu. Čo je oveľa viac zrozumiteľné. Rovnako ako samotné rozprávanie, aj všetko ostatné prispôsobila čitateľom, pre ktorých svoje knihy určila.
V deji sa odohráva jedno dobrodružstvo za druhým, neustále sa niečo deje. Štýl je veľmi priamočiary, vďaka nemu jednotlivé stránky rýchlo plynú. Ani na chvíľu som nemala problém začítať sa. Dokonca som sa tešila, kedy sa dozviem viac o osude postáv. Tie sú vlastne ešte deti a ako deti sa aj správajú. To znamená, že sa dokážu veľmi rýchlo nahnevať, ale rovnako rýchlo dokážu aj odpustiť.
„Sedem... v hre je sedem kľúčov. Strieborný, bronzový a zlatý medzi sebou zápolia. Železný tajomstvo rozkvetu odhalí, krištáľový Rozoklaný zámok nájsť dokáže, rubínový všetky tajomstvá vypovie a čierny cestu k samotnému srdcu ukáže...“
 Hoci niektorí ľudia majú voči tomu výhrady, ja osobne som za to rada, inak by väčšinu knihy Vasilisa nemohla s nikým prehovoriť ani slovo a kvôli tomu by bol dej nesmierne spomalený. Hlavnú úlohu v deji vďaka tomu prebralo dianie, dej neustále napredoval, objavovali sa nové a nové záhady a aj nebezpečenstvo.
Jediné, čo z môjho pohľadu nefungovalo tak, ako malo, boli niektoré dialógy. V niektorých momentoch pôsobili až príliš strojene a ja som sa pristihla pri tom, že zdvíham obočie a sama seba sa pýtam, či sa niečo také naozaj mohlo odohrať. Odhliadnuc od toho má táto kniha snáď všetko, čo by mohlo zaujať potenciálneho čitateľa – zaujímavý nápad, nápadité spracovanie, dobrodružstvo, dynamický dej a dokonca aj emócie. Naozaj sľubný začiatok.
Kľúč k času je adekvátnym úvodom do šesťdielnej série. Samotný svet je predstavený dostatočne podrobne a jednoducho na to, aby jeho fungovanie bolo pochopiteľné. Autorka jednotlivé informácie správne podáva v momentoch, keď je to najdôležitejšie. Vďaka tomu je dianie pomerne dynamické a to zaručuje aj dostatok dobrodružstiev, ktoré hlavné postavy zažívajú.
Hrdinka príbehu Vasilisa je dostatočne sympatická, avšak v niektorých momentoch pôsobí skôr dvojrozmerne. Pripisujem to najmä faktu, že je doslova vhodená do neznámeho prostredia a tým pádom netuší, čo by mala robiť alebo ako by sa mala rozhodovať. Väčšinou teda dovoľuje ostatným, aby rozhodovali za ňu, čo ju často dostáva do nebezpečenstva. Ostatné postavy sú nemenej zaujímavé, ale všetci sa dočkali len vlažného opísania. Pravdepodobne preto, že ide len o úvodný diel rozsiahlejšej série.
Dôležitejšie ako samotné opisovanie je teda skôr dianie. Stále sa niečo deje, jedno nebezpečenstvo strieda druhé, vzniká napätie a utvárajú sa nové otázky, na ktoré zatiaľ nemám odpovede. Napriek istým výhradám k samotným postavám alebo dialógom, ktoré medzi sebou viedli, nemôžem knihe uprieť jediné – len ojedinele je naivná. V skutočnosti ide skôr o opak. Autorka postavám nič nezľahčuje a tým menej Vasilise, ktorá musí naozaj bojovať, aby ju ostatní prijali medzi seba. Vďaka tomu je čítanie ešte o čosi príjemnejšie, pretože kniha je o čosi reálnejšia.
V konečnom dôsledku sa podarilo autorke vytvoriť dostatočne zložitú knihu plnú intríg a nástrah, do ktorej vložila obrovskú dávku fantázie. Tento svet dokáže byť naozaj pohlcujúci.

1 komentár: