pondelok 4. decembra 2017

Top 10 #11: Dobrodružná space opera



V poslednom čase som rozoberala len podžánre fantasy, tak som sa rozhodla vplávať tak trochu aj do sci-fi vôd. Teraz som si vybrala žáner, o ktorom som už počula, ale stále presne neviem, aké knihy sa do neho vlastne zaraďujú. Tak sa na to spolu poďme pozrieť...

Space Opera
V tomto prípade hovoríme o podžánri sci-fi alebo tzv. špekulatívnej fikcie, v ktorej je rozvinutá istá romantická a miestami až melodramatická zápletka odohrávajúca sa čiastočne alebo plne vo vesmíre. Postavy vystupujúce v týchto knihách vládnu silnými schopnosťami alebo majú rôzne mocné futuristické zbrane a ich technika je na vysokej úrovni.
Častými prvkami týchto kníh sú, okrem galaktických vojen a melodramatických dobrodružstiev, aj medziplanetárne boje a politika, miestami až rytierska romanca a riskovanie. Okrem toho sa môžeme stretnúť aj s pirátmi. Dej sa nezriedka odohráva vo vzdialenej budúcnosti a sleduje osudy väčšinou jednej hrdinskej postavy.
Knihy tohto žánru bývajú často nesprávne zaraďované do žánru planetary romance (tzv. planetárne romance). Rozdiel medzi týmito dvomi žánrami je však jednoduchý – zatiaľ čo space opera sa musí aspoň čiastkovo odohrávať vo vesmíre, dej planetary romance sa odohráva buď na jednej, alebo hneď viacerých mimozemských planétach a rieši sa v nich nielen boj, ale aj kultúrne pozadie jednotlivých planét a psychické/fyzické rozdiely postáv.
Do žánru space opera zaraďujeme napríklad knihy Isaaca Asimova, E. E. Smitha, Orsona Scotta Carda alebo Alexa Raymonda. K žánru sú priraďované aj Star Wars a Star Trek.



Amie Kaufman & Jay Kristoff – Illuminae (The Illuminae Files #1)
V češtine vydáva CooBoo.
Myslím, že túto sériu nemusím špeciálne predstavovať, pretože ak ste ju nečítali, minimálne ste o nej počuli. Námet knihy nie je bohvieako originálny, ale jej spracovanie berie dych. Pretože tento príbeh nie je vyrozprávaný klasickým rozprávačom, ale dozvedáme sa o ňom sprostredkovane cez rôzne protokoly, zápisy, rozhovory na internetových fórach a záznamy z kamier. Séria vďaka tomu získala naozaj jedinečné grafické spracovanie. Príbeh sám o sebe je tiež fascinujúci. V podstate sa sústreďuje na útek časti obyvateľstva jednej planéty, ktorú tajne napadne silná a významná medzigalaktická korporácia. V deji je vďaka tomu veľké napätie, ale aj dobrodružstvo, nechýbajú pasáže hodné zamyslenia a čo by to bolo za tínedžerskú drámu, keby v nej chýbali výbuchy emócií.

Brian K. Vaughan & Fiona Staples – Saga, Vol. 1 (Saga #1)
V českom preklade vydáva BB/art.
V tomto prípade ide o komiksovú sériu, ktorá je veľmi voľne inšpirovaná príbehom Rómea a Júlie. V tomto prípade sú Rómeo a Júlia členmi odlišných národov a ich planéty stoja proti sebe v nikdy neutíchajúcej vojne. Tvorcovia komiksu ma zobrali na nezabudnuteľné dobrodružstvo naprieč galaxiami, v ktorej vytvoril veľa zaujímavých národov, zákutí a pravidiel. Svojim spôsobom by sa dalo povedať, že ide o trochu melodramatickú tragédiu, ale v skutočnosti je príbeh dosť náročné jednoznačne charakterizovať, nakoľko sa venuje nielen viacerým problémom, ale viacerým postavám naraz. Celý tento vesmír dýcha a mňa rozhodne baví aj vďaka nádherným ilustráciám Fiony Staples. Dajte tomu šancu už len kvôli nej.

