nedeľa 10. decembra 2017

Všetci klamú | Prozřetelnost ohně


Autor: Brian Staveley 
Názov: Prozřetelnost ohně (angl. The Providence of Fire) 
Séria: Kronika Netesaného trůnu (angl. Chronicle of the Unhewn Throne) 
Diel: druhý 
Slovenské alebo české vydanie: FANTOM Print, 2017 (ČR) 
Hodnotenie na GR: 4.15
Spiknutí, které mělo zničit vládnoucí rod annurské říše, není ani zdaleka u konce. Adare poté, co odhalila identitu vraha svého otce, prchá z Paláce úsvitu. Hledá spojence, s nimiž by se mohla postavit převratu, který měl svrhnout její rodinu. Jen málokdo jí důvěřuje, avšak poté, co se jí – jak sama věří – dotkla bohyně Intarra, božská patronka říše, se k ní lidé začnou přidávat, aby jí pomohli získat zpět hlavní město. 
Armády se připravují na velký střet a hrozba barbarských hord přinutí rivaly sjednotit se proti společnému nepříteli. Valyn, odpadlík od nejelitnější bojové síly říše a Adarein bratr, se bez jejího vědomí spojil s útočícími kočovníky. Strašlivé volby, k nimž jsou oba přinuceni, by mohly vést k nevyhnutelné válce mezi nimi. Mezi Valynem a Adare se však ocitá jejich bratr Kaden, právoplatný dědic Netesaného trůnu, který s pomocí dvou podivných společníků pronikl do hlavního města Annuru. Jejich znalost tajné historie, která stojí za těmito událostmi, by mohla Annur zachránit, nebo také zničit.

