štvrtok 7. decembra 2017

Návrat do rozprávky | The Enchantress Returns



Autor: Chris Colfer 
Názov: The Enchantress Returns (slov. Návrat zlej sudičky) 
Séria: The Land of Stories (slov. Krajina príbehov) 
Diel: druhý 
Slovenské alebo české vydanie: Fragment, 2017 (SR aj ČR) 
Hodnotenie na GR: 4.49
After decades of hiding, the evil Enchantress who cursed Sleeping Beauty is back with a vengeance.
Alex and Conner Bailey have not been back to the magical Land of Stories since their adventures in The Wishing Spell ended. But one night, they learn the famed Enchantress has kidnapped their mother! Against the will of their grandmother, the twins must find their own way into the Land of Stories to rescue their mother and save the fairy tale world from the greatest threat it's ever faced.


“The cruelest thing you can do to someone is force them to hurt alone.”

Chrisovi Colferovi pochybovalo pomerne veľa ľudí. Teda, jeho meno je dostatočne známe, a tak sa akosi prirodzene mnohí domnievali, že na napísanie knihy mu stačilo jeho meno a nikoho nezaujímalo, či sú jeho knihy dobré. Lebo ľudia by to aj tak kúpili. Som rada, že títo neprajníci sa mýlili a Chris Colfer mi už druhý raz dokázal, že má veľa skrytých talentov, nielen spev alebo tanec.
Alex a Conner sú veľmi sympatická dvojka. Dvojčatá oproti predchádzajúcej knihe zmúdreli a vyrástli, veď sú starší o rok. Svojou povahou a túžbou konať dobro si získali nielen mladých čitateľov, ale aj dospelákov. Obaja sú rozdielni a majú iné skryté talenty, občas sa hádajú a jeden druhému nie úplne rozumejú, no napriek všetkému ich spája veľmi silné súrodenecké puto, vďaka ktorému sa im darí prežiť.
Nie sú to len deti snažiace sa zachrániť svet, sú to predovšetkým postavy, ktoré sa učia zo svojich chýb a vďaka tmu neustále rastú. Keď sa v predchádzajúcej knihe dozvedeli o svojom pôvode, vedeli, že ich život nebude rovnaký. Veď ako by aj mohol, každého by poznačilo, keby sa odrazu dozvedel, že hrdinovia jeho obľúbených rozprávok naozaj žijú. A aby toho nebolo málo, Alex a Conner dokonca z rovnakej krajiny aj pochádzajú.
Lenže pokojný život rozprávkových bytostí tentoraz ohrozuje oveľa väčšia hrozba ako kedykoľvek predtým – vrátila sa totiž čarodejka, o ktorej si všetci mysleli, že zomrela. A nie je to nikto iný ako zákerná zlá sudička, ktorá kedysi prekliala Šípkovú Ruženku. Tým sa odštartuje dobrodružný a nebezpečný príbeh plný napätia, na ktorého konci možno súrodenci nájdu odpoveď na to, ako poraziť ultimátne zlo, ktorého moci sa nikto nevyrovná.
Chris Colfer mi opäť ukázal, prečo som sa do jeho písania zamilovala. Totiž, v rozprávkach väčšinou dochádza k istej „typovosti“ postáv. Niekto je vyslovene zlý a niekto len dobrý, takže postavy sú veľmi čierno-biele bez toho, aby sa niekto niekedy pýtal, prečo tomu tak je. Som rada, že Chris na to nezabudol.
Hoci píše o zloduchoch, ktorých je potrebné poraziť, zamýšľa sa aj nad tým, čo ich viedlo k ich správaniu. Prečo sa rozhodli krajiny ničiť miesto toho, aby ich ochraňovali, hoci ich k tomu vychovali. Vďaka tomu jeho knihy získali neuveriteľný filozofický podtón, ktorý ja si doslova užívam a ktorý ocenia hlavne starší čitatelia.
“Having something worth telling and a passion to tell it are what make you a good writer. I can't tell you how many times I've read novels or articles that used complicated words and witty wordplay to cover up the fact that they had absolutely no story to tell. A good story should be enjoyed; sometimes simplicity can go a long way.”
Navyše ma takisto bavia emócie, ktoré dokáže prostredníctvom svojich postáv vložiť do deja. Opäť som sa veľmi dobre pobavila, smiala som sa niektorým replikám, napäto som si obhrýzala nechty, aby som si nakoniec mohla poplakať. Ale tak je to správne, pretože aj to je kvalita dobrej knihy.
Neprekáža mi, že správanie niektorých postáv je doslova priehľadné a niektorým situáciám chýba rafinovanosť. Toto je séria určená pre deti. Má ich naučiť milovať rozprávky, vďaka týmto príbehom zažívajú nezabudnuteľné dobrodružstvá a môžu sa všeličomu priučiť. Napríklad, že zdanie môže klamať, vzhľad nič neznamená a že najväčšie hrdinstvo nespočíva v zabití protivníka, ale v jeho ušetrení.
The Enchantress Returns v ničom nezaostáva za prvou knihou série. Alex a Conner sú stále rovnako zábavní hrdinovia, ktorí sa mnohému naučili a vďaka tomu vyrástli. Sú odvážni a obetaví, schopní urobiť čokoľvek, aby zachránili tých, ktorých milujú a s nimi aj celý svet.
Dej je vystavaný veľmi dynamicky, stále sa v ňom niečo deje a postavy doslova lietajú z jedného dobrodružstva v ústrety ďalšiemu. Napriek tomu, že kniha i celá séria sú primárne určené mladším čitateľom, séria má v sebe hĺbku, ktorú ocenia aj starší čitatelia. Morálne hodnoty prezentované niektorými postavami sú až prekvapivo silné, takisto sú tu emócie a snaha pochopiť aj tých najhoršie sa správajúcich zlosynov.
Chris Colfer deti učí, že by sa mali zamyslieť nad dôvodmi správania niektorých ľudí a aby ich nesúdili prirýchlo. Táto kniha bola nabitá akciou, dobrodružstvom, emóciami a prekvapivými prepojeniami námetov niektorých rozprávok. Pri čítaní som si oddýchla, no rovnakou mierou som sa aj zabavila a mala som možnosť zamyslieť sa nad mnohými myšlienkami. Alex a Conner mi prirástli k srdcu a ja sa už teraz nemôžem dočkať toho, aké dobrodružstvo pre nich Chris nachystal v ďalšej knihe.
Ak teda premýšľate nad darčekom pre svoje deti a chcete čosi originálne nie stále tie isté rozprávky dookola, určite zvážte túto sériu. Vaše deti mnohému naučí, zabaví ich a ukáže im, prečo všetci tak veľmi milujeme knihy. Pretože dobrý príbeh nám dokáže zmeniť život, o čom sa, koniec koncov, presvedčili aj Alex a Conner.

2 komentáre:

  1. Nedávno jsem dočetla třetí díl (recenze u nás na blogu) a nemůžu se dočkat dalších. Je to opravdu skvělá série, která mě neuvěřitelně baví a to i jako dospělou osobu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja si myslím, žeby ma to nemohlo baviť viac, ani keby som bola dieťa. Do série som sa naozaj zamilovala.

      Odstrániť