Ann Aguirre – Šeroprostor (Sirantha Jax #1)
V češtine vydáva FANTOM Print.
Vždy som si myslela, že ak by sa táto séria neodohrávala vo vesmíre, bola by urban fantasy. Hlavná hrdinka Sirantha vládne vzácnym génom, ktorý jej umožňuje „skákať“ s vesmírnymi loďami z jedného miesta na druhé. Vďaka tomu je veľmi cenená, ale takisto sa kvôli tomu dostáva do problémov. Všetko to začne tým, keď jej niekto ponúkne prácu výmenou za slobodu. Tieto udalosti odštartujú dobrodružnú výpravu naprieč vesmírom, ktorej cieľom je zrušenie monopolu jednej mocnej organizácie. Námet sám o sebe znie veľmi zaujímavo, postavy tiež nie sú na za hodenie, len autorka občas stráca čas so zbytočnosťami. Čo je len moje subjektívne stanovisko, takže si ho neberte veľmi k srdcu.

Beth Revis – Loď mezi hvězdami (Loď mezi hvězdami #1)
V češtine celú sériu vydalo CooBoo, v slovenčine len prvý diel vydal Ikar.
Hrdinkou trilógie je sedemnásťročná Amy, ktorá cestuje na vesmírnej lodi Universum, ktorá má ju a jej rodinu previezť na vzdialenú planétu. Zo zmrazenia sa mala prebudiť až po pristátí o tristo rokov neskôr. Niečo sa však pokazí a Amy sa prebudila o päťdesiat rokov skôr. Ja sama na celej spiacej vesmírnej lodi a spoločnosť jej robí len nekonečný vesmír a obava, že jej prebudenie nemuselo byť náhodou. Osobne mi tento námet pripadá ako vystrihnutý z anotácie filmu Pasažieri. Rozdiel je len v tom, že táto kniha bola napísaná niekoľko rokov pred filmom, je určená pre tínedžerov a pravdepodobne sa v nej bude riešiť tragická láska. Ale námet je to zaujímavý a mňa na čítanie rozhodne navnadil.

Becky Chambers – Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu (Wayfarers #1)

V češtine vydáva Host.
Hlavnou hrdinkou je Rosemary, ktorá sa pridala k posádke lode Poutník. Očakáva, že našla pokojné miesto na prácu a niečo, čo môže aspoň chvíľu nazývať domovom. Netúži po dobrodružstve. No zdá sa, že vesmír si myslí opak. Posádka lode dostane za úlohu postaviť nejaký druh tunelu, vďaka čomu by mohli dosť zbohatnúť. Problémom však je, že najskôr sa tam musia nejako dostať. Cesta je dlhá, vesmír nebezpečný a po čase sa začne ukazovať, že ľudia na palube toho môžu veľa ukrývať. Vo všeobecnosti je táto trilógia hodnotená nadpriemerne dobre a dokonca bola nominovaná na niekoľko prestížnych cien. Podľa anotácie by som povedala, že ide o vcelku dobrodružnú knihu.

Sherrilyn Kenyon – Born of Night (The League #1)
Séria nie je preložená.
Knihy tejto autorky som už niekoľkokrát odporúčala, ale túto konkrétnu sériu spomínam skôr pomenej. Nie preto, že by nebola rovnako kvalitná. Dej sa odohráva v rámci fiktívneho vesmíru, ktorému panuje Liga, v ktorej pracujú najlepšie vyškolení vrahovia. Avšak ako to už býva, niekto sa raz nadvláde tejto organizácie vzoprie a vznikne z toho elitný tím tých najlepších z najlepších. O nich sú jednotlivé knihy tejto série. Keďže ide o Sherrilyn, hlavné slovo má romantika, ale čo sa týka samotného prostredia, vykreslenia jednotlivých planét, národov a vesmírnych lodí – nejeden sci-fi fanúšik by slintal blahom. Avšak bez ohľadu na to, či s dej odohráva na palube vesmírnej lode alebo v divočine neznámej planéty, táto séria ma rozhodne baví.

Jennifer Foehner Wells – Fluency (Confluence #1)
Táto séria nie je preložená.
Na knihu som narazila náhodou vďaka minuloročným Goodreads Choice Awards a zaujala ma na nej anotácia. V tomto príbehu NASA našla zabudnutú mimozemskú loď a držala to v tajnosti. V súčasnosti najíma tím elitných výskumníkov, aby toto na prvý pohľad spiace plavidlo/teleso/objekt preskúmali a zistili o ňom čo najviac. Členom posádky je aj Jane, ktorá sa celý život živila dokumentovaním takmer vymretých jazykov. Ako to už býva, aj výlet naprieč vesmírom môže byť vhodným miestom na rozpracovanie niekoľkých konšpiračných teórií a čo by to bol za americký nervák, keby tam všetko bolo také, ako sa javí na začiatku. Zdá sa, že na Jane čaká oveľa väčšie dobrodružstvo, než si na začiatku myslela.

Scott Reintgen – Nyxia (The Nyxia Triad #1)
Séria nie je preložená.
Plánovaná trilógia sa sústreďuje na osud tínedžera Emmetta, ktorý opúšťa svoje rodné mesto, aby sa mohol vydať naprieč vesmírom. Obrovská korporácia mu ponúka prácu, za ktorú získa milióny a keďže sa musí postarať o rodinu, ponuku prijme, hoci mu príde nanajvýš podozrivá. Postupne sa ukazuje, že ponuka práce nie je jediné, čo na tom všetkom smrdí a ak peniaze predsa len prijme, celkom ľahko by sa z neho mohol stať nástroj v rukách mocnej spoločnosti. Na ceste naprieč vesmírom zisťuje, akí sú v skutočnosti jeho spolucestujúci. Kniha vyzerá naozaj zaujímavo, príbeh napínavo a dobrodružne. Vďaka tomu, že sa táto kniha objavila v jednom z predplatiteľných knižných boxov (konkrétne to bol Shelflove), získala si za pomerne krátky čas dosť pozornosti. Podľa hodnotení to vyzerá, že právom.

Lauren James – The Loneliest Girl in the Universe

Od tejto autorky vyšla v českom preklade kniha První začátekPoslední konec.
Ako už samotný názov napovedá, táto kniha sa sústreďuje na osudy ženy, ktorá ako jediná prežila a teraz žije úplne sama vo vesmírnej lodi. Spoločnosti jej robí len nekonečno, planéty a ticho. Až kým sa nedozvie o lodi, ktorá vyrazila zo zeme, ktorá ma tiež jediného pasažiera – zhodou okolností je to muž a s našou hrdinkou udržiava veľmi živú konverzáciu prostredníctvom e-mailov, ktorým trvá niekoľko týždňov, kým dorazia tam, kam majú. Taká veľká je vzdialenosť medzi postavami. Pôsobí to ako začiatok nádejnej romantiky, ale nikdy nie je nič ako sa zdá.

Orson Scott Card – Enderova hra (Enderova sága #1)
V českom preklade vydalo vydavateľstvo Laser books.
Táto kniha býva často kritizovaná kvôli prehnaným násilným scénam. Niektorí zase tvrdia, že vďaka tomu je séria taká obľúbená. Dej sa sústreďuje na chlapca Endera, ktorý rád hrá vojnové hry a vďaka tomu sa dostane na prestížnu vesmírnu loď/akadémiu, kde sa podobní mladí ľudia ako on, teda tí, čo majú nadanie pre strategické myslenie, učia bojovať proti mimozemskej rase. Keďže pred pár rokmi na motívy knihy vznikol aj film, nemyslím si, že je nutné dej knihy nejako špeciálne rozoberať. Poviem vám len, že toto dobrodružstvo je naozaj epické.

Máte v tomto žánri nejaké obľúbené knihy/série?



2 komentáre:

  1. To Fluency ma celkom zaujalo. Už som si to aj šupla do to-read listu, tak som zvedavá. Ale čítala som názory a ľudia to zvozili len preto, že je tam romantika? To je trochu primitívne, nie?
    Jeden si tam strčil do hodnotenia aj časť rozhovoru s autorkou, kde hovorila o romantickej línii a to bolo fakt super, ako to povedala.
    Ani ja totiž nechápem, čo je na tom zlé, keď sa v knihe riešia romantické vzťahy.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No čo ti poviem, niektorí ľudia keď nemajú do čoho vŕtať, tak si vyberajú naozaj kraviny. Pritom to väčšinu ľudí netrápi a som si istá, že niektorí to budú čítať len kvôli tej romantickej línii. Ale dávať tomu kvôli nejakej romantike horšie hodnotenie? To je ako kritizovať autorku, že píše o Mexičanoch a sama je Angličanka.

      Odstrániť