 „Minulost je sen. Budoucnost je sen. Existuje jedině teď.“

Brian Staveley nie je len nadaným spisovateľom a schopným rozprávačom, on je aj učiteľom histórie. Dlhé roky učil decká v škole o najvýznamnejších bitkách, o dávnych impériách a o moci, ktorá dokázala mnohé zachrániť, ale aj zničiť. To, čo všetko sa za tie roky naučil, sa jasne odráža v jeho knihách. Pretože nie len jedna udalosť v knihe je inšpirovaná čímsi, čo Brian sám učil. A vždy sa lepšie píše o niečom, o čom viete, že sa pred mnohými storočiami udialo.
Annurské cisárstvo sa v prvej knihe tejto trilógie doslova otriaslo v základoch. Cisár bol zavraždený a jeho trom potomkom hrozilo nebezpečenstvo snáď odvšadiaľ. Na tom sa vlastne ani nič nezmenilo. Adare sa neustále zaoberá dvornými klebetami a mocenskými hrami. Je presvedčená, že musí bojovať, zostaviť armádu a postaviť sa mužovi, o ktorom vie, že zavraždil jej otca. Len keby sebou nenechala tak okato manipulovať. V podstate si s ňou každý zametal ako sa mu páčilo a ona sa ešte tvárila, že je to všetko podľa jej želaní.
Valyn zase až príliš často bojuje, podlieha vlastnej výbušnosti a často sa necháva strhnúť citmi. No na druhej strane má hlavu na svojom mieste a nebojí sa urobiť to, čo je nevyhnutné na to, aby nielen on, ale aj jeho blízky prežili. Nie, že by sa mu výrazne darilo, ale keď vás zradí toľko ľudí, ste vlastne radi, že ešte žijete. Z troch súrodencov je sympatický hlavne tým, že sa snaží riadiť podľa vlastného uváženia.
Kaden je zase tichý a občas bezcitný, verný učeniu mníchov, ktorých pred jeho očami povraždili a hoci má v niečom náskok pred svojimi súrodencami, je až žalostne nepripravený na svet politiky a svoju budúcu úlohu cisára. Navyše ani jeden zo súrodencov nijako extra nespolupracuje s ostatnými, nakoľko sa dlhé roky nevideli, nepoznajú sa a nevedia o sebe nič iné okrem toho, že sú ešte možno nažive.
Každý z nich má svoju predstavu a každý sa vyberá iným smerom. Je fascinujúce sledovať, ako sa snažia rozpletať klbko lží a pretvárky trvajúcej niekoľko dlhých storočí. Ja jasné, že sa im v tom veľmi nedarí, nakoľko v tejto sérii je až žalostne málo skutočne úprimných postáv a odhaliť pravdu je naozaj náročné. Vlastne napriek tomu, akí sú hlavní hrdinovia rozdielni, predsa majú čosi spoločné – všetci v ich okolí im klamú a sledujú vlastné ciele, ktoré pred nimi skrývajú.
„Vypnul ta slova. Bylo už jasné, že prohrál, a tyhle protesty, přestože každý jiný, byly všechny stejné: ona litanie, na jejíž sílu už dávno zapomněl, zoufalá šňůr slabik, silnější než jakákoliv modlitba, to prastaré, nevyhnutelné zaříkadlo samotného lidstva: Já chci... Já chci... Já chci...“
Brian Staveley vytvoril naozaj nádherný, no zároveň aj desivý, svet. Vdýchol mu život, obýval ho všakovakými rozdielnymi národmi, ktorým dal vlastných bohov, a nezabudol ani na históriu, pretože tá je dôležitá. Jeho rozprávanie ani na chvíľku nestráca dych, svojim čitateľom nedovolí vydýchnuť si a keď im nepredstavuje veľkolepé boje, vpúšťa ich do hláv svojich postáv a ukazuje im, že napriek všetkému sú to len ľudia plní pochybností.
Od najvyšších pohorí až po najhlbšie rokliny tohto sveta som nikdy nemala pocit, že by som nevedela, čo sa deje alebo prečo tomu tak je. Doslova som hltala každé slovo, prežívala každú emóciu, ktorú vo mne kniha dokázala vyvolať.
Najvýraznejšia asi bola frustrácia, pretože som si uvedomovala, že ústredný problém všetkých postáv vlastne nie je až taký pálčivý – aspoň by nebol, ak by medzi sebou dokázali normálne komunikovať. Avšak aj to je súčasť Brianovho majstrovstva. Jeho rozprávačský talent je naozaj zjavný, jeho svet pre myslený do posledných detailov a jeho vojenské stratégie geniálne. Táto kniha ma prikovala na mieste a nepustila ma, až kým neodznelo posledné slovo.
Prozřetelnost ohně je dôkazom, že aj druhé pokračovania trilógií môžu byť rovnako epické ako prvé knihy sérií. Príbeh v ničom nezaostáva za predchádzajúcou knihou a dovolím si tvrdiť, že ho v mnohom prekonal. Tam, kde prvá kniha bola plná očakávania a napätia z čohosi temného číhajúceho za prvým rokom, tam bolo pokračovanie svižnejšie a oveľa viac akčnejšie. Hlavní hráči tejto šachovej partie boli dostatočne predstavení a teraz musia hrať s tým, čo si pre nich autor pripravil.
Tempo rozprávania je miestami naozaj neúprosné a samotné udalosti niekedy až príliš drastické. Avšak vo svete akým je tento asi nestrávite veľa času mierovými rokovaniami a civilizovanými debatami. Vo svete, kde všetci túžia po moci, môžete len bojovať a umierať. Adare, Valyn a Kaden sú súrodenci, no zároveň aj rôznorodé osobnosti, ktoré určovali, akým smerom sa bude rozprávanie uberať. Každý z nich má svoje trápenia a svoje malé boje, ktoré musia vyhrávať. No zároveň majú spoločný cieľ – záchranu ríše.
V akciou nabitom pokračovaní ich Brian doslova vypitval na najdrobnejšie kúsky, preveril ich ešte viac ako predtým. Staval ich do zložitých situácií, prinútil ich premýšľať a prehodnocovať všetko, o čom verili, že je pravda. A potom všetko hodil do geniálneho mixu stratégie, boja a ideálov, ktorý mi doslova vyrazil dych a prinútil ma dychtiť po pokračovaní.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára