pondelok 25. decembra 2017

Starý príbeh, nový šat | Heart of the Fae

Autor: Emma Hamm
Názov: Heart of the Fae
Séria: The Otherworld
Diel: prvý
České alebo slovenské vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 4.19
Once upon a time…
A plague sweeps across the emerald hills of Uí Néill, leaving a young midwife’s father with months to live. To save her people, Sorcha makes a deal with a dangerous Fae. She must travel across the sea, through merrow and kelpie lands, to find a forgotten king on a crumbling throne.
Born king of the Seelie Fae, Eamonn fought battles unnumbered to uphold honor, duty, and freedom… until his twin brother sank a blade between his shoulders. Crystals grew from the wound, splitting open skin and bone. His people banished him to a cursed isle for his disfigurement, now king of criminals and fools.
With the help of brownies, pixies, and will-o’-the-wisps, Sorcha battles to break through his crystalline shell and persuade him to take back his stolen throne.
This determined beauty could come dangerously close to stealing his beastly heart.

“It‘s not a shameful thing to want to save your family.”

Emma Hamm je americká autorka hneď niekoľkých fantastických sérií. O písaní snívala od detstva, zatiaľ čo sa s matkou hádala o tom, ako mali skončiť filmy alebo knihy. Keď začínala písať, svoje miesto našla v jednej z obrovských internetových komunít pre začínajúcich spisovateľov. Rodičia ju presvedčili, že predstavivosť je najväčší dar, akého sa ľudstvo dočkalo. Vo svojich príbehoch sa to snaží dokázať.
Kráska a Zviera je klasický príbeh, ktorý poznáme všetci. Má naozaj mnoho podôb a v priebehu rokov sa z rozprávky o krásnom dievčati, ktoré sa naučí milovať ohyzdnú obludu, stala nesmrteľná klasika. Mnoho autorov sa krédom tohto príbehu inšpirovalo. Krásku a Zviera sme videli v mnohých podobách či už na televíznych obrazovkách alebo v knihách.
Vďaka tejto klasike sme sa ocitli v zabudnutej minulosti, v desivej i fascinujúcej budúcnosti a dokonca aj v obyčajnej prítomnosti. Všetky tieto nové i staršie verzie majú čosi spoločné – vždy sa nám snažili sprostredkovať príbeh o čosi iný, novší a snáď aj originálnejší. Nie vo všetkých prípadoch to vyšlo. No táto kniha mi dokázala niečo iné. Nie vždy sa musíme za každú cenu prísť s niečím novým. Niekedy stačí presne nasledovať znenie pôvodného príbehu a rozprávanie aj napriek tomu môže byť krásne, zaujímavé a svieže.
Emma Hamm dej svojho príbehu zasadila do vymyslenej krajiny, ktorú neobývajú len obyčajní ľudia. Keltská mytológia je plná všakovakých magických bytostí, či už sú desivé, mocné alebo len záhadné. Na stránkach kníh sa vďaka tomu preháňajú rôzni škriatkovia, trpaslíci, víly, ale aj iné oveľa nebezpečnejšie stvorenia. Pretože Sorcha, pôvodne pôrodná babica túžiaca po tom, aby sa z nej mohla stať liečiteľka, má zvláštne napojenie na svet víl.
Fae sú nebezpeční, záhadní a do príbehu prinášajú akési rozprávkové čaro. To umocňujú aj niekedy lyricky opísané obrazy nielen prostredia, ale hlavne Sorchiných pocitov. Sorcha je naozaj silná hrdinka, ktorá nikomu nedovolí, aby s ňou zametal, ako sa mu zapáči. Žije v dobe, keď ženino miesto bolo predovšetkým pri hrncoch, čo jej putovanie o čosi sťažuje, ale vďaka tomu sa môže naplno prejaviť jej nezlomná osobnosť.
“Who am I to judge others for the choices they make? If a soul is born to be wild, it will only grow angry with a leash wrapped around its neck. If a soul prefers order, then it will shrivel with too many choices. Neither is wrong.”
Kvôli záchrane nielen svojho otca, ale aj zvyšku rodiny pred zákernou chorobou, sa vydá na nebezpečnú cestu, ktorú nemusí prežiť. Zažíva jedno dobrodružstvo za druhým, plaví sa na mori a objavuje temné zákutia tajomného ostrova. A to všetko medzi tým, ako sa snaží odhaliť tajomstvá svojho nedobrovoľného hostiteľa Eamonna, neprávom odvrhnutého princa, ktorého zradili jeho najbližší.
Som si istá, že rozprávku o Krásne a Zvierati veľmi dobre poznáte, preto si dokážete predstaviť dej tejto knihy. Avšak napriek istej fádnosti prvotného námetu sa Emme podarilo vytvoriť naozaj nezabudnuteľný a vzrušujúci svet plný tajomstiev, nástrah a dobrodružstva. Hlavní hrdinovia pred sebou majú dlhú cestu. Spoznávajú sa, prežívajú rôzne trampoty a pomedzi to sa snažia nájsť odpovede na otázky, ktoré si ani len nedokážu položiť.
Táto kniha mi nedovolila vydýchnuť, v každej scéne mi mala čo povedať. Magické bytosti boli zaujímavé, pôvodná keltská mytológia bola podaná zaujímavým a nevtieravým spôsobom. Navyše, kto by odolal nesmrteľnému romantickému príbehu o nespravodlivo sužovanom mužovi, v ktorom jedna odvážna žena vidí viac, než sa môže zdať na prvý pohľad.
Heart of the Fae je ďalším z mnohých prerozprávaní klasickej rozprávky o Kráske a Zvierati. Akokoľvek ohrane tento námet pôsobí, vždy záleží na jeho spracovaní. Emma Hamm vytvorila zaujímavý svet, vdýchla mu život a okorenila ho keltskou mytológiou. Všakovaké mýtické bytosti sprevádzajú hlavnú hrdinku Sorchu na jej ceste. Nebezpečné fae so sebou zase nesú tú správnu dávku exotickosti, pretože hoci sa fae vyskytujú v mnohých knihách, ani jeden autor k nim nepristupuje rovnako.
Sorcha a Eamonn sú sympatickí hrdinovia, ktorých nie je náročné si obľúbiť. Prežívala som s nimi ich trápenia, ich strach i nádej, ich tŕnistú cestu, ktorá sa ešte len začínala. Tento príbeh nie je ktovieako temný, v niektorých momentoch je skôr až lyrický. Plný nádherných opisov magických bytostí a tajomného sveta, o ktorom som bez výhrad verila, že tam vonku niekde je.
Každá kapitola prinášala nové otázky i odpovede, dej ani na chvíľu nestagnoval, užívala som si emócie, ktoré vo mne rozprávanie prebúdzalo. Veľmi vydarený retelling mojej najobľúbenejšej rozprávky, ktorý je dôkazom, že niekedy stačí vybrať si tú správnu kombináciu mytológie, vlastnej fantázie a rozprávačského umenia na to, aby sa príbeh stal nezabudnuteľným.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára