štvrtok 28. decembra 2017

Rozprávka končí | Veins of Magic

Autor: Emma Hamm
Názov: Veins of Magic
Séria: The Otherworld
Diel: druhý
České alebo slovenské vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 4.5
Heartache dogs the steps of Sorcha of Ui Neill. Although she is home with her family, she is unable to shake the memories of her time in Hy-brasil. She heals with a heavy heart, tells stories with melancholy words, and cannot forget the magic of the Otherworld. When an opportunity arises to return to her beloved Fae Prince, she makes a questionable deal. Dark magic, druidic curses and a witch open a portal and send her tumbling into the middle of a war she must end for the sake of all who dwell in the Otherworld. 
The once banished king battles his way through the Otherworld, freeing the Lesser Fae with each swing of his sword. Each attack turns Eamonn into something far more beastly than before. Geodes multiply and hinder his movements, harden his heart, and crystalize his resolve. 
Together, they face the King of the Seelie Fae and his golden army to end the war that will change the fate of the Otherworld forever. 

“War is dark and dangerous, there are many who fall prey to its nightmares.”

Emma Hamm je autorkou mnohých kníh. Často sa necháva inšpirovať, v prípade tejto série to bola rozprávka o Kráske a Zvierati. Vďaka obyčajnému námetu vytvorila naozaj nezabudnuteľný a nebezpečný svet. Avšak príbeh sa ešte nekončí. Ešte stále nezazvonil zvonec. A možno to neskončí ani po tom a táto séria ešte bude pokračovať...
Každá rozprávka sa raz musí skončiť, no Sorcha s Eamonnom pred sebou mali veľmi dlhú cestu. V prvej knihe série sa všetko ešte len rozbehlo a viac ako čomukoľvek inému Emma Hamm venovala pozornosť vykresleniu svojho sveta. Teraz už len tento svet musela rozpohybovať kolieskami blížiacej sa zmeny.
Koniec predchádzajúcej knihy bol pomerne horký, no vďaka nemu sa mohli obe hlavné postavy istým spôsobom rozviť. Uplynulé udalosti oboch zasiahli a teraz sa musia naučiť žiť ako celkom noví ľudia. Fascinovali ma ich vnútorné premeny, ale najmä to, ako sa jeden druhému snažili naučiť dôverovať. Ich vzťah nie je založený len na vzájomnej príťažlivosti a vrúcnym citom, hoci aj tie sú dôležité. Snažia sa robiť jeden pred druhého ústupky, veriť sa a sklamávať sa, ale predovšetkým ukazujú, že aj keď sa niekedy vo vzťahu nedarí, nie je to dôvod na jeho ukončenie.
Pri jednotlivých vzostupoch a pádoch ich vzťahu som si uvedomila, že len veľmi malé percento romantickej literatúry sa zaoberá práve touto stránkou partnerstva hlavných hrdinov. Oceňujem, že si autorka naozaj dala záležať na opisoch tých počiatkov. Ako sa Sorcha snažila a Eamonn to pokazil a potom zase naopak, keď sa Sorchi až tak veľmi nedarilo. Ako osoby ma vďaka tomu bavili ešte viac, pripadli mi reálnejší, tým pádom aj uveriteľnejší a ich vnútorné dilemy sa stali mojimi vlastnými.
Avšak táto kniha sa nevenovala len vývinu vzťahu dvoch zaľúbencov. Ak by to tak bolo, dej by bol veľmi chudobný, čo by bola nesmierna škoda. Ako sľubuje anotácia, na fae doľahla vojna. Atmosféra rozprávania sa tomu prispôsobila a z mnohých častí už na mňa nevykúkala lyrická nádhera kvetnatých opisov. Miesto toho sa mi pod kožu zarezávala neistota a hlavne isté napäté očakávanie.
“I am not worthy to be king.”
“No man ever is,” she said with a soft smile. “You can only try your best to be a good king. You will never win over the hearts of every single one of your people. But you can provide for them, ensure their lives are rich, and their bellies full.”
Plánovanie vojny, stratégia a hlavne výcvik vojakov trvá istý čas a ten rozhodne nie je krátky a ani zábavný. Napriek tomu som nikdy nemala pocit, že by sa dej vyslovene vliekol a nemal mi čo ponúknuť. Hoci oproti prvej knihe dilógie predsa len nastala výrazná zmena. Čas rozprávania sa menil, totiž Emma častokrát preskakovala v čase, krátkymi vetami opisovala týždne alebo aj mesiace, aby v deji neostávali hluché miesta. Musím sa priznať, nenašla som ani jedno, aj keď je pravda, že som nemala dôvod hľadať ich.
Táto kniha síce nebola plná zložitých stratégií, aké mohla vytvoriť len geniálna myseľ. Čo sa týkalo bojovania, išlo skôr o priamočiary prístup. No ako to už vo vojnách býva, pre výhru je kľúčové, aby vás vaši vojaci rešpektovali. Aby verili vášmu úsudku. Takže táto kniha, akokoľvek bola plná emócií, zaujímavých myšlienok a predovšetkým boja, otvorila aj ďalšiu zaujímavú tému – ak si chcete získať dôveru ostatných, najskôr sa musíte naučiť dôverovať nielen sami sebe, ale aj svojim schopnostiam.
Viens of Magic predstavuje adekvátne ukončenie zaujímavého príbehu. Hoci samotný námet bol pomerne jednoduchý, Emme Hamm sa podarilo vytvoriť naozaj zaujímavý a fascinujúci svet, na ktorý ešte dlho nezabudnem. Sorcha aj Eamonn prešli dlhú cestu a užívala som si, že som toto putovanie mohla absolvovať s nimi. Vďaka tomu som ich nielen dokonale spoznala, ale mohla som vidieť, akou zmenou prešli. Ako sa snažili bojovať za svoje sny a ciele, no zároveň sa snažili vytvoriť si dostatočne silný vzťah.
Oceňujem, že budovanie vzťahov bolo opísané v celej svojej náročnosti a nebolo ničím prikrášlené. Avšak v knihe nebol kľúčový len opis osobnostného vývoja jednotlivých postáv. Atmosféra v deji bola skutočne napätá, nakoľko na svet hlavných hrdinov doľahla vojna. Po dynamickej stránke bol dej o čosi menej vyvážený ako to bolo v prípade prvej knihe série, no nemôžem povedať, že by to bolo negatívum.
Plánovanie vojen je zdĺhavý proces. Jeho opis je rovnako dlhý a občas to pôsobí tak, akoby niektoré plány ani nikam neviedli. Tento prvok reálnosti je len ďalším plusom, ktoré zvyšuje kvalitu knihy. Azda najsilnejším motívom v knihe však bolo čosi iné, nie opis vojny. Ústrednou témou bola z veľkej časti aj dôvera. Nielen medzi partnermi, spojencami alebo poddanými a ich pánom. Predovšetkým išlo o dôveru v samého seba a vlastné schopnosti. Lebo ak veríte sami sebe, je jednoduchšie čeliť celému svetu.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára